Chlorella- potravina budúcnosti

Chlorella je zelená sladkovodná jednobunková riasa sýto smaragdovej farby, jedna z najstarších na svete. Ide o čistý 100% prírodný produkt. Názov je odvodený od latinského zelený a malý. Jej pôsobenie na ľudský organizmus má priam zázračné účinky. Je často označovaná za najzdravšiu potravinu v histórii a tiež ako potravina budúcnosti.

Čo je chlorella?

Riasy boli súčasťou potravy Aztékov, používajú sa už veľmi dávno ako vhodný zdroj živín, hlavne bielkovín, minerálnych látok a vitamínov.

Chlorella je produkovaná v ekologicky a biologicky čistom prostredí. Obsahuje výživové prvky ako chlorofyl, bielkoviny, betakarotén, vitamíny, minerály a antioxidanty, vlákninu. Práve vláknina zlepšuje trávenie a podporuje rast prospešných aerobných baktérií v tráviacom trakte. Obsahuje aj nukleové kyseliny zodpovedné za tvorbu a správny cyklus buniek. Vďaka nim ustanú aj depresie a strata pamäte. Obsahuje celú skupina vitamínu B, vitamín C, vitamín E, beta-karotén, aminokyseliny, železo, stopové minerály, sacharidy a vyššie množstvo proteínu (viac ako 50%) ako mäso na gram váhy.

Liečivé účinky

Liečivé účinky sa týkajú aj detoxikačných vlastností. Pravidelnou konzumáciou pomôžete ochrániť organizmus pred srdcovými chorobami, znížite krvný tlak, odbúrate nadbytočný cholesterol. Chlorella stimuluje aj rast a obnovu tkanív, obmedzuje astmatické záchvaty, podporuje liečbu vredov, udržuje hladinu cukru na konštantnej úrovni. Účinná je aj pri vyrovnávaní hormónov, chráni mozog a nervovú sústavu, reguluje alebo odstraňuje telesný zápach.

Chlorella je výborným doplnkom pre športovcov a ťažko pracujúcich.

Pôsobí aj proti rakovinovým bunkám. Stimulujú sa niektoré lymfocyty a zvýši sa i odolnosť proti chrípkovému vírusu.

Používa sa aj v kozmetických prípravkoch. Uplatňuje sa pri liečbe ochorenia kože- exémov, popálenín, vredov a ťažko hojacich rán.

Ako ju užívať?

Jednou z možností je chlorellu rozhrýzť, no jej chuť je horká, preto si na to treba zvyknúť. Má aj dezinfekčné účinky v ústnej dutine, eliminuje pach v ústach a pozitívne pôsobí aj na zuby.

Chlorellu môžete aj cmúľať alebo jednoducho zapiť dostatočným množstvom vody.

Zaujímavosti

Holandský vedec M.W. Beijerinck v roku 1890 „vypestoval“ čistú kultúru riasy Chlorella vulgaris. Práve od neho pochádza aj pomenovanie Chlorella (chloros (zelený), ella malý). Vedci intenzívne začali študovať Chlorellu v období prvej a druhej svetovej vojny a pokračovali v tom aj neskôr, hlavne v USA a v Japonsku.

Zdroje: http://www.bohatstvo-prirody.sk/chlorella-a-jej-caro/chlorella-a-jej-magicke-ucinky/; http://www.chlorella.sk/chlorella.php?co_je_chlorella; http://zdraviedorucene.sk/clanky/najnovsie-clanky/chlorella—co-potrebujete-vediet-o-tomto-vyzivnom-superfoode.html

Foto: http://www.darkpolitricks.com/wp-content/plugins/wp-o-matic/cache/952cf_Chlorella-Tablets-300×264.jpg