K Silvestru patrí aj dobre vychladený sekt. Bublinky vás uvoľnia a osviežia, jemná chuť a neodolateľná vôňa šumivého vína dodajú aj tomu najobyčajnejšiemu stretnutiu nádych niečoho výnimočného.
Keď si chcete sekt vychutnať tak, ako sa patrí, odporúčame vám dodržiavať základné pravidlá jeho skladovania, servírovania a konzumácie. Je to také jednoduché! Radí hlavná enologička spoločnosti Hubert J.E. Ing. Ingrid Vajcziková, PhD.
- Sekt skladujte na chladnom, pokojnom a tmavom mieste
- Sektu sa najlepšie darí, keď sa skladuje v stoji
- Sekt vyžaduje stabilnú teplotu, škodia mu časté teplotné zmeny
- Neotvárajte sekt tesne po prevoze v aute, nechajte ho „oddýchnuť“
- Optimálna teplota pri konzumácii bieleho sektu je 5-7°C, ružového 6-8°C a červeného sektu 9-11°C
- Na rýchle ochladenie sektu naplňte vedierko na chladenie sektu kúskami ľadu, zalejte vodou a prisypte 2 lyžice soli. Položte do neho sekt a pomaly otáčajte fľašou. Po 10 minútach servírujte
- Sekt podávajte v úzkych a vysokých pohároch, široké poháre v tvare misky nie sú vhodné pre rýchle vyprchanie perlenia a nepraktickú manipuláciu hlavne na večierkoch a v spoločnosti
- Pri otváraní nakloňte fľašu sektu mierne šikmo. Pri otváraní pridržiavajte zátku palcom a pomaly otáčajte fľašu, kým sa zátka neuvoľní
- Sekt sa neodporúča skladovať veľmi dlho, čím je mladší, tým je lepší. Skladujte ho maximálne 2 roky
- Sekt podávajte s eleganciou a šarmom, aký si tento nápoj zasluhuje
Autor: Marta Turóciová