Naša myseľ bude koncentrovanejšia vďaka správnej výžive

Vďaka niektorým potravinám sa naša myseľ môže cítiť oveľa koncentrovanejšie. Aby sme sa mohli sústrediť na svoju prácu počas celého dňa, potrebujeme adekvátny a predovšetkým stály prísun kalórií v pravidelných intervaloch.Aj mozog potrebuje palivo a to je skryté práve v správnej výžive. Čo by nám teda nemalo chýbať na tanieri?

Čo zlepšuje myseľ?

Ak máme rady sladkosti, okrem negatív sa teraz pozastavme pri ich pozitívnych stránkach. Sladkosti totiž rozkolíšu hladinu glukózy v krvi a zbystria našu pozornosť. Ak dokážete ovládať svoje chúťky, náladu vám celkom iste pozdvihne čokoláda. Pre jej vysoký kalorický obsah by ste si však vždy mali dopriať iba kúsok a čo najkvalitnejšiu – aspoň so 70%-ným obsahom kakaa. Pozor na nadmernú konzumáciu sladkostí, ktorá vedie organizmus k úbytku vitamínov skupiny B. Okrem iného sladkosti vyživujú a regenerujú celý nervový systém. Na fyzickú i psychickú výkonnosť a odolnosť vplývajú aj vitamíny C a E. Naše telo i myseľ potrebuje zinok, draslík, ktorý upokojí a vápnik na rozvoj duševných funkcií. Sója a vaječné žĺtky majú tiež veľký vplyv na pamäť. Mozog potrebuje aj vitamín B12. Nájdete ho v rybách, vo vajciach, v mlieku a mäse.

Koncentrácia aj vďaka kapuste či brokolici

Podľa rebríčka, ktorý zverejnil spravodajský portál BBC, sú pre mozgové funkcie najlepšie celozrnné výrobky s nízkym glykemickým indexom. Na druhom mieste sú jedlá bohaté na omega-3 mastné kyseliny obsiahnuté v rybacom oleji, vo vlašských orechoch, v tekvici a v ľanových semienkach Na treťom mieste sú čučoriedky, štvrté miesto získali paradajky, nasledujú čierne ríbezle, tekvicové semiačka, brokolica, šalvia a na poslednom mieste sú vlašské orechy. Americké výskumy pridávajú aj arašidové maslo, červené víno, tmavozelenú listovú zeleninu a sezamové semienka. Severania podporujú konzumáciu banánov, tmavej čokolády, zrnkovej kávy a zeleného čaju, južania sa držia olivového oleja. Vedci zistili aj to, že na lepšiu pamäť výrazne prispieva aj konzumácia hlávkovej kapusty, brokolice a karfiolu.

Jedzte vyvážene

Pamäť a výkon mozgu zlepšuje aj zdravá stredomorská strava. Okrem toho vplýva pozitívne na srdcovo-cievny či nervový systém a znižuje riziko rakoviny. Dôležité je jesť vyvážene, pestro a dopriať si výživné raňajky. Aj o myseľ sa vieme starať, a to vďaka niektorým potravinám. Naša myseľ sa tak môže cítiť sviežejšie a koncentrovanejšie. Naštartujte svoj mozog už hneď ráno a využime ľahšie jeho funkcie.

Zdroj:http://plnielanu.zoznam.sk/c/1260/dostante-mozog-do-formy-poradime-vam–ako-zlepsit-pamat–naladu-aj-koncentraciu

Foto: http://toronto.healthcastle.com/brain-food-key-nutrients-help-feed-your-brain-and-mood, image source