Jahoda, broskyňa, čierna ríbezľa a višňa – vyberie si každý. Nové džemy sa hodia na palacinky, lievance, do jogurtu, kaše či len tak na hrianku, maslový chlieb či vianočku, alebo aj trochu inak, vyskúšajte!
Francúzsky toast s broskyňovým džemom a mangom
Budeme potrebovať:
4 plátky sladkého sendvičového chleba
1 dcl plnotučného mlieka
1 lyžicu vanilkového cukru
2 lyžice Relax 100 % z ovocia Broskyňa
polovicu manga
štipku soli
práškový cukor
trochu oleja alebo masla
Postup:
- 2 krajce toastového chleba výdatne potrieme broskyňovým džemom. Na džem naukladáme plátky manga a toast spojíme zvyšnými krajcami chleba. Džem dodá toastu sladkosť a skvelú chuť, ale v tomto prípade plní aj ďalšiu úlohu: krajce chleba sa nám pekne spoja a keď ich budeme vysmážať budú držať pokope.
- V miske si rozšľaháme vajcia s mliekom, vanilkovým cukrom a štipkou soli. Toasty vo vajíčku kompletne obalíme. Toasty opečieme na masle alebo oleji z oboch strán do chrumkava. Pri otáčaní dávajte pozor, aby sa krajce od seba neoddelili.
- Opečené francúzske toasty uložíme na seba na tanier, navrch dáme kúsky nakrájaného manga a výdatnú porciu džemu. Na záver toasty poprášime cukrom. Mango môžete nahradiť aj kúskami broskýň alebo marhúľ.
ZDROJ: Recept pre Relax 100 % Broskyňa pripravili Coolinari.
Cviklový koláč s čokoládou
Budeme potrebovať:
100 g horkej čokolády
400 g uvarenej alebo sterilizovanej cvikle
1 pohár Relax 100 % Višňa
3 vajcia
150 ml rastlinného oleja
100 g krupicového cukru
150 g hladkej múky
½ ČL prášku do pečiva
50 g kakaa
Poleva
70 ml smotany na šľahanie
100 g horkej čokolády
Postup:
- Cviklu si vymixujeme dohladka v mixéri.
- Čokoládu rozpustíme a keď je vlažná pridáme k cvikle.
- K zmesi pridáme polovicu pohára Relax 100 % Višňa, vajcia, olej, cukor a premixujeme dohladka.
- Samostatne si zmiešame múku, kakao a prášok do pečiva.
- Tekutú zmes premiestnime do misky a postupne k nej pridávame suchú múčnu zmes. Vymiešame hladké cesto.
- Na záver pridáme zvyšok džemu a premiešame. Cesto vylejeme do formy s priemerom 20 cm, ktorú vystelieme papierom na pečenie.
- Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 60 minút. Koláč po dopečení necháme vychladnúť a ozdobíme čokoládovou polevou.
- Na polevu si smotanu zahrejeme a pridáme čokoládu. Vymiešame hladkú čokoládovú polevu. Koláčik môžeme dozdobiť sekanou čokoládou alebo lyofilizovaným ovocím.
ZDROJ: Recept pre Relax 100 % z ovocia pripravili Stvory z kuchyne.
Ryžová kaša – ľahké a teplé raňajky
Budeme potrebovať:
1 hrnček ryže
4 hrnčeky mandľového mlieka
1 lyžica medu
Džem Relax 100 % z ovocia Čierna ríbezľa
Hrsť nahrubo nasekaných mandlí
(4 porcie)
Postup:
- Ryžu poriadne premyte v horúcej vode.
- Následne ju presypte do hrnca s hrubým dnom a zalejte mandľovým mliekom.
- Pridajte med a prikryte pokrievkou.
V bode varu pokrievku trochu odkryte, aby vám mlieko nevykypelo. - Plameň znížte na minimum a varte za občasného miešania 20 –30 minút.
- Ak použijete hrniec s tenkým dnom, miešajte častejšie, aby kaša neprihorela.
- Kašu prelejte na taniere, pridajte Džem Relax 100 % z ovocia, nasekané mandle a podávajte ešte teplé.
ZDROJ: Recept pre Relax 100 % Čierna ríbezľa pripravili Coolinari.
Ovsené koláčiky
Budeme potrebovať:
110 g masla
70 g krupicového cukru
40 g hnedého cukru
135 g hladkej múky
70 g ovsených vločiek
1 pohár Relax 100 % Jahoda
Postup:
- Maslo si rozpustíme. Keď je maslo úplne rozpustené primiešame oba druhy cukrov.
- Primiešame hladkú múku a ovsené vločky a vypracujeme cesto.
- Plech s rozmerom 20 x 20 cm vystelieme papierom na pečenie alebo alobalom.
- Odložíme si bokom 2 PL vločkovej hmoty a zvyšok natlačíme na dno plechu.
- Korpus potrieme vrstvou Relax 100 % Jahoda a navrch nadrobíme zvyšnú hmotu, ktorú sme si odložili bokom.
- Pečieme pri 180 stupňoch cca 30 – 35 minút. Koláčik necháme chladnúť aspoň 2 hodiny a potom nakrájame.
ZDROJ: Recept pre Relax 100 % z ovocia pripravili Stvory z kuchyne.