Babie leto: Čarovný záver leta

Babie leto je obdobie, ktoré sa zjaví na prelome leta a jesene, obvykle v septembri alebo októbri, keď po chladnejších dňoch opäť nastane oteplenie. Ide o mimoriadne poetický čas, ktorý nesie so sebou závan nostalgií z odchádzajúceho leta, no zároveň dáva priestor na rozjímanie pred príchodom zimy.

 

Pôvod názvu „babie leto“

Názov babie leto pochádza z pradávnych ľudových povestí. Predpokladá sa, že sa takto označuje pre jemné, tenučké pavučiny, ktoré v tomto čase poletujú vzduchom a pripomínajú šedé vlasy starších žien, teda „babiek“. V mnohých kultúrach má babie leto špeciálny význam, je spojené s myšlienkou doznievajúceho leta a prípravou na zimu.

Prečo milujeme babie leto?

Babie leto je magické obdobie, pretože príroda sa stále leskne v teplých slnečných lúčoch, ale zároveň sa mení – listy stromov začínajú meniť farbu, ranné hmly dodávajú krajine tajomný nádych a vzduch je svieži, no nie príliš chladný. Pre mnohých je to najobľúbenejšia časť roka, kedy sa môžu ešte naplno vychutnať vonkajšie aktivity, ako sú turistika, pikniky, či prechádzky, bez letnej horúčavy a pred zimným mrazom.

Babie leto v prírode

Jedným z najvýraznejších prírodných javov, ktoré sú spojené s babím letom, je zmienka o poletujúcich pavučinách. Tieto tenké pavučinky, ktoré poletujú vzduchom, sú výsledkom aktivity malých pavúkov, ktoré si počas tohto obdobia hľadajú nové miesta na prezimovanie. Okrem toho v čase babieho leta môžeme pozorovať nádhernú farebnú paletu stromov – od zlatistých listov cez červené, oranžové až po hnedé tóny.

Kultúrne odkazy

Babie leto bolo vždy silným inšpiračným zdrojom pre umelcov, básnikov a spisovateľov. Slovenskí básnici často ospevovali krásu tohto obdobia v svojich dielach, spájali ho s nostalgiou, starnutím či pomíňaním času. V mnohých krajinách sa pre toto obdobie používajú aj iné názvy, ako napríklad „indické leto“ v angličtine, no princíp ostáva rovnaký – posledné hrejivé dni pred príchodom zimy.

Ako si užiť babie leto?

Tento čas je ideálny na cestovanie a spoznávanie krás Slovenska. Vysoké Tatry či Slovenský raj sú počas babieho leta obzvlášť čarovné. Počasie je stabilné, príroda žiari farbami a nie je tak preplnené turistami. Pre milovníkov relaxu je to skvelé obdobie na posedenie vonku s knižkou, pohárom vína či len tiché rozjímanie.

Podobnosť názvov v iných krajinách

Babie leto sa v určitých formách a trvaniach vyskytuje prakticky na celkom svete. Vo svete sa tento jav zvykne nazývať Indian Summer. V európskych krajinách sa Babie leto nazýva rovnako alebo podobne ako u nás – v Nemecku a Rakúsku sa stretnete s názvom Old wives summer“ alebo Golden October“, v Maďarsku Old ladies summer“ alebo Crone´s summer“, vo Francúzsku používajú pomenovanie Indian Summer ale aj Saint Martin´s Summer“ (Leto sv. Martina), Bulhari majú vlastné pomenovanie odlišné od iných národov Gypsy Summer“ alebo Gypsy Christmas“.

K babiemu letu sa viažu aj pranostiky. „Babie leto prináša pekné dni v jeseni.“ „Ak okolo Michala hrmí, alebo sa ešte babie leto preťahuje, je výhľad na dlhú jeseň.“ „Svätý Gál – babie leto vzal.”

Zdroj: Marek L.