Potešte svojich blízkych skvelými receptami. Či už chutná polievka, ryba alebo dezert, vyberie si určite každý.
Nátierka z pohánky
Ingrediencie
- 150 g Lagris pohánky
- 1 ks pretlačeného strúčiku cesnaku
- 1 ks cibule nakrájanej na drobné kocky
- 2 ks sterilizovanej uhorky nakrájanej na drobné kocky (postrúhanej)
- 50 g zmäknutého masla
- 1 polievková lyžica horčice
- 2 polievkové lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- soľ
Príprava
- Pohánku vysypeme do vriacej osolenej vody, necháme zovrieť a odstavíme. Asi po 30 minútach scedíme a necháme odkvapkať.
- K scedenej pohánke pridáme maslo, horčicu, cesnak, cibuľu, petržlenovú vňať a uhorku. Všetko poriadne premiešame a dochutíme soľou.
Cviklové krupoto s bielou rybou
Ingrediencie
- 2 šálky Lagris krúpov
- 2 šálky vody
- 1 kocka zeleninového bujónu Podravka
- 1 šálka bieleho vína
- 1 ks nadrobno nakrájanej cibule
- 4 strúčiky cesnaku pokrájané na plátky
- 2 PL olivového oleja
- 1 malá červená repa, ošúpaná a postrúhaná na jemnom strúhadle
- 4 PL postrúhaného chrenu
- 800 g filé z bielej ryby
- 100 g pistácií, vlašských orechov a tekvicových jadier
- 1vajce
- 2 PL hladkej múky
- Soľ
Príprava
- Vo veľkej panvici na olivovom oleji opečieme cibuľu a cesnak. V horúcej vode rozpustíme kocku zeleninového bujónu Podravka.
- Pridáme krúpy, zalejeme vínom a vývarom a odokryté pomaly dusíme na strednom plameni. Výsledkom by mala byť hustá kaša.
- Na záver vmiešame cviklu, chren a odstavíme zo sporáka.
- Pistácie, vlašské orechy a tekvicové jadierka opečieme na panvici. Porcie ryby osušíme a posolíme.
- Jednu stranu ryby obalíme v múke, vajíčku a v posekaných orechoch. Takto pripravenú rybu položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C približne 6 minút podľa hrúbky.
Malé tajomstvo: Jačmenné krúpy obsahujú vysoké množstvo sacharidov i bielkovín a tiež sú zdrojom vitamínov skupiny B a E.
Pšenová kaša s ovocím
Potrebujeme:
- 200 g Lagris pšena
- 0,8 l mlieka
- 120 g medu
- 200 g višní bez kôstok
- 100 g kryštálový cukor
- med
- mletá škorica
- opražené lupienky mandlí
Príprava
- Pšeno sparíme – vysypeme do hrnca a trikrát prepláchneme horúcou vodou. Takto pripravené pšeno zalejeme mliekom a za stáleho miešania varíme, dokým pšeno nezmäkne.
- Podľa chuti pšeno osladíme medom a ochutíme mletou škoricou.
- Višne spolu s cukrom varíme na panvici, dokým zmes nezačne hustnúť.
Podávanie: Zmes rozdelíme do štyroch hlbokých pohárov, polejeme vzniknutou omáčkou, ozdobíme plátkami opražených mandlí a podávame.
Šošovicová krémová polievka
Potrebujeme:
- 2 ks šalotky nakrájanej na plátky
- 2 ks strúčikov cesnaku nakrájaných na plátky
- 2 +2 PL rastlinného oleja
- 200 g Lagris červenej šošovice
- 1 ks mrkvy nakrájanej na kocky
- 1 l vody
- 1 kocku Podravka zeleninového bujónu
- 1 dcl kokosového mlieka
- 1 PL karí korenia
- 2 PL kryštálového cukru
- soľ
- šťava z limetky
Príprava
- V hlbokom kastróle s objemom 2 L zohrejeme 2 PL oleja na strednú teplotu. Pridáme šalotku a cesnak. Za stáleho miešania dusíme asi 1 minútu tak, aby suroviny nezhnedli.
- Pridáme červenú šošovicu a zalejeme vodou. Privedieme do varu a pridáme kocku bujónu. Varíme odokryté, na nízkom príkone tepla, kým sa šošovica rozvarí.
- Zmes zmixujeme elektrickým mixérom. V panvici zohrejeme zvyšný olej, na ňom opekáme kocky mrkvy pri strednej teplote za stáleho miešania 4 minúty. Teplotu znížime na minimum, pridáme karí korenie, premiešame a hneď odložíme zo zdroja tepla.
- Primiešame kokosové mlieko, zmes nalejeme k zmixovanej šošovici a privedieme do varu. Varíme 5 minút, nakoniec dochutíme soľou, limetkovou šťavou a cukrom.
Malé tajomstvo: Oranžovočervená farba šošovice sa počas varenia zmení na žltú. Červená šošovica je ľahšie stráviteľná ako klasická hnedá šošovica, a preto je ideálna aj pre deti.
Vedeli ste, že…?
- Cícer je jedna zo zabudnutých, no napriek tomu typických strukovín pre Slovensko, v niektorých častiach krajiny je nazývaný aj Rímsky hrach.
- Cícer sa výborne hodí do šalátov, ako príloha k mäsu, na ozvláštnenie cestovinových pokrmov, k príprave nátierok, plniek ale tiež ako náhrada orieškov do dezertov. Vyskúšajte napríklad Lagris cícer, 1,49 € /450g.
- Pohánka bola kedysi označovaná za potravinu chudobných, dnes po nej bažia milovníci zdravého životného štýlu.
- Obsahuje množstvo organizmu prospešných látok, ako napríklad prírodný rutín, ktorý posilňuje steny ciev. Pohánka je prirodzene bezlepková potravina a je vyhľadávanou potravinou aj u ľudí trpiacich celiakiou.
- Pohánku možno pripraviť na slano, ale aj na sladko, servírovať ju možno ako prílohu, použiť ju na prípravu rizota, dezertov, polievok alebo nátierok.. (Lagris pohánka je dostupná v balení 500 g a 375 g. Odporúčaná cena: 1,49 €.)