Nielen v horúcich letných dňoch privítame v jedálnom lístku niečo ľahšie. Máme pre vás pár skvelých tipov. Z tofu, vďaka jeho neutrálnej chuti, pripravíte chutné slané jedlá i sladké dezerty.
Letný šalát s tofu
2 porcie
Suroviny:
320 g údeného tofu
1 balenie čerstvej rukoly
2 hrste jahôd
2 broskyne
soľ
4 ČL citrónovej šťavy
olivový olej
Postup:
- Rozohrejeme si gril, grilovaciu panvicu alebo toastovač, podľa toho, čo máme k dispozícii. Broskyňu nakrájame na plátky, tofu prekrojíme na polovice.
- Na rozohriaty gril, grilovaciu panvicu alebo toastovač položíme plátky broskyne, tofu a grilujeme.
- Medzitým rukolu opláchneme pod tečúcou vodou, necháme odkvapkať a dáme do hlbokej misky.
- Umyté jahody nakrájame a pridáme k rukole. Šalát ochutíme olivovým olejom, citrónovou šťavou a soľou podľa chuti.
- Keď grilované broskyne zmäknú a tofu získa hnedú kôrku, vyberieme ich z grilu a servírujeme na šaláte.
Vegánsky hotdog po taliansky
2 porcie
Suroviny:
240 g chilli tofu párky
4 väčšie paradajky
1 strúčik cesnaku
15 g čerstvej bazalky
4 šampiňóny
mleté čierne korenie
½ ČL soli
1 ČL sušeného oregana
slnečnicové semienka
Postup:
- Paradajky ponoríme do vriacej vody asi na 1 minútu. Potom ich vyberieme a hneď premyjeme v studenej vode. Následne z nich ľahko stiahneme šupku.
- Očistený cesnak nadrobno nakrájame a krátko restujeme na rozohriatom olivovom oleji na panvici.
- Očistené paradajky nakrájame na kocky a pridáme k cesnaku. Keď sú takmer mäkké, pridáme k nim polovicu nakrájanej bazalky, soľ, mleté čierne korenie a sušené oregano. Hotovú zmes odstavíme zo sporáka.
- Medzitým si ugrilujeme dva párky na grile, grilovacej panvici alebo toastovači. Tofu párky grilujeme asi 10 minút, kým jemne nezhnednú.
- Šampiňóny ošúpeme, nakrájame a zľahka ich opečieme na panvici s kvapkou olivového oleja, kým nezmäknú.
- Pečivo z jednej strany prekrojíme, dáme doň zmes z paradajok, grilovaný tofu párok, šampiňóny a zvyšok najemno nakrájanej bazalky.
- Na záver môžeme na suchej panvici zľahka opiecť slnečnicové semienka a posypať nimi hot dogy.
Mrazený tofu krém
2 porcie
Suroviny:
90 g naturálneho tofu
1/2 banánu
¼ ČL bourbon vanilky
1/2 PL kokosového cukru
25 ml kokosového nápoja
120 g černíc
1 ČL citrónovej šťavy
Postup:
- Tofu s kokosovým nápojom rozmixujeme v mixéri. Pridáme nakrájaný banán a černice – predtým si časť černíc odložíme na ozdobu. Opäť všetko rozmixujeme.
- Zmes ochutíme bourbon vanilkou, kokosovým cukrom a citrónovou šťavou.
- Krém prelejeme do uzatvárateľnej misky a uložíme do mrazničky.
- Každú polhodinu krém vyberieme z mrazničky a premiešame. Zopakujeme to 5 až 6-krát, aby nevznikli ľadové kryštáliky.
- Po niekoľkých hodinách môžeme krém podávať ozdobený zvyšným ovocím.
Banánový tofu chlieb
Suroviny:
180 g naturálneho tofu
3 banány
150 ml mandľového nápoja
3 PL rozpusteného kokosového oleja
60 g kokosovej múky
½ KL bourbon vanilky
2 ČL kypriaceho prášku
dve hrste čerstvých malín
dve hrste černíc
Postup:
1. V mixéri rozmixujeme banány, roztopený vychladnutý kokosový olej a kokosové mlieko.
2. V miske zmiešame kokosovú múku, bourbon vanilku a kypriaci prášok do pečiva a zalejeme banánovou zmesou. Dôkladne premiešame.
- Do cesta pridáme umyté, nakrájané maliny a černice. Premiešame a vylejeme do papierom vystlanej formy.
- Banánový chlebík pečieme na 180°C asi 80 minút. Či je upečený, skontrolujeme špajdľou – ak bude suchá, chlebík je hotový.
- Tento banánový chlebík je mimoriadne vláčny, až ,,mokrý“, najlepšie je skladovať ho v chladničke. Vychladený je dokonalým dezertom na horúci letný deň.
Recepty a foto: Lunter
V receptoch sme použili:
Lunter Tofu naturálne – je vyrobené tradičným spôsobom zo slovenskej, vysoko kvalitnej a geneticky nemodifikovanej sóje. Je mimoriadne bohatým zdrojom bielkovín a vápnika, neobsahuje lepok, cholesterol, ani žiadne konzervačné látky. Pre neutrálnu chuť má široké využitie v teplej i studenej kuchyni, na prípravu chutných slaných jedál i delikátnych dezertov.
Lunter Tofu párky pikantné – sú ľahkou, bezmäsitou, jemne pikantnou alternatívou pre milovníkov rýchleho jedla. Párky pripravené z tých najkvalitnejších rastlinných surovín sú bohatým zdrojom prírodných bielkovín. Neobsahujú lepok, cholesterol, glutamáty, ani konzervanty a údenie bukovým drevom im dodáva jedinečnú chuť.
Viac informácií nájdete na: www.lunter.com