Černice rastú po celej Európe, predovšetkým na okrajoch lesov, v starých rúbaniskách a pri plotoch. Keďže rastú v ťažších podmienkach, bránia sa nepríjemnými ostrými tŕňmi, preto pri oberaní treba dať pozor. Dodnes sa nevie, či pochádzajú z Ázie alebo zo Severnej Ameriky, vedci sa zatiaľ nedohodli, ale nám, čo ich konzumujeme, je to v podstate jedno.
Čerstvé černice sú skvelý zdroj vitamínov C, B, aK, ktorý sa stará o správnu zrážanlivosť krvi. Vitamín E spolu s flavonoidmi sú významné antioxidantami, ktoré viažu voľné radikály, pomáhajú predchádzať nádorovým, srdcovým a pečeňovým ochoreniam a spomaľujú starnutie buniek. Pôsobia detoxikačne. Pomáhajú liečiť zápal pľúc a znižujú následky ožarovania a chemoterapie. Černice obsahujú tiež draslík, železo, vlákninu a kyselinu listovú, ktorá podporuje delenie buniek. Horčík zase podporuje správnu funkciu svalov a nervov, mierni depresie a prospieva zubom. Dokonca aj jadierka sú telu užitočné. Éterické oleje a salicyláty, ktoré obsahujú, pomáhajú liečiť reumu, zápaly a nachladnutie.
Čerstvé ovocie má len 200 kJ. Ak ho kupujete, zvyčajne zaplatíte približne 1,5 € za 250 g, no je to lacnejšie a zdravšie, ako kupovať chemické vitamíny a minerály v lekárni.
Práve preto ponúkame pár tipov, ako černice odložiť aj na chladnejšie dni.
Černicový toping
klasický (4 – 5 pohárov, 250 ml)
Čas prípravy: asi 20 minút
Prísady:
1000 g černíc, 400 ml vody, balíček Gelfixu, 1000 g krupicového alebo kryštálového cukru.
Príprava:
1) Umyté černice rozmixujeme ponorným mixérom a prepasírujeme. Spolu s vodou dáme do väčšieho hrnca. Obsah balíčka Gelfix Klasik zmiešame s dvomi lyžicami cukru a pridáme k ovociu. Za stáleho miešania varíme asi 1 minútu.
2) Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu. Dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
3) Odoberieme prípadnú penu a ihneď plníme až po okraj do pripravených pohárov. Poháre uzavrieme, obrátime dnom hore a asi 5 minút necháme stáť na veku.
Tip: Toping použijete na ozdobenie zmrzlín, pohárov, palaciniek a pod.
Černicové želé
(na 3 poháre po 375 ml)
Prísady:
0,7 l šťavy z černíc (asi z 1,3 kg černíc), 1 KL Kyseliny citrónovej Dr. Oetker, želírovací ovocný cukor Dr. Oetker
Príprava:
1) Černice umyjeme, necháme osušiť a odšťavíme. Odmeriame 0,7 l šťavy a rozmiešame ju v hrnci s kyselinou citrónovou a želírovacím cukrom.
2) Zmes privedieme za stáleho miešania do varu a minimálne 3 minúty varíme. Stále miešame. Odložíme zo sporáka.
3) Ihneď, zbavenú peny, plníme do pripravených pohárov. Poháre uzavrieme, obrátime a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
Tip: Počas varenia pridáme ½ zarovnanej čajovej lyžičky zomletého korenia (škorica, klinček, kardamón, koriander).
Čučoriedkový džem
extra ovocný(6 ks pohárov po 250 ml)
Čas prípravy: asi 20 minút
Prísady:1000 g čučoriedok, balenie Želírovacieho cukru
Príprava:
1) Umyté a očistené čučoriedky rozmixujeme ručným mixérom a dáme do väčšieho hrnca. želírovací cukor pridáme k ovociu, dobre premiešame a za stáleho miešania privedieme do varu.
2) Varíme minimálne 5 minút, stále miešame. Na tanierik kvapneme 1 – 2 kávové lyžičky horúceho džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, vmiešame doň 2 zarovnané kávové lyžičky Kyseliny citrónovej.
3) Odoberieme prípadnú penu a hneď plníme až po okraj do pripravených pohárov. Poháre uzavrieme a obrátime hore dnom. Poháre uzavrieme, obrátime dnom hore a asi 5 minút necháme stáť na veku.
Zdroj: Lujza