Smrekové výhonky proti kašľu

Pamätám sa, že začiatkom apríla ma ako dieťa rodičia vždy poslali zbierať výhonky okolitých stromov. A potom som na parapetnej doske videla dlho položený päťlitrový pohár naložený zozbieranými výhonkami a asi cukrom. Nezaujímalo ma, čo tam je, ale keď som v zime, počas choroby, užívala  každý deň lyžičku, bola som pyšná, že to všetko vzniklo aj mojou zásluhou…

Začiatkom apríla je obdobie vhodné na zber smrekových výhonkov, z ktorých možno vyrobiť nielen voňavý ale predovšetkým zdravý sirup, ktorý pomáha pri chronickom kašli, slabej imunite a reumatických bolestiach.

Smrekové výhonky by mali byť dlhé maximálne 5 cm. Sú to jasno zelené časti na koncoch konárov a zbierať ich možno v apríli až máji, podľa  toho ako vegetácia rastie. Najlepšie je zbierať ich predpoludním a keď svieti slnko.

 

Do jednej veľkej fľaše potrebujete:

1,5 kg mladých výhonkov zo smrekových vetvičiek,
1,5 kg trstinového cukru,
3 citróny,
1,5 l vody.

 

Ako pripraviť smrekový sirup varením

Čerstvé smrekové výhonky opláchneme vodou, vložíme do hrnca a pridáme citróny pokrájané na kolieska. Zmes zalejeme vodou a povaríme zakryté 20 až 30.  Ak b sme výhonky nepovarili nevylúhovali vy sa a živiny z nich by neprešli do vody.

Uzatvorenú zmes necháme 24 hodín lúhovať na okne – na vnútornej parapetnej doske. Potom zmes precedíme cez plátno a dobre vytlačíme z výhonkov všetku šťavu. Do šťavy pridáme cukor a za stáleho miešania varíme a odparujeme vodu. Tak sirup pomaly tuhne. Variť by sme ho mali približne hodinu. Horúci sirup prelejeme do menších zaváraninových pohárov, zavrieme, prevrátime hore dnom a necháme chladnúť do druhého dňa. Hotový smrekový sirup by mal mať červenkastý nádych, má príjemnú chuť a vôňu.

Hotový sirup skladujeme na tmavom, suchom a chladnom mieste, ideálne v chladnej komore. Nie je vhodné dávať ho do chladničky, pretože by sa mohol zakaliť, no ak nemáte komoru, radšej do dajte do chladničky.

 

Ako pripraviť nevarený smrekový sirup

mladé smrekové výhonky, kryštálový, trstinový alebo kokosový cukor, ak chcete urobiť raw verziu, citróny.

Výhonky prepláchnite v studenej vode aby ste ich zbavili nečistôt a drobného hmyzu. Nasypte asi päť centimetrovú vrstvu do uzatvárateľnej nádoby, na ňu nasypte asi centimetrovú vrstvu cukru a na cukor položte tri kolieska citrónu. Toto vrstvenie opakujte kým nebude nádoby plná. Nádobu uzatvorte, postavte na slnečnú parapetnú dosku a nechajte tam dva až tri týždne. Slnko cukor rozpustí a vytvorí sa hustá šťava. Tú prelejte cez plátno a hotový sirup uskladnite v chladničke.

 

Smrekový sirup

Rozpúšťa hlieny a uvoľňuje dýchacie cesty a uľahčuje vykašliavanie. Zmierňuje reumu, tíši bolesti končatín a svalov, rovnako ako zápaly šľachovej pošvy. Mladé smrekové výhonky obsahujú veľké množstvo vitamínu C. Vďaka tomu posilňuje imunitu a pôsobí preventívne pri nachladení. Vhodný je aj na chronický kašeľ.

V prípade akútneho ochorenia dýchacích ciest alebo prechladnutia či chrípky môžeme užívať čajovú lyžičku sirupu štyrikrát denne. Ako prevenciu sa užíva každé ráno počas dvoch týždňov a stačí jedna lyžička. Potom treba dva týždne pauzovať  pauzu a kúru opäť zopakovať.

 

Zdroj – Liečivý a chutný smrekový sirup z mladých výhonkov: slunecnyzivot