Ovocie z vlastnej záhradky, cukor podľa vlastnej chuti, kombináciám ovocia a korenín sa medze nekladú. To je zaklad pre ten najlepsi domaci dzem.
Vďaka príprave vlastného džemu vždy presne viete, čo sa v každom zaváracom pohári nachádza a čo svojej rodine prinesiete na stôl. Zmena je vítaná a tak prinášame zopár receptov na niečo nové.
Marhúľový džem s mangom
Vystačí na: asi 5 pohárov á 350 ml
Doba prípravy: asi 40 minút
Prísady:
· 1 kg marhúľ odkôstkovaných a nakrájaných na malé kúsky
· 350 g manga olúpaného a nakrájaného na malé kúsky
· 300 ml karotkovej šťavy
· 1 balenie Želírovacieho cukru Super 3:1 Dr.Oetker
Príprava:
1. Vo veľkom hrnci dobre premiešame marhule s mangom. Pridáme karotkovú šťavu a Super želírovací cukor a za stáleho miešania privedieme do varu. Za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
2. Na tanierik kvapneme 1–2 KL práve prevareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, vmiešame doň ešte 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker.
3. Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Uzavrieme viečkami, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
TIP: 50 ml karotkovej šťavy môžeme nahradiť 50 ml marhuľového likéru.
Piňa Colada džem
Doba prípravy:asi 35 minút
Vystačí na: asi 3 poháre á 350 ml
· 700 g ananásu (očisteného a rozmixovaného)
· 200 ml 100 % pomarančového džúsu
· 1 zarovnaná KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker
· 1 balenie Želírovacieho cukru Extra 2:1 Dr.Oetker
· 50 ml kokosového likéru
Príprava:
1. Na prípravu džemu ananás vložíme do väčšieho hrnca. Pridáme džús a kyselinu citrónovú a dobre premiešame so želírovacím cukrom. Za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Ku koncu varu prilejeme likér. Odoberieme prípadnú penu a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Uzavrieme viečkom, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
TIP: Džem chuťou pripomína obľúbený nápoj. Hodí sa na prípravu mliečnych kokteilov a zmrzlín, zákuskov alebo na čerstvé pečivo.
Broskyňové pyré
Doba prípravy:asi 35 minút
Vystačí na: asi 3 poháre á 350 ml
Prísady:
· 1 kg broskýň (olúpaných a odkôstkovaných)
· 1 balíček Škoricového cukru Dr.Oetker
· 1 Vanilkový struk „Bourbon“ Dr.Oetker
· 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker
· 1 balenie Želírovacieho cukru Extra 2:1 Dr.Oetker
Príprava:
1. Na prípravu pyré vložíme broskyne do väčšieho hrnca a pomocou ručného ponorného mixéra rozmixujeme. Pridáme škoricový cukor, rozkrojený vanilkový lusk a kyselinu citrónovú a dobre premiešame s želírovacím cukrom. Za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
2. Odoberieme prípadnú penu, pridáme vanilkový lusk a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Uzavrieme viečkom, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
TIP: Broskyne môžeme čiastočne alebo úplne nahradiť marhuľami. Pyré sa hodí na priamu konzumáciu teplé aj studené.