Prichádza obdobie, keď bude postupne dozrievať každé ovocie v záhrade a keďže je toho naraz naozaj veľa, prichádza obdobie horúčkovitého zavárania. Máme pre vás pripravené zopár nových receptov, ktoré treba odskúšať… možno len ako ďalšiu variantu spracovania ovocia.
Zamatový džem z černíc a egrešov
lesný bozk
Doba prípravy: asi 25 minút
Vystačí na: asi 3 poháre à 350 ml
Prísady:
800 g černíc
800 g egrešov
1 zarovnaná KL mletej škorice
1 balenie Želírovacieho cukru Extra 2:1 Dr.Oetker
Príprava:
- Na prípravu džemu černice aj egreše očistíme a preberieme. Pomocou ponorného mixéra rozmixujeme
a prepasírujeme cez sitko. Ovocie vložíme do väčšieho hrnca, pridáme škoricu a dobre premiešame so želírovacím cukrom. Za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
- Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL džemu. Ak je džem po vychladnutí málo tuhý, vmiešame ešte 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker.3. Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzavrieme viečkom, obrátime hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
TIP: Džem sa dá pripraviť aj zo zmrazených černíc a egrešov (pred spracovaním je potrebné ich rozmraziť).
Ríbezlové želé s rozmarýnom
z prevoňanej zahrádky
Doba prípravy: asi 40 minút
Vystačí na: asi 5 pohárov à 350 ml
Prísady:
1 l ríbezľovej šťavy (asi z 1,4 kg červených ríbezlí)
1 balíček Gelfixu Klasik 1:1 Dr.Oetker
1,15 kg cukru
2 vetvičky čerstvého rozmarínu
Príprava:
- Do veľkého hrnca nalejeme ríbezľovú šťavu a pridáme Gelfix zmiešaný s 2 PL cukru. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme. Pridáme zvyšok cukru, vetvičky rozmarínu a privedieme do varu. Za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
- Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL práve prevareného želé. Ak je želé po vychladnutí málo tuhé, vmiešame ešte
2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker. - Prípadnú penu odoberieme, vyberieme rozmarín a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzavrieme viečkom, obrátime hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
TIPY: Pre ľahký nádych rozmarínu povaríme s rozmarínovými vetvičkami len 1 minútu. Podávame k jedlám z divočiny alebo k výrazným syrom.
Tradičný marhuľový džem
sladký darček na slnečné dni
Doba prípravy: asi 30 minút
Vystačí na: asi 4 poháre à 350 ml
Prísady:
1,1 kg marhúľ (očistených a nakrájaných na malé kúsky)
300 ml 100 % jablkovej šťavy
1 balenie Želírovacieho cukru Super 3:1 Dr.Oetker
Príprava:
- Vo veľkom hrnci dobre premiešame marhule s jablkovou šťavou. Pridáme želírovací cukor. Za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
- Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL práve prevareného džemu. Ak je džem po vychladnutí málo tuhý, vmiešame ešte
2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker. - Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzavrieme, obrátime hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
TIP: Vôňu marhuľového džemu pekne doplní dreň z Vanilkového struku ,,Bourbon” Dr.Oetker, ktorú pridáme spoločne so želírovacím cukrom.