Jesenný program pre šťastnú dušu

Od októbra do decembra je ťažké obdobie pre všetkých bez rozdielu veku. Nápor v práci, škole, ubúdajúce slnko a krátke dni. Nevzdávajte to. Pohyb, kvalitné jedlo a voňavé koreniny vám dodajú energiu.

Závislosť na pocite šťastia

Na behanie a na cyklistiku už potrebujeme zvláštnu výbavu, ale ešte stále nám zostávajú aktivity na jesenné počasie. Chôdza s paličkami je vhodná pre všetky vekové skupiny, do každého počasia, v meste aj na vidieku, optimálne na lesných a parkových cestičkách. „Pri chôdzi sa zapája celé telo, pracujú srdce aj pľúca“, vysvetľuje telovýchovný lekár Pavel Malovič. Do mozgu sa uvoľňuje endorfín, nazývaný aj hormón šťastia, pretože spôsobuje dobrú náladu a pocity šťastia. „Pre aktívnejších odporúčam všetky formy tanca, aerobiku a spinnig.“

Mozog aj srdce

Keby si náš mozog mohol vybrať ročné obdobie, určite by sa dožadoval slnečných dní. Nedostatok slnečného svetla vedie k tomu, že do epifýzy nedorazí dostatočný signál k ukončeniu produkcie melatonínu a naše telo „zostane“ v spánkovom režime. Cítime sa unavení, alebo ako by sme sa nedokázali zobudiť. O to viac musíme povzbudiť mozog správnym jedlom.

Keby si mozog mohol vybrať jedlo, dal by prednosť zloženým sacharidom, ktoré sa nachádzajú najmä v celozrnnom chlebe a pečive, cereáliách, cestovinách, strukovinách a v ryži. Pre bezchybné fungovanie potrebuje aj vitamíny C a E, vitamíny skupiny B, najmä B3, B6 a B12, horčík, vápnik a nenasýtené mastné kyseliny omega-3. Odborníci na výživu ich odporúčajú prijímať najmä z morských rýb, pretože zároveň sú zdrojom jódu, ktorý štítna žľaza potrebuje na tvorbu dôležitých hormónov. Esenciálne mastné kyseliny omega-3 – EPA a DHA – sú dôležité nielen pre mozog, ale aj pre srdce, cievy a kĺby. Nedostatok týchto dvoch kyselín, ktoré telo získava výhradne z potravy, zvyšuje riziko rozvoja Alzheimerovej choroby a demencie. Nájdete ich v tučných morských rybách, rastlinných olejoch, o niečo menej v rôznych semienkach. Priaznivé zloženie mastných kyselín v našich zemepisných šírkach má repkový olej, rastlinné tukové nátierky aj vlašské orechy.

Chutná ochrana

Čítali sme to už stokrát, ale teraz sa na to pozrieme inak. Antioxidanty poskytujú ochranu pred poškodením DNA. Po celý život nás chránia pred oxidatívnym poškodením buniek, ktoré spôsobuje znečistenie ovzdušia, vody a pôdy, stresy, fajčenie, ale aj prirodzené starnutie. „Antioxidanty sa nachádzajú v ovocí, zelenine, v strukovinách, bylinách, koreninách, riasach, ako aj v celozrnných obilninách a obilných klíčkoch“, uvádza gastroenteorológ Peter Minárik. Množstvo antioxidantov sa dá presne odmerať ORAC testom (Oxygen Radical Absorbance Capacity)* a podľa tohto hodnotenia je prvá pätica nasledovná klinček, škorica, oregano, kurkuma, kakao. Takže, aj horúca čokoláda, voňavé kakao, alebo korenené dobroty a ovocný grog môžu mať terapeutické účinky.

Jesenná koncovka

Tekvica sa z nudného školského jedla stala v ostatnom desaťročí kultovým jedlom na sladký aj slaný spôsob. Okrem vitamínov skupiny B, obsahuje veľa „céčka“ a „éčko“. Najväčší poklad však ukrýva v semienkach. Hrsť semienok pokryje dennú potrebu zinku pre krásne vlasy, pokožku, aj nechty.

* MUDr. Peter Minárik: Rakovina a výživa, mýty a fakty. 2014