Keďže jeseň sa nám pomaly ale isto približuje, naše záhrady nám ponúkajú čoraz viac produktov a tak vám prinášame tri zaujímavé recepty, ktoré určite obohatia váš jedálniček.
Jablkové želé s kúskami hrušiek
raňajková špecialita
Doba prípravy: asi 30 minút
Vystačí na: asi 3 poháre à 350 ml
Prísady:
1 Vanilkový struk „Bourbon“ Dr.Oetker
800 ml jablkovej šťavy
200 g hrušiek (olúpaných a nakrájaných na malé kúsky)
1 balíček Gelfixu Extra 2:1 Dr.Oetker
500 g cukru
Príprava:
- Vanilkový struk pozdĺžne rozrežeme a nožom vyškrabeme dreň.
Vo väčšom hrnci premiešame šťavu s kúskami hrušiek a vanilkovou dreňou. - Obsah balíčka Gelfixu zmiešame s 2 PL cukru a pridáme do zmesi. Zmes za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme. Potom ju odstavíme.
- Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu. Za stáleho miešania zmes dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL práve prevareného želé. Ak je želé po vychladnutí málo tuhé, vmiešame ešte 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker.
- Prípadnú penu odoberieme a plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre dôkladne uzavrieme viečkom, obrátime hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
TIP: Aby boli kúsky hrušiek v želé rovnomerne rozložené, počas chladnutia poháre niekoľkokrát otočíme.
Celozrnný jablkový koláč
hrejivý
Vystačí na: asi 24 porcií
Doba prípravy: asi 40 minút
Doba pečenia: asi 30 minút
Prísady:
Na náplň:
1 kg jabĺk
200 ml bieleho vína alebo jablkového džúsu
4 PL bazového sirupu
šťava z 1 citróna
100 g sušených brusníc
Na cesto:
5 bielkov
štipka soli
300 g zmäknutého masla alebo margarínu
200 ml bazového sirupu
kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
5 žĺtkov
300 g celozrnnej alebo špaldovej múky
1/2 balíčka Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
1 zarovnaná KL mletej škorice
Ešte potrebujeme:
plech na pečenie (30 x 40 cm)
elektrický ručný šľahač
Príprava:
- Na prípravu náplne jablká očistíme, olúpeme a nakrájame na malé kocky. Vložíme do väčšieho hrnca, pridáme víno alebo džús, sirup a šťavu z citróna a podusíme na nízkom stupni asi 10 minút. Jablká necháme na sitku odkvapkať a nálev zachytíme. Necháme vychladnúť.
- Na prípravu cesta vyšľaháme bielky so soľou elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. V mise vyšľaháme maslo alebo margarín na najvyššom stupni dohladka. Pridáme sirup, kôru a žĺtky a krátko na strednom stupni zašľaháme. Múku zmiešame s kypriacim práškom a škoricou a zľahka vareškou vmiešame do zmesi. Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov. Cesto nanesieme na vymastený a múkou vysypaný plech a uhladíme. Jablká naukladáme na cesto a rovnomerne posypeme brusnicami. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Doba pečenia: asi 30 minút
- Koláč po upečení ihneď poprepichujeme špajdľou a polejeme nálevom z jabĺk. Necháme vychladnúť.
Orientálne čatní s hruškami
prekvapujúci zážitok
Doba prípravy: asi 40 minút
Vystačí na: asi 6 pohárov à 350 ml
Prísady:
1,2 kg hrušiek (očistených a nakrájaných na malé kúsky)
100 g sušených datlí (nakrájaných na malé kúsky)
100 g sušených fíg (nakrájaných na malé kúsky)
2 väčšie červené cibule
200 ml bieleho octu Balsamico
250 ml 100 % jablkovej šťavy
4 ks badiánu
4 ks klinčekov
2 ks celej škorice
1 balíček Gelfixu Super 3:1 Dr.Oetker
350 g cukru
½ KL čierneho korenia
1 zarovnaná KL soli
Príprava:
- Vo väčšom hrnci premiešame hrušky s datľami a figami. Pridáme cibuľu nakrájanú na malé kocky, ocot, šťavu, badián, klinček a škoricu. Obsah balíčka Gelfixu zmiešame s 2 PL cukru a pridáme do zmesi. Za stáleho miešania asi
1 minútu dôkladne povaríme a potom odstavíme. - Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu. Za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
- Prípadnú penu odoberieme, dochutíme korením a soľou a plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzavrieme viečkom, obrátime hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
TIP: Výborne sa hodí k výrazným syrom alebo na dochutenie náplne do tortilly.