Hovorí sa, že Veľkonočné sviatky sú sviatkami jari. Podľa nás sú to sviatky vôní. Vonku začínajú kvitnúť prvé kvietky a i samotný vzduch je po zime akýsi voňavejší. Avšak najkrajšia vôňa je v kuchyni, najmä v tej maminkinej alebo babičkinej. Tam sa totiž dejú s múkami od Babičkinej voľby hotové zázraky.
Na Veľkú noc sa s prípravami v kuchyni začína už na Zelený štvrtok, kedy by na stole nemala chýbať jarná polievka a niečo zelené. Celé štvrtkové menu môžeme doplniť o pletené vrkoče s medom. Na Veľký piatok držíme pôst a až potom sa začínajú tie pravé sviatky vôní s Babičkinou voľbou. Od rána Bielej soboty na celý dom rozvoniava mazanec, ktorý krásne vykysol vďaka Babičkinej voľbe na kysnuté cesto. Všade je vôňa veľkonočných perníčkov, horúceho čaju a domácej pohody. A tá pomyselná čerešnička na torte? Predsa veľkonočný baranček. Tento rok sa nemusíte báť, že sa nepodarí! S múkou Babičkina voľba tortová bude cesto nadýchané a váš baranček bude tou sladkou ozdobou týchto krásnych sviatkov!
Vrkoče
INGREDIENCIE:
- 500 g hladká múka Babičkina voľba na kysnuté cesto
- 70 g krupicového cukru
- 340 ml mlieka
- 1 kocka droždia (42 g)
- 2 žĺtky
- lyžička citrónovej kôry
- 160 g mäkkého masla
- štipka soli
- Na potretie: 4 lyžice rumu, 2 lyžice medu, 50 g rozpusteného masla
POSTUP:
- Mlieko ohrejte na izbovú teplotu, rozdrobte do neho droždie. Vmiešajte kopcovitú lyžicu cukru a kopcovitú lyžicu múky.
- Misu s mliekom zakryte utierkou a nechajte na teplom mieste odstáť 20 minút.
- Keď je kvások hotový, pridajte k nemu všetky ostatné suroviny na cesto a vypracujte pružnú hmotu.
- Misu s cestom zakryte potravinovou fóliou a nechajte kysnúť na teplom mieste do dvojnásobného objemu (bude to trvať asi hodinu).
- Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku a rukami prepracujte.
- Odkrajujte z cesta kúsky a z každého vytvarujte valček, z ktorého vytvoríte slimáčiky, zmotané „vrkoče“ a ďalšie tvary, pripomínajúce povraz.
- Upletené vrkoče nechajte ešte 15 minút kysnúť na plechu vyloženom papierom na pečenie a potom ich pečte v rúre predhriatej na 170 °C.
- Vrkoče sú hotové, keď sú na povrchu dozlata. Pečenie trvá približne 15 minút.
- Kým sa vrkoče upečú, pripravte si zmes na potieranie. Zmiešajte rozpustené maslo, rum a med.
- Horúce vrkoče ihneď po vybratí z rúry štedro potrite medovou zmesou.
Mazanec
INGREDIENCIE na 1 väčší mazanec:
- 1 kocka droždia
- 100 g cukru krupica
- 200 ml vlažného mlieka
- 500 g múky Babičkina voľba Kysnuté cesto
- 2 lyžice rumu
- 50 g hrozienok
- vanilkový lusk
- štipka soli
- kôra z 1 bio citrónu, šťava z 1 polovice citrónu
- 3 žĺtky
- 50 g pokrájaných olúpaných mandlí
- 150 g rozpusteného masla
- 1 žĺtok na potretie
POSTUP:
- Hrozienka namočíme asi na hodinu do rumu. Do misky nalejeme časť vlažného mlieka, pridáme lyžičku cukru, droždia a 2 lyžice múky. Dôkladne zamiešame a necháme vykvasiť kvások.
- Do múky vmiešame soľ, cukor, citrónovú kôru a šťavu, semienka vanilky, hrozienka, žĺtky, maslo, kvások a zvyšné mlieko. Cesto dôkladne vypracujeme – ideálne pomocou robota (cca 5 minút) alebo ručne pomocou varechy, to si ale vyžaduje ťažkú prácu minimálne 10 minút. Výsledné cesto musí mať lesklú hladkú konzistenciu a nesmie sa lepiť.
- Cesto necháme vykysnúť na dvojnásobok (cca 1-2 hodiny podľa teploty v miestnosti). Vykysnuté cesto spracujeme do bochníka, presunieme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme nakysnúť ešte pol hodiny. Predhrejeme rúru na 200 °C. Mazanec pomažeme žĺtkom a posypeme mandľami nakrájanými na plátky; dáme piecť.4. Desať minút pečieme sprudka na 200 °C, potom zmiernime teplotu na 160 °C a zvoľna dopečieme (celkom cca 45 minút, konkrétny čas pečenia prispôsobíme rúre). Po upečení necháme pozvoľna vychladnúť a pocukrujeme práškovým cukrom.
Veľkonočný baránok
INGREDIENCIE:
- 1 hrnček krupicového cukru
- 2 hrnčeky hladkej tortovej múky
- 1 kypriaci prášok
- 1/2 hrnčeka rozpusteného masla
- kôra z jedného citrónu
- 3 vajcia
- 1 hrnček mlieka
- vanilka z jedného lusku alebo 2 lyžičky vanilkového extraktu
- tuk na vymazanie formy + hrubá múka
POSTUP:
- Múku zmiešajte s práškom do pečiva a cukrom. Pridajte maslo, obsah vanilkového lusku, mlieko a vajce.
- Vymiešajte do hladkého cesta a vlejte ho do dobre vysypanej, obojstrannej kameninovej formy. Plňte „tvárovú“ stranu formy a to až 4 mm pod okraj. Priklopte druhou časťou formy.
- Na 180 stupňov pečte 40-60 minút. Či je baránok hotový, overte vpichnutím špajdle. Pokiaľ sa na ňu nič neprilepí, je baránok upečený.
- Po vybratí formy z rúry ju zabaľte do vlhkej utierky a nechajte odstáť do úplného vychladnutia.
- Opatrne baránka vyklopte, postavte na servírovací tanier, poprášte cukrom a v mieste očí zapichnite klinčeky. Na krk uviažte mašľu a máte hotovo!
TIP: Ak sa vám často vo forme pripekajú ušká a ňufáčik, pred pečením tieto miesta z vonkajšej strany obaľte alobalom.