Ako môže mlieko prispieť k funkčnej imunite?

Mnohých momentálne trápia rôzne vírusové ochorenia, črevná či obyčajná chrípka, nádcha, virózy. Množenie vírusov podporuje aj počasie, keďže poriadna zima s teplotami dlhodobo pod nulou (stále) neprišla. Teploty pohybujúce sa okolo nuly sú ideálne pre množenie vírusov. Ak chcete zostať zdraví, je na mieste posilňovať imunitu. Vhodné je saunovanie, otužovanie, veľa zeleniny a ovocia, ktorých v zime jeme zväčša menej ako v iných ročných obdobiach. Ďalším zo zdrojom imunitu podporujúcich látok je aj konzumácia mlieka a mliečnych výrobkov. Ideálne tých kvasených.

Pre drvivú väčšinu ľudí nášho etnického pôvodu je konzumácia mlieka a mliečnych výrobkov prospešná o. i. aj s ohľadom na funkciu imunitného systému. Jednou formou odpovede imunitného systému je rýchle množenie T a B lymfocytov, ktorému dôjde v dôsledku antigénneho podnetu, napríklad po kontakte s patogénnymi mikroorganizmami, ktorými môžu byť najmä baktérie alebo vírusy.

 

Po identifikácii patogénnych mikróbov musia bunky vrodenej imunity rýchle dozrievať v kostnej dreni. Bunkové množenie je priamo závislé na dostupnosti aminokyselín, ktoré naše telo získava trávením bielkovín.

Jednoducho povedané, tvorba B lymfocytov (bielych krviniek vyvolávajúcich protilátkovú obranu) je okrem iného priamo závislá na metabolizme bielkovín, ktoré musíme telu dodať stravou.

 

„Ľahko stráviteľné bielkoviny získa naše telo v optimálnom zložení napríklad aj z mlieka. Tieto bielkoviny sú zdrojom stavebných kameňov a aminokyselín, potrebných pre množenie buniek imunity,“ vysvetľuje známy gastroenterológ a výživový odborník MUDr. Peter Minárik, v rámci projektu Biele plus.
Tvorenie nových buniek je mimoriadne komplexný proces, ktorý je usmerňovaný enzýmami. Rozmnoženie našich génov, ktoré predchádza deleniu buniek, je regulované vitamínmi skupiny B.

„Tu zohráva svoju úlohu opäť mlieko, ktoré je bohatým zdrojom celého spektra vitamínov skupiny B, a tak pozitívne ovplyvňuje bunkové množenie“, pokračuje MUDr. Peter Minárik. V priebehu imunitnej odpovede sú tvorené biologické látky – antigény, ktoré sú svojím zložením bielkovinami. Tie majú za úlohu vytvárať protilátky. Naše telo ich denne vyprodukuje niekoľko gramov. A protilátky sú opäť bielkovinovej povahy. K procesu tvorby bielkovín sú nevyhnutné aminokyseliny a stopové prvky, ktoré sú hojne zastúpené v mlieku.

Najprospešnejšie sú kvasené mliečne výrobky
Najviac informácií o prospešných účinkoch na zdravie ľudí máme o skvasených mliečnych výrobkoch jogurtového typu, ktoré vznikajú pôsobením vybraných mikroorganizmov mliečneho kvasenia. Ich zdravotnú prospešnosť ako prvý vedecky popísal jeden zo zakladateľov imunológie, Iľja Mečnikov, koncom 19. storočia. Mliečne kvasenie zlepšuje vstrebávanie živín. Mikroorganizmy pri fermentácii mlieka vytvárajú zdraviu prospešné látky, ktoré posilňujú bariérovú funkciu čriev a chránia tak pred patogénnymi mikróbmi.

„Kvasené mliečne výrobky obsahujú zdravotne prospešnú mikroflóru, z ktorých niektoré majú charakter probiotických baktérií. Probiotické mikroorganizmy majú unikátne vlastnosti. Prežívajú agresívne prostredie v žalúdku a majú schopnosť priľnúť na sliznicu čreva a prechodne sa na nej rozmnožovať. Veľmi jednoducho povedané, posilňujú obranné reakcie tela a tlmia poškodzujúce zložky, ktoré by mohli viesť k imunopatologickým procesom a ochoreniam“, dodáva MUDr. Peter Minárik.

Zhrnuté a podčiarknuté, konzumácia mlieka a predovšetkým kyslých mliečnych výrobkov prispieva k správne fungujúcej imunite, preto je ich konzumácia vhodná v  zimnom období, kedy je zvýšené rizika vírusových ochorení.

Biele plus 6