Baretky sú horúcim hitom jesene: Noste ju takto a budete štýlová ako Parížanka!

Chladné jesenné rána, i večery sú tu a vám je už zima na hlavu? Na teplé vlnené čapice je ešte čas a tak neviete, akú pokrievku hlavy zvoliť? Siahnite po štýlovej baretke, ktorá bude vašou spoločníčkou počas celej jesene!

 

História baretiek

Baretky sú súčasťou ženskej módy už roky. Najčastejšie je táto netradičná pokrievky hlavy spájaná s francúzskou eleganciou, no jej korene siahajú do ďalekej minulosti. Najskôr barety nosili pyrenejskí pastieri, neskôr sa stali súčasťou vojenských uniforiem po celom svete. Postupne sa barety začali spájať s umelcami, ktorí ich s obľubou nosili a stali sa ich poznávacím znakom. V súčasnosti sú módnym prvkom, ktorý sa na jeseň objavuje v uliciach so železnou pravidelnosťou. Podľahnete tejto nesmrteľnej klasike aj vy?

Ako Parížanka

Baretky sa už neodmysliteľne spájajú s módou štýlových Francúzok, ktoré na ne počas chladnejších dní nedajú dopustiť. Kým pre ne je kúskom, ktorý dotvára ich look, u nás sú baretky ešte stále záležitosťou, ku ktorej pristupujeme nanajvýš opatrne. Myslíme si totiž, že nám nepristanú k tvári, alebo sa nám ľudia budú kvôli tejto pokrievke hlavy na v uliciach posmievať. Opak je však pravdou! Baretka pristane každej žene a navyše je must have kúskom, ktorý jednoducho musíte mať!

Účes a baretka

Väčšina pokusov o nosenie baretiek stroskotá v  okamihu, keď ženy nevedia, aký účes pod túto pokrievku hlavy zvoliť. K baretke preto zvoľte buď rozpustené kadere, alebo vlasy zviazané do nedbalého nižšieho drdola. Efektne však baretka vyzerá aj s účesom v štýle mikáda.

Športovo, i elegantne

Niet pokrievky hlavy, ktorá by bola univerzálnejšou, ako baretka. A hoci to na prvý pohľad vyzerá, že baretku treba nutne kombinovať s elegantnými lookmi, nie je tomu tak. Aj keď, samozrejme, rozumie si s kabátmi, topánkami na podpätkoch a sofistikovanými šatami. Zvoliť ju však môžete aj k ležérnejším outfitom. Nenútene vyzerá s džínsami širšieho strihu, oversize svetrami, či športovou bomberou.

Mix vzorov, farieb, i materiálov

Baretky sa túto jeseň nenosia len v tlmených odtieňoch, ale aj výraznejších farbách. Prevláda žltá, zelená, i oranžová farba. Tie spríjemnia každý pochmúrny jesenný deň. Okrem klasických vlnených baretiek sa do ulíc dostávajú aj tie vo vzhľade kože. Na baretkách sa objavuje aj obľúbený vzor tartan, či kohútia stopa.

Text: Michaela Miňová, foto: pexels.com, pinterest.com