Viete na čo všetko vplýva konzumácia ľanových semienok?

Ľanové semienka podporujú celkové zdravie človeka a chránia telo pred dlhým zoznamom ochorení, vrátane mnohých civilizačných. Nie je preto divu, že sú dnes súčasťou mnohých diét zameraných na zdravý životný štýl. Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, čo by sa stalo s vaším telom, ak by ste začali konzumovať ľanové semienka?

 

Čo obsahujú ľanové semienka

Tieto malé semienka sú veľmi bohatým zdrojom omega-3 mastných kyselín, konkrétne kyseliny alta-linoleovej, ako aj ľahko stráviteľných bielkovín a lignanov. Obsahujú tiež veľké množstvo rozpustnej vlákniny a fenolických zlúčenín. No a samozrejme, ani sa netreba zmieňovať o celej palete vitamínov a minerálov. Preto vôbec neprekvapuje, že sa ľanové semienka dnes často označujú aj ako supertravina. V prípade, že ešte netvoria súčasť vášho jedálneho líska, mali by ste ich naň rýchlo zaradiť.

Keď vás nepresvedčilo nutrične zloženie, zistite, čo všetko pre vaše zdravie dokážu urobiť v priebehu krátkeho času. Čo sa stane s telom po mesiaci konzumácie ľanových semienok? Z množstva účinkov treba zdôrazniť:

Cholesterol

Vysoký obsah omega-3 mastných kyselín znižuje hladinu zlého cholesterolu v krvi. Zároveň potláča zápaly, čím zabraňuje hromadeniu usadenín a upchávaniu ciev. Tie by mohli v neskoršom štádiu vyvolať srdcový infarkt alebo mozgovú mŕtvicu.

Triglyceridy, vysoký krvný tlak a hladina cukru

Konzumácia ľanových semienok ukázala silný vplyv na triglyceridy v krvi. Tieto látky zvyšujú riziko ochorení srdca a vzniku metabolického syndrómu, ktorý sa prejavuje vysokým krvným tlakom a vysokou hladinou krvného cukru. Ľanové semienka dokážu znížiť úroveň triglyceridov v krvi až o neuveriteľných 25 až 60 %.

Cukrovka

Reguláciou krvného cukru ľanové semienka účinne znižujú riziko cukrovky typu 2. Ak už náhodou cukrovkou trpíte, výrazne zlepšia vaše príznaky. V niektorých prípadoch dokážu dokonca úplne odstrániť alebo aspoň výrazne zredukovať potrebu podávania inzulínu.

Bolesti a chronické zápaly kĺbov

Len 3 polievkové lyžice ľanových semienok obsahujú toľko omega-3 mastných kyselín ako 0,5 kg rýb. Omega 3 mastné kyseliny v tele účinne potláčajú zápaly. V prípade, že trpíte chronickými bolesťami kĺbov, artritídou či reumou, po mesačnej konzumácii ľanových semienok u vás dôjde k výraznému zlepšeniu zdravotného stavu a zmierneniu, prípadne až úplnému ústupu bolestí.

Prevencia a liečba rakoviny

Omega-3 mastné kyseliny spolu s lignanmi sú látky so silnými protirakovinovými účinkami. Pravidelná konzumácia ľanových semienok dokáže predchádzať vzniku takmer každého druhy rakoviny. Najlepšie na nich je to, že rakovine nielen predchádzajú, ale ju vedia aj liečiť. Existuje viacero alternatívnych terapií liečby rakoviny založených práve na ľanových semienkach. Jedným z najznámejších je recept Johanny Budwig, pri ktorom sa ľanový olej mieša s tvarohom alebo bielym jogurtom. Pomocou tohto receptu dokázala vyliečiť veľké množstvo onkologických pacientov. Navyše, lignany pôsobia aj na ďalšie ochorenia ako sú lupus či psoriáza.

Osteoporóza

Osteoporóza je častý problém najmä žien po menopauze. Už mesačná konzumácia ľanových semienok zastavuje rednutie kostí a obnovuje ich remineralizáciu. Preto, namiesto rôznych liekov proti osteoporóze s množstvom vedľajších účinkov, radšej pravidelne jedzte ľanové semienka.

Chudnutie

Ľanové semienka obsahujú síce veľký podiel tukov, ide však o zdravé tuky, ktoré sa v tele neukladajú. Naopak, tieto tuky stimulujú metabolizmus a podporujú tak chudnutie a snahu o získanie zdravej telesnej váhy.

Ako užívať ľanové semienka

Ľanové semienka majú pomerne odolný obal. V ich prirodzenej forme by cez telo iba prešli a ich liečivé vlastnosti by ostali nevyužité. Preto je potrebné ich pred konzumáciou pomlieť napríklad v mlynčeku na mak alebo mlynčeku na čierne korenie. Pomlieť by sa mali tesne pred zjedením, inak zdravé tuky zoxidujú a zmenia sa na škodlivé. Odporúčaná denná dávka je približne 2 polievkové lyžice pomletých semienok denne. Druhý spôsob konzumácie je ľanový olej. Ten sa však z rovnakého dôvodu zamedzenia oxidácie musí po otvorení držať v chladničke a skonzumovať ideálne do 1 mesiaca. Ľanový olej sa konzumuje vždy surový, vysokou teplotou sa totiž znehodnotí. Môžete ho pridávať do šalátov alebo 2 až 3 čajové lyžičky rozmiešať s bielym jogurtom.

Autor: IVA
Zdroj: domacaliecba.sk