Každý si pamätá výborné vône v babičkinej kuchyni. No a ešte viac to voňalo keď babička zavárala, alebo nebodaj piekla.
Prinášame zopár nových receptov, ktoré budú mať tiež veľký úspech, možno aj u babičky!
Jahodový džem s brusnicami a ovocným cukrom
Stačí na: asi 2 a ½ pohára cca 375 ml
Doba prípravy: asi 25 minút
Prísady:
· 600 g očistených jahôd
· 50 g sušených brusníc
· 50 ml 100% jablkovej šťavy
· 1 balenie želírovacieho ovocného cukru
Príprava:
1. Vo veľkom hrnci čiastočne rozmixujeme jahody s brusnicami ručným ponorným mixérom tak, aby v zmesi zostali aj kúsky ovocia.
2. Rozmixovanú zmes dôkladne premiešame s jablčnou šťavou a želírovacím ovocným cukrom. Za stáleho miešania privedieme do varu a za stáleho miešania varíme minimálne 3 minúty.
3. Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL práve prevareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, vmiešame doň ešte 2 zarovnané KL kyseliny citrónovej.
4. Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Uzavrieme viečkom, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
Jahodový topping
Stačí na: asi 5 pohárov cca 500 ml
Doba prípravy: asi 25 minút
Prísady:
· 1,5 kg jahôd očistených a nakrájaných
· 1 l vriacej vody
· 500 g cukru
· 1 balíček kyseliny citrónovej
· 1 balenie želírovacieho cukru
Príprava:
1. Jahody zalejeme vriacou vodou a necháme 20 minút odstáť. Cez sitko precedíme do väčšieho hrnca a zvyšnú šťavu z jahôd vytlačíme.
2. Do jahodovej šťavy pridáme cukor, kyselinu citrónovú a želírovací cukor a dobre premiešame. Za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne, za stáleho miešania, minimálne 5 minút povaríme.
3. Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov, ktoré dobre uzavrieme. Uchovávame v chlade!
Ako stvorené pre zmrzlinové poháre a dezert.
Malinový džem s čokoládou
Doba prípravy: asi 35 minút
Vystačí na: asi 4 poháre cca 350 ml
Prísady:
· 100 g horkej čokolády
· 1 kg malín
· 1 balíček Gelfixu 3:1
· 350 g cukru
Príprava:
1. Čokoládu nasekáme na menšie kúsky. Do väčšieho hrnca vložíme maliny. Obsah balíčka Gelfix 3:1 zmiešame s 2 PL cukru a pridáme k ovociu. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme.
2. Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu. Pridáme čokoládu a za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL práve prevareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, vmiešame doň ešte 2 zarovnané KL kyseliny citrónovej.
3. Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Uzavrieme viečkami, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
Zdroj: Lujza B.