Plytvanie potravinami je v dnešnej dobe veľkým problémom. Len v Európskej únii sa každý rok vyhodí približne 89 miliónov ton jedla. Aj v našich domácnostiach veľakrát zbytočne vyhadzujeme potraviny. Pritom stačí, aby sme rozumne nakupovali, varili a zaobchádzali s nimi tak, ako sa má.
Ako vyhadzovať menej potravín
1. Zorganizujte si chladničku
Či už máte klasickú alebo kombinovanú chladničku, je dôležité, aby ste potraviny v nej mali správne zorganizované. Čerstvé mäso a mäsové výrobky, ako sú párky, šunka či saláma, majte vždy na spodnej poličke. Je to preto, že teplota je na tomto mieste najnižšia. Na poličku v strede zase odkladajte mliečne výrobky a vajíčka. Úplne hore odporúčame dávať všetky potraviny, ktoré treba zjesť čo najskôr. Napríklad už hotové jedlá alebo otvorené a nedojedené výrobky.
Na zeleninu a ovocie sú najvhodnejšie špeciálne boxy v spodnej časti. Naozaj vám môžu pomôcť predĺžiť ich čerstvosť, preto ich z chladničky nevyberajte. Dávajte si však pozor, akú zeleninu a ovocie k sebe dávate. Niektoré druhy ovocia, napr. jablká, vylučujú plyn etylén, ktorý spôsobuje rýchlejšie dozrievanie.
Takisto sa snažte výrobky, ktorým sa blíži záručná doba, nechávať vpredu na poličkách. Aby sa náhodou nestalo, že zostanú zapadnuté niekde v zadnej časti a pokazia sa.
Dobrým tipom pre menej plytvania je aj využívať rôzne potravinové boxy a zaváraninové poháre na skladovanie otvorených a nedojedených potravín. Ak ich premiestnite do znovupoužiteľnej dózy alebo pohára, neoschnú a ani nebudú páchnuť za inými vecami z chladničky.
Zdroj: Unsplash
2. Zeleninu a ovocie umývajte až pred použitím
Zelenina a ovocie často úplne zbytočne putujú do koša, alebo v lepšom prípade do kompostu. Jeden z tipov, ako ich čerstvosť predĺžiť a neplytvať nimi, je umývať ich až pred použitím. Drhnúť ovocie a zeleninu hneď po príchode z obchodu sa môže zdať hygienickejšie, no na čerstvosti im to nepridá. Týka sa to najmä mäkkých druhov a šalátu. Ak ich po umytí dobre neosušíte, môžu začať rýchlejšie hniť alebo plesnivieť.
Ak ich však predsa len chcete očistiť, ubezpečte sa, že sú pred odložením úplne suché. Najlepšie je porozkladať ich na kuchynskú utierku a nechať chvíľu preschnúť. Šalát či špenátové listy môžete nechať odkvapkať v sitku, no najspoľahlivejšia je špeciálna šalátová odstredivka.
3. Skladujte správne
Aj vďaka správnemu skladovaniu budete potravinami menej plytvať. Najmä zelenina a ovocie zvyknú trpieť tým, že nie sú uložené správne. Pri niektorých potravinách naozaj neplatí, že najlepšie a najbezpečnejšie je dať ich do chladničky.
Zemiaky, cibuľu, cesnak či rôzne druhy tekvice je najlepšie skladovať na suchom a tmavom mieste. Dávajte však pozor a zemiaky s cibuľou nedávajte priamo k sebe. Oba druhy produkujú veľa vlhkosti, pre ktorú by mohli začať rýchlejšie hniť.
Zdroj: Unsplash
Jablká, banány, avokádo a citrusy je najlepšie nechať na kuchynskej linke alebo na stole. Rýchlejšie tak dozrejú a budú mať lepšiu chuť. Jablká však držte trochu ďalej, aby pre etylén nebol proces dozrievania ostatného ovocia až príliš rýchly. Ak máte väčšiu zásobu jabĺk, môžete časť odložiť aj do chladničky.
Do chladničky dajte aj všetko ovocie, ktoré je už nakrájané alebo ktoré patrí k mäkkým druhom, napríklad maliny či čučoriedky. Čerstvosť týchto druhov predĺžite tiež tak, že do plastového priedušného obalu, v ktorom ste ich kúpili, dáte jemne navlhčený papierový obrúsok.
Zo zeleniny môžete dať do chladničky takmer všetko, len paradajky budú chutiť lepšie, keď ostanú vonku. Aby bola mrkva dlho čerstvá a chrumkavá, dopredu ju ošúpte a ponorte do misky alebo dózy plnej studenej vody. Šalát zase vydrží dlhšie a nezhorkne, ak ho prikryjete navlhčenou kuchynskou utierkou.
Zdroj: Zuzana S.