Nebezpečenstvo ochorenia s názvom osteoporóza spočíva v tom, že nebolí a neprejavuje sa žiadnymi fyzickými príznakmi, ktoré by ste si všimli a prinútili by vás vyhľadať lekársku pomoc. Naplno si chorobu uvedomíte až vtedy, keď si aj pri jemnom a malom páde niečo na tele zlomíte. Najčastejšie ide o zlomeniny kosti predlaktia, stavcov, horného konca ramennej kosti alebo stehennej kosti.
Ženy sú v tomto prípade na tom horšie! Predpokladá sa, že rizikom osteoporotickej zlomeniny trpí každá tretia žena a každý šiesty muž vo veku nad 50 rokov. Počet pacientov od predminulého storočia enormne vzrástol. Môže zato prirodzené starnutie populácie, ale aj zmena životného štýlu – iná strava, menej pohybu.
Vedci zistili, že vznik osteoporózy je čiastočne daný aj geneticky. Preto je väčšie riziko vzniku u žien, ktorých matka trpela týmto ochorením. Určitý vplyv na vznik osteoporózy má aj vzrast – zvlášť rizikovou je chudá, nízka blondína. Ak patríte medzi túto kategóriu, dodržiavajte preventívne protiosteoporotické pravidlá ešte dôslednejšie! Naopak – menej sú vystavené vzniku osteoporózy obézne ženy.
Ako to neschytať
Najlepšou radou, ako sa ubrániť osteoporóze, je kombinácia pravidelného pohybu so správnou stravou s dostatočným príjmom vápnika. Prirodzeným prostriedkom na udržanie pevnej a zdravej kosti je primeraná záťaž kostného tkaniva. Preto sa odporúča každodenná fyzická aktivita. Nemusíte stvárať krkolomné cvičenie, pokojne vám postačí aj dvojkilometrová prechádzka.
Ak si chcete udržať pevné kosti, do svojho jedálnička si zaraďte látky, ktoré sú potrebné na stavbu kostí – napríklad vápnik, vitamín D, fosfor, horčík a podobne. Naopak – obmedzte látky, ktoré kostné tkanivo poškodzujú (napríklad sodík, hliník, olovo).
Kostiam chutia mliečne výrobky, preto ich majte na tanieri každý deň. Ochutnajte napríklad zrejúci syr Ďumbier LIGHT, ktorý je charakteristický nízkym obsahom tuku (len 3%), ale vysokým obsahom vápnika a bielkovín. Už 100 gramov tohto lahodného syra pokryje 157% odporúčanej dennej dávky vápnika. Keďže má znížený obsah tuku, prospeje to aj vašej postave. Dobré na kosti je tiež konzumovať ryby, mak, rôzne druhy orechov a veľa čerstvej zeleniny.