Ľudia môžu patriť medzi pravákov, ľavákov, milovníkov psov a mačiek alebo tiež ku kávičkárom či milovníkom čaju. Obidva tieto prastaré a napriek tomu moderné nápoje konzumuje naprostá väčšina populácie. Čím sa odlišujú ľudia, ktorí pijú čaj a kávu, ako vyzerajú ich rituály a čo majú spoločné?
Ste viac káva?
Kávičkári sú aktívni ľudia, ktorí si užívajú život plnými dúškami. Dokážu sa však zastaviť a dopriať si chvíľku v spoločnosti priateľov a voňavej šálky kávy. Káva im pomáha lepšie vstávať a naštartovať myslenie a to hlavne v útulnej kaviarni.
Priemerne spotrebitelia vypijú 3-4 šálky denne počas 2-3 rôznych príležitostí. Medzi vypäté chvíle patrí ráno a skoré popoludnie.
Pokiaľ ide o typy kávy, každá varianta má svojin verných užívateľov. Víťazí najrýchlejšia a najpohodlnejšia forma – instantná, ale obľúbené sú aj pražené mleté kávy alebo kávové kapsule. Po rozpustnej forme siahajú radšej ženy (81 %), mužom zasa viac chutí mletá káva pripravená v kávovare (54 %).
Oba druhy kávy – instantnú a mletú praženú – ochutná raz do mesiaca 41 % populácie. Rozpustnú variantu ľudia vnímajú ako rýchlu verziu mletej praženej kávy. Tú ľudia pijú preto, že im chutí, vonia a považujú ju za kvalitnú a dobre ich „nakopne“ ráno alebo poobede.
Rozpustná káva sa pije nezávisle na dennom čase. Popoludní začne rásť podiel capuccina a kávy z kapsulí. Všeobecne platí, že ranná šálka je motorom lepšieho vstávania, popoludní slúži ako vábidlo k posedeniu s priateľmi alebo obchodnými partnermi . A predstavuje aj zaslúženú odmenu po pracovnej dobe. Rannú kávu si tiež spoločne vypije 8 % žien a mužov medzi 30-44 rokom, pri tej popoludňajšej sa zasa zíde 11,5 % dvojíc medzi 45-65 rokom.
Ráno sa človek chová konzervatívnejšie – volí si čiernu alebo bielu kávu, poobede ochutnajú aj sofistikovanejšie formy s mliečnou penou. Rastie tiež podiel šálok pripravených z kapsulí. Milovníci kávovarov majú ale všeobecne radšej čiernu kávu, do tej instantnej si väčšina ľudí pridáva mlieko.
Ste viac čaj?
Milovníci čaju sa neradi ponáhľajú a svoj obľúbený nápoj konzumujú skôr v pohodlí svojich domovov, kde sa môžu bez ponáhľania tešiť z jeho bohatstva chutí a charakteristických vôní.
Čaj má svoju stálu skupinu obdivovateľov, ale jeho potenciál sa zvyšuje medzi mladými ľuďmi. Tí sa neboja experimentovať. Zaujímajú sa o čajové rituály a čaje exotických chutí a vôní.
Z prieskumu (809 ľudí od 18-70 rokov) vyplýva, že okolo 90% ľudí pije pravidelne čaj – priemerne päťkrát týždenne. Viac mu fandia ženy nad 50 rokov, ktoré vnímajú zdravotné benefity. V zime sa jeho spotreba logicky zvyšuje, v priemere na dve šálky denne.
Doma majú ľudia priemerne šesť typov čajov. Viac variácií si zaobstarávajú mladší ľudia. I keď tí starší pijú čaju viac, sú konzervatívnejší a dávajú si svoj obľúbený druh. Ženy sa neboja zmeny a bylinkových čajov. Mladšia generácia preferuje ovocné príchute, na rozdiel od mužov, ktorým chutia čierne čaje. Stálicou je aj zelený čaj.
Najviac ľudia konzumujú čaj doobeda. Štyrikrát týždenne na raňajky, dvakrát týždenne v priebehu dopoludnia. Menej obľúbený je potom k obedu a večer. Väčšine stačí jedna šálka denne.
Najčastejšie typy čajov –ako ich spotrebitelia vnímajú
Ovocné čaje– sú najobľúbenejším typom čaju, ktorý sa pije celodenne a pri každej príležitosti: v práci, pri športe, na uhasenie smädu, pretože dobre voňajú, chutia a hodia sa pre všetkých.
Čierny čaj– tradičný nápoj, ktorý obsahuje kofeín a má teda podobné vlastnosti ako káva. Najviac sa pije doma ráno a večer.
Aromatizovaný čierny čaj– pije sa často, ale neprisudzujú sa mu zdravotné účinky.
Zelené čaje– „zdravé čaje“ plné antioxidantov, mentálne a fyzicky povzbudzujú.
Bylinkový čaj– prírodný čaj, ktorý uzdravuje a očisťuje telo
Rooibos– zvláštnosť, ktorá sa stáva postupne obľúbenou.
Najobľúbenejšou variantou pre každú dennú príležitosť je ovocný čaj, ale ráno si ľudia najčastejšie varia čierny (38 %). Ten si pripravujú aj večer, ale mierny náskok má zelený čaj (26 %).
Ľudia pijú čaj, pretože im chutí, patrí to k ich rituálom a tiež preto, aby uhasili smäd (hlavne poobede a v podvečer).
Čierny a zelený čaj a Rooibos sa pije pre chuť, ovocný od smädu, bylinkový pre lepšie trávenie.
Čajový rituál je spojený s príjemnými chvíľami oddychu. Večer má predovšetkým upokojovať myseľ.
Čaj sa na rozdiel od kávy konzumuje najmä doma a potom až v práci. V reštaurácii si ho objednáva iba 1 % respondentov.
Polovica milovníkov čaju si do svojej šálky nedává nič, ostatní pridávajú cukor, med alebo citrónovú šťavu. Najradšej si ľudia sladia ráno a dopoludnia, popoludní a večer sa uspokoja s horkým čajom. Večer si zvolia obvykle med a citrón. Platí to však pre čierne čaje a čaje aromatizované. Ovocné, bylinkové, zelené čaje a Rooibos sa väčšinou konzumujú nedochutené.
Milovníci čaju a kávičkári sa nedajú vnímať ako dva nezmieriteľné tábory. V mnohom sú si dokonca podobní. Obe skupiny majú svoje obľúbené rituály a zvyky, ale vďaka širokej ponuke nápojov stále viac experimentujú . Zaujíma ich síce cena, ale kvalita je pre nich zásadnou hodnotou. Keď sa chcú prebudiť, tak s dobrou kávou, keď chcú zahasiť smäd alebo relaxovať, tak s kvalitným čajom s výraznou chuťou.
Zdroj: Erika