Šťavnaté výhonky tejto jemnej lahôdkovej zeleniny konzumovali už staroveké národy. Určite ju konzumovali najskôr surovú a neskôr varenú. Je to delikatesa, ktorá je zeleninou a liekom zároveň. Kráľovná zeleniny: špargľa.
Špargľa je známa od nepamäti. Pochádza zo stepných oblastí z okolia Čierneho mora, kde ju používali predovšetkým ako liek proti bolesti zubov.
Máme to šťastie, že u nás sa pestuje a tak nám na jar prináša tak potrebné vitamíny. Množstvo starých receptov dnes obohatíme o tri nové, nezvyčajné, ale podľa nás chutné a zaujímavé.
Špargľový krém z bielej špargle
Suroviny na 10 porcií:
700 g Špargľa biela
80 g Cibuľa
150 ml Olej
300 ml Smotana na varenie
4 g Kurkuma, kurkumový olej
1 g Muškátový oriešok
2 g Soľ
30 g Múka bezlepková ( prebytok varená ryža na zahustenie)
Cibuľu nakrájame a orestujeme na oleji. Pridáme očistenú špargľu, pričom šupy vyvaríme a použijeme do polievky. Očistenú špargľu si môžeme rozdeliť tak, že špičky použijeme do iných jedál, napr. šalátov, kde nám vyniknú na dekoráciu. Zostatok špargle pokrájame na menšie kúsky a pridáme na cibuľový základ. Zalejeme vývarom zo šupiek špargle, osolíme a varíme do mäkka. Uvarenú špargľu rozmixujeme spoločne s prebytkom varených zemiakov alebo ryže na hladké pyré. Nič sa nestane, ak štruktúra nebude úplne hladká. Polievku zjemníme smotanou, maslom, dochutíme limetkovou šťavou a soľou. Môžeme ozvláštniť kurkumovým olejom, ktorý si vyrobíme zmiešaním oleja s kurkumou pričom olej zohrejeme max. na 70°C. Na záver pridáme nasekanú petržlenovú vňať alebo žeruchu.
Špargľa na zemiakovo – cibuľovom koláčiku Suroviny na 10 porcií:
400 g Špargľa zelená
500 g Lístkové cesto polotovar
100 ml Olej
200 g Cibuľa
100 g Cesnak medvedí
200 g Varené zemiaky ( prebytok)
100 ml Smotana na varenie
250 g Cherry paradajky
10 ks Prepeličie vajíčka
100 g Rukola
Špargľu očistíme, vložíme do vriacej slanej vody a uvaríme do polomäkka. Prepeličie vajíčka uvaríme na tvrdo. Z lístkového cesta vyvaľkáme plát o hrúbke tri milimetre, z ktorého vykrajujeme štvorce alebo kruhy a následne upečieme. Cibuľu nakrájame na jemné kocky a orestujeme do svetlohneda na oleji. Na záver primiešame nakrájaný cesnak medvedí. Očistené varené zemiaky popučíme, zamiešame s cibuľovým základom a smotanou. Zmes pridáme na upečené lístkové cesto, krátko zapečieme a podávame s orestovanou špargľou na prepustemom masle. Dekorujeme prepeličím vajíčkom a cherry paradajkami.
TIP: Na spestrenie pri podávaní môžeme pridať rukolu alebo cviklové mladé listy. Z prebytku cesnaku medvedieho si môžete pripraviť vlastné pesto.
Biela špargľa, jahody, zelené korenie, cviklové listy
Suroviny na 10 porcií:
800 g Biela špargľa
150 g Creme fraiche
100 ml Olej
300 g Jahody
50 g Zelené korenie
1000 ml Pomarančový džús
20 g Bezlepková múka
100 g Cviklové listy
15 g Soľ
Čierne korenie z mlynčeka
Bielu špargľu očistíme a dáme variť do vriacej osolenej vody do polomäkka. Uvarenú špargľu schladíme v ľadovom kúpeli. Jahody nakrájame na štvrtinky. Dáme variť pomarančový džús so zeleným korením. Zahustíme bezlepkovou múkou alebo škrobom a na záver pridáme bazalku, ktorú potom vyberieme. Syr rozmiešame s mliekom. Na záver vyskladáme suroviny na tanier podľa vlastnej fantázie. Dekorujeme čerstvou bazalkou a posypeme práškovým cukrom.
Zdroj: TESCO, Varenie bez zvyškov