V tomto období sú záhradky plné cukiet, tekvíc, patizónov a iných zeleniniek. Treba ich spracovať, ale je dobré ak máme aj nové recepty a potom si vyberieme. Ak sme nadšené, zaradíme ich medzi naše obľúbené… 🙂
Vyskúšajte cuketu! Cuketa je jednoročná zelenina, ktorá sa radí k druhu tekvice obyčajnej. Vznikla šľachtením v Taliansku. Jej chuť je jemná a často preberá chuť prísad, nemusíte sa teda báť korenia a výrazných ingrediencií. Ideálne je cuketa veľkosti 25 cm, takto mladý kúsky nemusíte lúpať. Cuketa obsahuje z cca 90% vodu, takže má nízku energetickú hodnotu. Obsahuje minerálne látky, draslík a karotén.
Cuketové placky
Ingrediencie:
2 stredne veľké cukiny
6 lyžíc kukuričnej múky
3 vajcia
soľ
4 strúčiky cesnaku
korenie
1) Cukety nastrúhajte na rezance (veľkú službu vám urobí aj pomocník food processor KitchenAid).
Čím väčšia rezančeky urobíte, tým viac bude cukety v jedle cítiť.
2) Nastrúhanú cuketu potom premiestnite do misy a pridajte soľ. Cuketa pustí šťavu (niekedy trochu viac šťavy). Preto je ťažké predvídať, koľko múky bude presne potreba – riaďte sa vlastnou intuíciou.
3) Následne pridajte ostatné ingrediencie, teda vajcia, korenie, lisovaný cesnak a prípadne ešte trochu soli podľa chuti.
4) Z výsledného cesta tvorte placky, ktoré môžete buď usmažiť, alebo upiecť.
Špeciálny tip: Ako čerešničku na torte si môžete pripraviť aj domáci rýchlu a predovšetkým zdravú „majonézu“.
Ingrediencie:
téglik kyslej smotany
1 nastrúhaný strúčik cesnaku
tri lyžičky citrónovej šťavy
Postup: všetko zmiešajte dohromady a servírujte s plackami.
Cuketový MUFFINY so syrom a sušenými paradajkami
Ingrediencie (12 ks):
1 mladá cuketa
50 g parmezánu
1 vajce
350 ml mlieka
300 g špaldovej múky
4 lyžice oleja
1 lyžička prášku do pečiva
3 sušené paradajky
tymian alebo iné bylinky, ktoré máte radi
soľ podľa chuti
Postup:
1) Rúru zapnite na 200 stupňov. Najskôr si pripravte cuketu a syr. Oboje nastrúhajte na kuchynskom robote KitchenAid s použitím strúhačov (najjemnejší strúhací bubon s doplnkovej sady MVSC na syr, a hrubý strúhací bubon zo sady MVSA na cuketu).
2) Cuketu nechajte v sitku odkvapkať a následne z nej ešte vymačkajte zvyšnú tekutinu. Sušené paradajky nakrájajte nadrobno.
3) Do misy kuchynského robota KitchenAid nalejte mlieko, pridajte vajcia a olej a pomaly miešajte pomocou plochého šľahača. Do druhej misy si odvážte múku, pridajte prášok do pečiva, soľ, tymian a na kúsky nakrájané sušené paradajky.
4) Zmiešajte s cuketou a syrom a všetko následne zľahka vymiešajte do tekutej zmesi. Ochutnajte a prípadne dosoľte.
5) Do plechu na muffiny si pripravte košíčky a plňte opatrne do 2/3.
6) Pečte asi 30-40 minút, kým nie sú muffiny zlatohnedej farby (pre istotu použite tiež trik so špajdľou).
Focaccia s cuketou
Ingrediencie na cesto:
400 g hladkej múky
3 lyžičky sušeného droždia
4 dcl olivového oleja
2 dcl vody
soľ
hrubá soľ a korenie – na posypanie cukety
1 cuketa nastrúhaná alebo nakrájaná na plátky
1) V mise kuchynského robota vypracujte z múky, droždia, vody a 1 dcl oleja pružné cesto, ktoré sa bude mierne lepiť.
2) Ihneď po spracovaní vyklopte cesto na plech, na ktorý ste predtým naliali zvyšných 1 dcl oleja.
3) Prikryte utierkou, olejom zľahka potrite tiež povrch cesta a nechajte kysnúť prikryté utierkou. Po 45 minútach „rozprestrite“ pomocou prstov cesto po plechu a nechajte ešte ďalších 20 minút kysnúť.
4) Na cesto nalejte trochu oleja a vtlačte ho do cesta prstami. Navrch naskladajte cukety a posypte korením a soľou.
6) Vložte do rúry predhriatej na 200 stupňov a pečte 20 minút. A plech vám zostane úplne čistý, ak použijete cesto na plech s nepriľnavým povrchom od KitchenAid.
Recepty pripravila bloggerka „Tinajedoma“ pre blog.kitchenaid.cz.