Domov Lifestyle Zdravie 5 trikov na dozretie tvrdého avokáda, bude lahodné a krémové

5 trikov na dozretie tvrdého avokáda, bude lahodné a krémové

Priniesli ste si z obchodu nezrelé avokádo, no radi by ste si na ňom pochutnali čím skôr? Existujú finty, ktoré urýchlia jeho dozretie.

 

Ak chcete urýchliť dozrievanie avokáda a urobiť jeho dužinu jemnejšou, existuje niekoľko účinných tipov. Všetko je založené na jedinom princípe – avokádo produkuje plyn etylén aj vtedy, keď je už odtrhnuté. Tento etylén mu umožňuje pokračovať v dozrievaní mimo stromu. Keď je plod v blízkosti zdroja tepla, produkuje ešte viac etylénu. Čiže, aby avokádo dozrelo, je potrebné ho udržiavať v teple. Na chladnom mieste skôr stvrdne alebo začne plesnivieť.

Trik č.1: Položte ho k radiátoru

Pre rýchlejšie dozretie avokáda ho umiestnite blízko zdroja tepla. Môžete ho umiestniť napríklad nad teplý radiátor .

Samozrejme, môžete ho nechať len tak pri izbovej teplote vo vašej kuchyni a počkať niekoľko dní. No nikdy ho nedávajte do chladničky, inak zostane tvrdé ako drevo!

Trik č.2: Zabaľte ho do novín

Pretože avokádo naďalej produkuje etylén, plyn, ktorý mu pomáha dozrieť, veľmi dobre funguje trik zabaliť ho do obyčajného novinového papiera. Ten zabraňuje úniku etylénu do okolitého vzduchu a urýchľuje dozrievanie avokáda.

Trik č.3: Vložte ho do rúry

Tip pre tých, ktorí sa ponáhľajú. Samozrejme, o varení avokáda nemôže byť ani reči. Ide len o to, aby bola rúra teplá. Zabaľte avokádo do alobalu, nastavte rúru na 90 stupňov a počkajte 10 minút, kým dozreje.

Trik č.4: Položte ho vedľa banánu

Rovnako ako avokádo, aj banán je ovocie, ktoré po zbere ďalej dozrieva. Položte tieto dva plody vedľa seba do košíka – obe uvoľnia etylén a dozrejú za pár dní. Ak chcete aby to išlo ešte rýchlejšie, zabaľte ich spolu do papierového vrecka .

Trik č.5: Nalejte naň citrónovú šťavu

Ak ste už avokádo prekrojili na polovicu a zistili ste, že jeho dužina je príliš tvrdá na konzumáciu, ešte nie je neskoro ho vylepšiť. Obe polovice pokvapkajte citrónovou šťavou, asi za čajovú lyžičku na jednu polku, a nechajte niekoľko minút pôsobiť. Avokádo by sa malo dať ľahšie roztlačiť.

Zdroj: Zdravie.sk