Ako u nás, tak aj vo Švédsku sú veľkonočné sviatky spojené s oslavami a dobrým jedlom, ktoré si vychutnáva celá rodina spolu s blízkymi a priateľmi. Po období dlhého pôstu sú slávnostné stoly plné obľúbených dobrôt. Inšpirujte sa tento rok tradičnými receptami z rýb a vajíčok, osvieženými o moderné nápady súčasnej gastronómie a tiež tipmi na dekorovanie vajíčok pre šibačov.
Varte!
Ryby, vajíčka, pokrmy zo zemiakov, chrumkavý chlieb, ale aj dezerty z marcipánu a čokoládové vajíčka – to všetko nesmie chýbať na tých pravých švédskych stoloch.
Diabolské vajcia s údeným lososom
Počet porcií: 5 (14 polovíc vajec)
Čas prípravy: 20 minút
Ingrediencie:
100 g rozmrazeného údeného lososa LAX KALLRÖKT
7 veľkých, natvrdo uvarených vajec (bio)
2 polievkové lyžice majonézy
1 polievková lyžica dijónskej horčice
2 polievkové lyžice bieleho vínneho octu
1 polievková lyžica nasekanej šalotky
mleté čierne korenie
kôpor na ozdobu
kyslička (najlepšie aj s kvetmi) alebo iné sezónne bylinky na ozdobu
Postup:
- Vajcia ošúpte a pozdĺžne ich rozkrojte napoly. Lyžicou vyberte žĺtka a vložte ich do misky.
- V ďalšej miske zmiešajte majonézu, horčicu a biely vínny ocot.
- K žĺtkam pridajte 2 polievkové lyžice majonézovej zmesi a roztlačte ich vidličkou. Pridávajte aj zvyšok majonézovej zmesi a miešajte dovtedy, kým nebude hmota hladká.
- Lososa nakrájajte natenko.
- Vajíčka naplňte, na ne uložte plátky lososa. Hotové ozdobte kysličkou či inými jedlými kvetmi.
Špízy z kuracích guľôčok s citrónovou uhorkou, kôprom a severskými bylinkami
Počet porcií: 5 (15 špízov)
Čas prípravy: 15 minút
Ingrediencie:
15 ks kuracích mäsových guľočok ALLEMANSRÄTTEN
15 drevených hrubších špajdlí
2 – 4 polievkové lyžice oleja na vyprážanie
2 stredne veľké uhorky, ošúpané
100 ml kôpru nakrájaného nadrobno
šťava z 1 veľkého citróna
2 polievkové lyžice morskej soli
300 ml kyslej smotany
150 ml zmesi petržlenu, tymianu a medvedieho cesnaku
čierne korenie a extra panenský olivový olej podľa chuti
Postup:
- Nakrájajte uhorku na 15 malých kociek, o čosi menších ako kuracie mäsové guľôčky. Vložte ich do stredne veľkej misky, pridajte soľ a premiešajte.
- Na miernom ohni zohrejte panvicu s trochou oleja, kým nezačne trochu dymiť. Vyprážajte guľôčky do zlatohneda. Podľa potreby pridajte ešte olej. Guľôčky odložte a nechajte trochu vychladnúť.
- K uhorkám pridajte citrónovú šťavu a kôpor (1 polievkovú lyžicu odložte na ozdobu). Premiešajte a nechajte 5 – 10 minút postáť.
- Napichnite jednu kocku uhorky na špajdľu, za ňou mäsovú guľôčku. Špajdle namočte do kyslej smotany a byliniek. Položte špajdľu na podnos, posypte ju kôprom a čiernym korením.
- Na zvyšnú smotanu nasypte zvyšné koreniny. Pokvapkajte extra panenským olivovým olejom. Hneď podávajte.
Servírujte!
Po dlhej zime sa Švédi nevedia dočkať prvých jarných dní.
- KVITTERA, podnos na tortu, 3-posch, číre sklo, nehrdzavejúca oceľ € 9,99 – na jednohubky.
- FANTASTISK, Papierové obrúsky, žltá € 1,39/50 ks (jednotková cena € 0,03) – dostupné v rôznych farbách.
- Servírovací riad zo série SKYN, cena od € 5,99.
- SOCKERÄRT, váza, biela € 6,99 – na vetvičky či kvety.
Dekorujte!
Viete, prečo sú práve vajíčka symbolom Veľkej noci? V minulosti sa totiž počas pôstu vajíčka nemohli jesť. Zároveň v období Veľkej noci sliepky znášajú najviac vajíčok. Preto je prirodzené, že nechýbajú ako v pokrmoch, tak aj ako dekorácia či odmena pre šibačov. Malí šibači vo Švédsku sa nevedia dočkať hľadania ukrytých vajíčok pod kríkmi na dvore. Nezabudnite ich však pekne ozdobiť – napríklad vodovými farbami alebo prírodnými farbivami. Užite si zdobenie s celou rodinou. Nápadom sa medze nekladú!
Prírodné farbenie vajíčok
Budete potrebovať:
vajcia
ocot
kuchynský olej
kurkuma = žltá
cibuľové šupky = hnedá
brezové listy = bledozelená
cviklové šupky = hnedočervená
hroznová šťava = fialová
červená kapusta, celé listy = fialová
červená kapusta, krájaná = modrá
cviklová šťava = ružovočervená
Postup:
- V hrnci vody rozmiešajte pár lyžíc octu (nemá vplyv na chuť vajec) spolu s farbivom a priveďte do varu.
- Do vody vložte vajcia.
- Aby ste získali rôzne odtiene a intenzitu farby, experimentujte s množstvom farbiva a dĺžkou varenia. Po zafarbení nechajte vajcia vychladnúť a vyschnúť.
- Aby boli lesklé, potrite ich olejom.
Tip: Skúste vyrobiť vzorované vajcia. Pred farbením môžete vajce napríklad vložiť do silónovej pančuchy spolu s kvetmi alebo lístkami. Môžete tiež na vajcia natiahnuť gumičky. Napokon skúste nakresliť na vajcia vzory sviečkou alebo voskovkou.
Čo je lepšie ako vajíčko? Sladké vajíčko, o tom niet pochýb. Sladké dobroty sú chutné, ale pestrofarebné cukrovinky poslúžia aj na ozdobu slávnostného stola.
GODIS PÅSKKYCKLING, veľkonočné penové cukríky s príchuťou banánu a vanilky, 100 g €0,79.
GODIS CHOKLADÄGG, čokoládové vajíčka plnené krémovým likérom, 200 g €2,19. Viac informácií nájdete na www.IKEA.sk.