Mnohí si Vianoce bez fazuľovej polievky či fazúľ do kapustnice nevieme ani predstaviť. No ani počas roka by sme na tento mnohostranný liek nemali zabúdať. V čom je táto strukovina výnimočná?
Má blahodarné účinky
Tento dôležitý zdroj bielkovín pochádza z Mexika a Peru. Odtiaľto sa fazuľa vďaka svojej nenáročnosti rozšírila do celého sveta.Liečivý význam fazule je spôsobený vysokým obsahom nukleových kyselín a bielkovín. Vďaka kyselinám sa bunky obnovujú a regenerujú, bielkoviny sú zasa dôležité v procese látkovej výmeny.
Obsahuje veľa vápnika, draslíka, železa, vitamínu C a vitamínov skupiny B. Ak ich naše telo bude mať nedostatok, hrozia nám depresie, citová labilita, poruchy spánku, nekoncentrovanosť či pokles výkonnosti.
Fazuľa má blahodarné účinky na črevá vďaka vysokému obsahu vlákniny. Tá totiž upravuje trávenie. Vláknina totiž upravuje celkové trávenie a tiež znižuje cholesterol. Preventívne pôsobí proti rakovine hrubého čreva.
Na vlasy i na dobrú náladu
Tmavá, hnedá alebo čierna fazuľa má blahodarný vplyv na problémy s močových mechúrom, s obličkami, zelená zasa na problémy s pečeňou.
Je prospešná aj na zdravý rast vlasov, pretože obsahuje veľké množstvo stopových prvkov- mangánu. Zároveň obsahuje molybdén a ten je potrebný na správne fungujúcu látkovú premenu.
Keďže fazuľa obsahuje aj tyrozín, neesenciálnu aminokyselinu, ktorá pôsobí omladzujúco, podporuje to dobrú náladu.
Pri čom vlastne pomáha?
– má vitalizujúce účinky
– pomáha pri tráviacich problémoch
– posilňuje srdce a krvný obeh
– pomáha pri ochoreniach pečene a močových problémoch
– pôsobí odvodňujúco
– má omladzujúci účinok na bunky
Pozor na nežiaduce účinky, ktoré sa môžu vyskytnúť pri jej konzumácii. Pri tejto strukovine platí heslo: Čím častejšie konzumujeme fazuľu, tým ju náš organizmus lepšie strávi. Ak ste sa rozhodli pre redukčné diéty, konzumujte práve túto strukovinu.
Kedysi naši predkovia jedli strukoviny častejšie. Zrejme vedeli, že fazuľa okrem iného predlžuje život.
Zdroje: Oberbeil, K. a Lentzová, Ch.: Ovocie a zelenina ako liek, Fortuna Print, Bratislava 2005; http://primar.sme.sk/c/6605325/preco-jest-fazulu.html
Foto: http://theheritagecook.com/wp-content/uploads/2010/12/BeanSoup.jpg