Veľkonočný recept, ktorý obohatí váš sviatočný stôl

Veľkonočné šatôčky s údeným stehnom

Sviatky sú o tradíciách, ale radi prepašujeme na stôl aj niečo nové, ktoré bežne nevaríme, ale máme pocit, že to bude ONO. Dajte vedieť či vám to chutilo, lebo nám áno. 🙂

Veľkonočné šatôčky s údeným stehnom (cca 12ks)
Ingrediencie Veľkonočné šatôčky s údeným stehnom
250 g  uvareného Gazdovského stehna Mecom
2 PL masla
2 PL hladkej múky
250 ml teplého mlieka
2 hrste mladého špenátu
100 g strúhaného čedaru
Soľ, čierne korenie, muškátový oriešok
1 lístkové cesto
1 vajíčko na potretie

Postup
Údené mäso uvarte v menšom objeme vody s čiernym korením a bobkovým listom a vývar použite na prípravu polievky.

Do panvice si dajte zahrievať 2 PL masla. Keď je maslo roztopené a začína bublať, pridajte za stáleho miešania múku. Miešajte, pokiaľ zmes nezíska jemne žltú farbu, dosoľte. Prilejte teplé mlieko a rozmiešajte do hladka. Varte do bodu varu.

Následne pridajte čierne korenie a muškátový oriešok podľa chuti. Pridajte špenát, zvarte a na záver pridajte na drobno nakrájané údené mäso a čedar. Zmes nechajte vychladnúť.

Vyvaľkané lístkové cesto si rozdeľte na veľké štvorce. Plnku navrstvite na štvorec a preložte rohy do stredu. Na záver potrite vajíčkom a pečte pri 200 stupňoch cca 20 – 25 minút. Podávajte s rukolou poliatou citrónovou šťavou a olivovým olejom.

Užitočné rady o varení a veľa chutných receptov nájdete na stránke www.viemecovamchuti.sk.