Únava, vyčerpanosť, stres máme takmer všetky na dennom poriadku. Doprajme svojmu telu dostatok minerálov a vitamínov a budeme sa cítiť príjemne.
1. Pomáha pri únave a strese
Dostatočný prísun horčíka pomáha vyrovnať sa s únavou a stresom, prospieva tiež kvalitnému spánku.
2. Podporuje koncentráciu
Horčíku sa niekedy hovorí aj univerzálny životabudič. Je nevyhnutný pre koncentráciu a výkonnosť.
3. Uvoľňuje nervový systém
Za správnu činnosť nervového systému, jeho uvoľnenie a za našu dobrú náladu je zodpovedný hormón serotonín. Aj jeho správne fungovanie v organizme je spojené s horčíkom.
4. Podporuje činnosť svalov
Mať pevné paže a bruško je túžbou väčšiny z nás. Na ich získanie je okrem trápenia sa v posilňovni potrebný aj pravidelný príjem horčíka. Ten pomáha produkovať inzulínu podobný rastový faktor, ktorý prispieva k rastu a zvýšenej sile svalov. Horčík podporuje aj tvorbu látky, ktorý je zdrojom energie v bunkách.
5. Eliminuje bolesť svalov
Ak sú vaše svaly stuhnuté, opäť za to môže nedostatok horčíka. Bez neho svaly nedokážu správne oddychovať, čoho príznakom sú nepríjemné kŕče, často napríklad po cvičení či počas spánku. Odborne sa „svalovke“ hovorí oneskorený nástup svalovej bolesti a zapríčiňuje ju zvýšená produkcia kyseliny mliečnej. Tejto bolesti sa dá predísť príjmom horčíka, ktorý jej tvorbu redukuje.
6. Spevňuje kosti
Horčík a vápnik idú ruka v ruke. Samotný vápnik ako výživový doplnok odčerpáva horčík z organizmu a toho je potom nedostatok. Horčík stimuluje hormón kalcitonín a potláča hormóny prištítnych teliesok, ktoré kosti rozkladajú. Pre zdravé kosti teda zaraďte do svojho „jedálnička“ potraviny bohaté nielen na vápnik, ale i horčík.
7. Prospieva zubom
Slinné žľazy vyprodukujú počas dna jeden až dva litre slín. Spolu s chuťovými bunkami zabezpečujú pocit chuti, chránia nás pred zadusením, neutralizujú kyseliny a odstraňujú zubný povlak. Nedostatok horčíka spôsobuje vznik nezdravej rovnováhy fosforu a vápnika v slinách. Táto nerovnováha poškodzuje zuby aj napriek ich pravidelnému čisteniu.
8. Hydratuje
Pitný režim je alfou a omegou zdravia. Zdravý človek by mal vypiť minimálne dva litre tekutín denne. Počas letných horúčav sa odporúčajú aspoň tri litre. Pozor si treba dať nielen na množstvo, ale aj na zloženie tekutín. Ideálne sú minerálne vody, prípadne nesladené bylinkové čaje. Čím viac kávy alebo čierneho čaju vypijeme, o to viac treba navýšiť príjem iných tekutín. Horčík je dôležitým elektrolytom podstatným pre správnu hydratáciu. Roztoky elektrolytu sú nutnosťou pre vytrvalostných bežcov, rovnako aj pre pacientov postihnutých črevnými nákazami. Každodenný príjem horčíka pomáha telu vyrovnať sa so stratou tekutín.
9. Podporuje činnosť enzýmov
Enzýmy sú v tele človeka nenahraditeľné. Stimulujú každú chemickú reakciu v tele. Horčík je dôležitý pre prácu stovky týchto enzýmov a asistuje tisíckam ďalších.
10. Výživa pre bunky
Horčík sa podieľa na procese delenia buniek, ktorým sa bunky obnovujú a regenerujú. Horčík najčastejšie prijímame v bežnej strave, avšak jeho množstvo v organizme sa spotrebúva najmä pitím alkoholu, kávy, čierneho čaju, väčšiny farmaceutických prípravkov či vápnika ako umelého doplnku stravy. Aj bežná strava bohatá na cukry a tuky zhoršuje vstrebávanie horčíka do nášho tela. Do jedálnička preto patria potraviny bohaté na horčík. Väčšina orieškov obsahuje pomerne veľa horčíka. Pozor však na zvýšenú hladinu tuku v nich. Dôležitým zdrojom horčíka je aj pohánka, morské riasy, špenát, zelená listová zelenina či banány. Lepšie ako zo stravy sa minerály vstrebávajú do organizmu z tekutín. Skvelým zvykom je preto pitie minerálnej vody bohatej na horčík, ktorá si zároveň zachováva nízku hladinu sodíka.
Zdroj: Antónia A.