Grilovačka je v lete doslova kultová záležitosť. Vábivé vône, šťavnaté mäso, krehká zelenina – koncert neodolateľných chutí! Kto by odolal? Najmä keď si ju užívate s partiou priateľov. Aby aj tá vaša gril párty dopadla na výbornú, máme pre vás zopár overených tipov a nových gurmánskych receptov s kvalitnými repkovými olejmi Raciol.
TAJOMSTVO MARINOVANIA
- Prečo vlastne marinovať? Pretože marináda dodá mäsu i zelenine jedinečnú chuť, krehkosť a urýchli ich prípravu.
- Základom marinády je kvalitný olej. Odporúčame repkový olej Raciol pre jeho neutrálnu chuť a navyše je najvhodnejší pre praženie, smaženie a grilovanie. Neprepáli sa tak rýchlo, ako iné oleje.
- Marinádu pripravíme z repkového oleja, korenín, byliniek, môžeme ju dochutiť cesnakom, červeným vínom, citrónovou šťavou, horčicou, medom, javorovým sirupom… Možností je veľa. Pomôckou sú vrecúška s mixom korenín, ktoré dostať kúpiť. Tie stačí podľa návodu zmiešať s olejom.
- Náš tip: marinovanie uľahčia výberové repkové oleje Raciol ochutené bylinkami a sušenou zeleninou – bazalka, sušené paradajky, cesnak, chilli, citrón či limetka. Dodajú mäsu, zelenine, hríbom, syru i ovociu delikátnu chuť.
- Soľ do marinády – áno či nie? Na tom sa nezhodnú ani kuchári. Jedni soľ zaznávajú, lebo mäso pustí šťavu, podľa iných je so soľou zasa chutnejšie. Treba to vyskúšať.
- Pripravenou marinádou mäso dôkladne ponatierame a vrstvíme do nádoby. Ak nám zvýši, vylejeme ju navrch a mäso popritláčame. Zakryté uložíme do chladničky.
- Hovädzie, jahňacie a bravčové mäso marinujeme niekoľko hodín, hydinu dve hodiny, ryby a zeleninu krátko pred grilovaním. Marinované mäso vyberieme hodinu pred grilovaním z chladničky a necháme odstáť pri izbovej teplote.
- Predtým, ako ukladáme mäso na rošt, poutierame papierovou utierkou zvyšky marinády a bylinky či kúsky cesnaku, aby sa nepripálili. Naopak suchšie mäso môžeme natierať aj počas grilovania na alumíniovej tácke.
- Marináda príjemne ochutí aj zeleninu, hríby, syr a dokonca aj ovocie – na to posledné odporúčame vyskúšať výberový repkový olej Raciol citrón, bazalka, ktorý napríklad dodá originálny akcent aj šalátu z čerstvej zeleniny.
Grilovaný bravčový steak s listovým šalátom
4 porcie, príprava 30 minút
Suroviny:
4 cca 250 g steaky z bravčového mäsa (bravčové karé)
4 PL oleja Raciol s cesnakom, bazalkou a sušenými paradajkami
soľ
čierne korenie
300 g miešaného listového šalátu
šťava z 1 citróna
4 PL oleja Raciol s bazalkou
2 PL javorového sirupu
Postup:
Steaky osušíme a potrieme olejom Raciol s cesnakom a necháme najmenej hodinu – dve marinovať (čím dlhšie tým lepšie).
Pred grilovaním ich dochutíme soľou a korením a grilujeme z každej strany približne 10 minút (záleží od hrúbky steaku a teploty na grile).
Z oleja s bazalkou, citrónovej šťavy a javorového sirupu pripravíme dresing a pred podávaním ním polejeme listový šalát.
Grilovaný steak podávame s listovým šalátom.
Grilované ovocie s mascarpone
4 porcie, príprava 20 minút
Suroviny:
cca 2 kg melónu
6 broskýň
3 PL oleja Raciol citrón/bazalka
200 g mascarpone
100 g bieleho smotanového jogurtu
2 PL medu
šťava a kôra z 1 limetky
lístky mäty
Postup:
Melón nakrájame na hrubé kolieska (cca 1,5 cm) a potom na štvrtiny. Broskyne rozpolíme a zbavíme kôstky. Ovocie potrieme olejom a grilujeme z oboch strán cca 3 minúty.
Vo väčšej miske zmiešame mascarpone a smotanu. Pridáme med, šťavu a kôru z limetky a dobre premiešame.
Grilované ovocie podávame s mascarpone krémom a na ozdobu ešte posypeme lístkami čerstvej mäty.
Zeleninový špíz so smotanovým dresingom
4 porcie príprava 40 minút
Suroviny:
4 stredne veľké cukety (žltá a zelená)
4 farebné papriky
4 stredne veľké červené cibule
4 kukurice
5 PL repkového oleja Raciol
soľ
čierne korenie
Na smotanový dresing:
200 g smotanového jogurtu
100 g majonézy
2 PL oleja Raciol s bazalkou
čerstvé bylinky ako petržlen
1 jarná cibuľka
Postup:
Zeleninu umyjeme a nakrájame na približne rovnako veľké kúsky. Striedavo ich napicháme na špajľu, potrieme olejom, ochutíme soľou a korením a grilujeme z každej strany na chrumkavo.
V miske zmiešame smotanu, majonézu, ochutený olej a nasekané bylinky spolu s jarnou cibuľkou. Smotanový dresing podávame ku grilovaným špízom.
Grilované šampiňóny s paradajkami
4 porcie, príprava 30 minút
Suroviny:
4 portobello šampiňóny
400 g cherry paradajok
100 g feta syru
4 PL oleja Raciol s chilli, bazalkou a sušenými paradajkami
soľ
korenie
čerstvé oregano
Postup:
Cherry paradajky nakrájame na drobno a premiešame s feta syrom, ktorý sme ručne nalámali. Ochutíme korením. So soľou opatrne, feta je slaná. Pridáme ochutený olej a dobre premiešame.
Naplníme klobúčiky šampiňónov a dáme zapiecť na gril. Grilujeme približne 20 minút a podávame ozdobené lístkami čerstvého oregana.
Medovo – horčicová marináda
Suroviny:
125 ml repkového oleja Raciol
125 ml dijonskej horčice
125 ml medu
1 ČL granulovaného cesnaku
2-3 vetvičky čerstvého rozmarínu nakrájaného na jemno
Postup:
V miske zmiešajme všetky suroviny a používame ako marinádu na bravčové alebo kuracie mäso.
Bylinková marináda
Suroviny:
200 ml repkového oleja Raciol
80 ml sójovej omáčky
šťava z ½ citróna
2 PL worchesterovej omáčky
2 PL sušeného oregana
2 PL sušenej bazalky
2 PL sušeného tymianu
1 PL granulovaného cesnaku
Postup:
Všetky suroviny dobre premiešame a použijeme ako marinádu predovšetkým na hovädzie mäso a zeleninu.
Recepty a foto: Palma