Krúpový šalát
Potrebujete:
- 40g špaldových krúp
- 3 krajce chleba nakrájané na plátky
- olivový olej na potretie chleba
- 8 cherry paradajok ( alebo 4 stredne veľké klasické)
- 1 uhorka – hadovka
- 1/2 malej červenej cibule nakrájame na tenké plátky
- hrsť koriandru
- 1 a 1/2 lyžice lístkov mäty (ja som použila marockú)
- 1 hrsť lístkov petržlenu
- 70 ml olivového oleja
- 1 lyžica šťavy z citróna
- 1 lyžica jablkového octu
- 1 strúžik cesnaku (väčší alebo 2 menšie)
- soľ
- korenie
Postup:
- Trúbu si zohrejte na 190°C. Uvarte si podľa návodu krúpy. Ideálne je variť ich cca 20min, nebudú ani tvrdé ani veľmi mäkké – rozvarené. Po uvarení ich sceďte, prepláchnite studenou vodou a nechajte na sitku odkvapkať a preschnúť.
- Plátky chleba potrite olivovým olejom a poukladajte na plech. Dajte do rúry, pečte 10 min, otočte a znova potrite a dopekajte ďalších 10 min. Chlebíky by mali byť tvrdé a suché. Po upečení ich nechajte vychladnúť a nalámte na menšie kúsky.
- Paradajky a uhorky pokrájajte na menšie kúsky, spolu s pokrájanou cibuľou dajte do hlbokej väčšej misy. Pridajte nasekané bylinky, nakrájaný chleba a usušené krúpy. Nakoniec si pripravte dressing – zmiešajte olej, ocot, citrónovú šťavu, soľ, korenie a pretlačený cesnak. Pred podávaním polejte dressingom šalát a nechajte 5 min postáť aby sa chute spojili. Ak chcete, aby bol chlieb mäkší, nechajte ho postáť o niečo dlhšie v chladničke.
Recept pripravila Martina Schmidtová z blogu „Tina je doma“, viac receptov nájdete na blog.kitchenaid.cz
Brokolicová polievka s orechmi a kozím syrom
Ingrediencie:
1 veľká brokolica
6 malých koliesok kozieho syru
1 veľká hrsť pekanových orechov (alebo iných, podľa chuti)
olivový olej
morská soľ
čerstvo namleté čierne korenie
Postup:
Vo veľkom hrnci dajte variť osolenú vodu. Brokolicu nakrájajte a rozdeľte na jednotlivé ružičky a varte vo vode 3–4 minuty. Najväčší kúsok sa musí dať ľahko rozkrojiť, ale pritom klásť ľahký odpor. Rýchlo sceďte, ale vodu uschovajte pre ďalšie použitie.
Brokolicu vložte do stolného mixéru a zalejte brokolicovým vývarom približne do polovici. Zvlášť u polievky je dôležité rýchle, dôkladné a konzistentné mixovanie. Polievku mixujte do hladka, dochuťte soľou, korením a olivovým olejom. Ďalej nevarte!
Do tanierov rozdeľte kozí syr a orechy, a každý zalejte štedrou naberačkou polievky. Ozdobte olivovým olejom a prípadne korením.
Recept pripravil šéfkuchár Marek Pavala, zdroj: blog.kitchenaid.cz