Prečo jesť šalát každý deň

Hlávkový šalát, rukola, lollo rosso či lollo biondo, ľadový šalát, rímsky šalát, čakanka… všetko sú to druhy listových šalátov. Všetky zdravé. Všetky začínajú len ako malá čierna bodka.

 

Mali ste dnes už šalát? Myslíme taký zelený – z krehkých listov, ktoré majú rôznu chuť podľa toho, o aký druh ide. Zelené šaláty sú svieže a chrumkavé. Existuje veľa rôznych druhov, ktoré poskytujú mnoho rozličných textúr, farieb a chutí. Môžete si ich upraviť tak, aby vám poskytovali čo najväčší pôžitok. Skvele sa kombinujú s ďalšími druhmi zeleniny, vynikajúco sa dopĺňajú so syrmi či s orechmi. 

Denno-denné jedenie zelených listových šalátov sa môže stať jedným z najzdravších zvykov. V strave moderného človeka často chýba dostatok zeleniny, ovocia a strukovín. Zaradiť do stravy zelené listové šaláty môže byť skvelá cesta k náprave. Je to veľmi jednoduchý spôsob, ako do jedálnička zaradiť nevyhnutnú dávku zeleniny.

Listové šaláty obsahujú mnoho vlákniny, ktorá často v strave chýba. Vláknina pomáha znižovať cholesterol v krvi a pomáha upravovať trávenie a predchádzať tak zápche. Vláknina tiež pomáha udržovať pocit plnosti. Takže v konečnom dôsledku nepotrebujete toľko jesť. Ak chcete schudnúť, alebo sa vám ťažko udržuje primeraná hmotnosť, určite zo svojho jedálnička nevynechajte zelené listové šaláty. Aj vedecké štúdie preukázali, že ak začnete jedlo zeleným šalátom, dosiahnete skôr pocit plnosti a v konečnom dôsledku toho zjete menej. Takže celkovo prijmete menej kalórií. Zelené šaláty majú totižto veľký objem.

Ak jete často zelené šaláty, budete mať v krvi oveľa viac antioxidantov.  V podobe vitamínov C a E, kyseliny listovej, lykopénu a iných. Antioxidanty sú tie látky, ktoré pomáhajú chrániť telo pred poškodením spôsobeným škodlivými molekulami – voľnými radikálmi. Tie spôsobujú starnutie, ale tiež spôsobujú vznik závažných ochorení, pomáhajú chrániť telo napríklad pred rakovinou či srdcovo-cievnymi ochoreniami.  Ak budete jesť zelené šaláty s pridaním mononenasýtených mastných kyselín, ľudsky povedané, s trochou panenského olivového oleja, kúskami avokáda či s orechmi, pomôže to vášmu organizmu vstrebať látky ako sú lykopén či luteín. Takže keď si pokvapkáte zelený listový šalát olivovým olejom, je to, akoby ste si pridali pár rokov života.

 

Päť zdravotných výhod zelených šalátov

1/ Pevné kosti
Keď sa hovorí o potravinách, ktoré majú vplyv na pevné kosti, asi vám hneď nenapadne špenát, čakanka či žerucha. Avšak šaláty obsahujú veľa vitamínu K. Práve ten je nevyhnutý v procese mineralizácie kostí.  Len jeden hrnček posekanej žeruchy obsahuje 100% dennej dávky vitamínu K, čakanka až 120% a špenát dokonca  170% dennej dávky.

2/ Ostrý zrak
Šaláty obsahujú dostatok kartenoidu – vitamínu A, luteínu a zeaxantínu. Všetko sú to kľúčové látky, zodpovedné za zdravý zrak.

3/ Pevné svalstvo
Všetci asi poznáme Pepka námorníka, ktorý po zjedení špenátu získa nadľudskú silu. Nie je to len taký výmysel. Dusičnany, hojne zastúpené v špenáte a iných listových šalátoch spôsobujú, že svaly potrebujú na svoju činnosť menej kyslíka, čím sa zlepšuje ich činnosť.

4/ Ochrana srdca
Šaláty obsahujú hneď dve dôležité živiny, ktoré sú potrebné na zdravé fungovanie srdca: kyselinu listovú a vlákninu. Čím vyšší podiel kyseliny listovej je v strave, tým nižšie je riziko srdcového infarktu a iných kardiovaskulárnych chorôb.  Vláknina pomáha znižovať cholesterol v krvi.

5/ Boj s cukrovkou
Vznik cukrovky je úzko prepojený s chronickým nedostatkom horčíka. Listové šaláty, najmä špenát či rukola, ho obsahujú veľké množstvo, ktoré v boji s cukrovkou pomáha.

Autor: Martina K.