Objavte čaro talianskej kuchyne so Silviou Colloca

Horúce slnko, povestné „dolce far niente“ a na jazyku rozplývajúca sa chuť kvalitných surovín. Niečo vám to pripomína? Cestoviny, pizza, dezerty, antipasti, do ruky pohár prosecca a zrazu sme na letnej dovolenke v Taliansku. Keďže momentálna situácia veľmi nepraje milovníkom tejto horkokrvnej krajiny, TV Paprika sa rozhodla zasvätiť vás do tajov ich kuchyne aspoň takto na diaľku. A pomôže jej v tom seriál Silvia Colloca na taliansky spôsob, ktorý štartuje už 22.júla o 21:00 na TV Paprika.

 

Každá ingrediencia má svoj význam
Talianska kuchyňa už dávno nie je nedostupná ani pre bežných „netalianskych“ laikov. Kombináciou pár správnych ingrediencií dokážete vyčariť dokonalé jedlo. Každý recept, ktorý pochádza z Talianska v sebe skrýva aj pridanú hodnotu. A tou je odovzdávanie z generácie na generáciu, od prastarých rodičov až k pravnúčatám a stále ďalej. Okrem skvelých receptov nám Silvia ukáže ďalšie dôležité zložky talianskej kuchyne. Môžeme sa od nej naučiť ako k jedlu pristupovať s láskou, kedy použiť domáce a kedy sušené cestoviny, akú múku používať pri pečení, alebo sa možno staneme expertmi na výber vína k danému jedlu. Silvia, ako rodená Talianka, food blogerka a autorka kuchárskych kníh nás prevedie zákutiami talianskej kuchyne a odovzdá nám kus svojej kulinárskej vášne. Často pečie so svojou mamou alebo dcérou a práve kuchyňu považuje za miesto, kde sa cíti najlepšie a najprirodzenejšie. Taliani považujú práve čas večere za možnosť stretnúť sa so svojou rodinou alebo priateľmi a príjemne spolu stráviť čas. Čo sa týka užívania si prítomného okamihu a gastronomického pôžitkárstva, máme sa od nich čo učiť!

 

Začnime pekne od začiatku
Už v prvej časti nás Silvia zasvätí do úplných základov, na ktorých stojí čaro talianskej kuchyne. Najdôležitejšími piliermi sú jednoznačne kvalitné a čerstvé suroviny. Ovocie a zeleninu si kúpime na miestnych trhoch a všetko ostatné v typickom talianskom obchode, ktorý funguje už od 60-tych rokov. Prvým receptom budú rustikálne toskánske cícerové cestoviny, ktoré s láskou pripraví pre svoju dcéru Lunu. Neskôr nám ukáže, ako sa pečie chutné pečivo schiacciata, či predstaví recept, ktorý zdedila od svojej mamy na jablkový mascarpone koláč. Všetky zo spomínaných receptov dokazujú len to, že skvelým kuchárom sa môže stať naozaj každý, stačí mať kvalitné ingrediencie a chuť učiť sa nové veci. V tomto prípade od rodenej Talianky s vášňou pre kuchárske umenie.

Ak ste dostali chuť inšpirovať sa pri varení talianskych špecialít, sledujte reláciu Silvia Colloca na taliansky spôsob na TV Paprika od 22. júla o 21:00.

Zdroj: Nicol M.