Vitamínová bomba: Túto rastlinu na jeseň rozhodne neignorujte a nazberajte si jej plody aj do zásoby!

Šípka je plod, ktorý sa objavuje po odkvitnutí divých šípových ruží.
Je to hotová zásobáreň vitamínu C, pretože ho má viac, ako ktorékoľvek iné plody. Najviac vitamínu C je v jasnočervenom zrelom plode.

 

Viac o blahodarných účinkoch šípok sa dozviete v tomto článku vďaka youtube kanálu LIEČIVÉ BYLINKY.
Na úvod vás možno prekvapí, že sušením sa šípky neznehodnocujú a vitamín C ostane vo veľkej miere zachovaný.

Preto sa verí, že len 1 šálka šípkového čaju alebo 1 lyžička šípkového džemu pokryje dennú potrebu vitamínu C.
Šípka je výborná liečivá rastlina proti únave, vyčerpaniu a infekciám.

 

Foto: pixabay

Posilňuje imunitu a je veľmi užitočná najmä pre deti, starších ľudí, chorých a dojčiace matky.
Plody šípky sú bohaté na beta karotén, ktorý mu dodáva červenú farbu.
Organické kyseliny, ktoré šípky obsahujú, pôsobia na lepšiu funkciu obličiek a vylučovanie moču.

Posilňuje krv a podporuje tvorbu červených a bielych krviniek.
Šípky tiež podporujú chuť do jedla a pomáhajú pri hnačke a pálení záhy.

Foto: pixabay

Upokojuje a posilňuje nervy, zvyšuje tiež odolnosť voči stresu.
Šípky zmierňujú bolesti kostí a pomáhajú pri reume.
Pôsobia aj na lepšiu funkciu pečene.

Majú priaznivý vplyv na zrak a zdravie očí.
Ak chcete využiť ich liečivé vlastnosti aj vy, vyskúšajte niektorý z nasledovných receptov.

Šípkový čaj

Foto: tjn

Potrebujeme 3 – 4 polievkové lyžice sušených šípok, 2 polievkové lyžice medu a 1 liter studenej vody.
Sušené šípky vložte do malého hrnca so studenou vodou a nechajte cez noc stáť.
Ráno položte na sporák a nechajte zovrieť.
Potom odstráňte zo sporáka a nechajte prikryté 15 minút.
Potom sceďte, pridajte med a čaj je pripravený na konzumáciu. Konzumujte počas dňa.

Šípkový sirup

Foto: pixabayt

Nazbierajte si 200 g čerstvých plodov šípok.
Nasekané šípky vložte do hrnca s litrom studenej vody.

Varte 15 minút na strednom ohni a priebežne odstraňujte penu.
Šípkový sirup potom preceďte, prelejte do fľaše s uzáverom a odložte do chladničky.
Užívajte 2 až 3-krát denne po 2 lyžice.

Šípkový džem

Foto: pixabay

Čerstvé šípky nechajte na slnečnom mieste, kým dužina nezmäkne.
Potom ju rozdrvte a stlačte.
Šípkovú dužinu zmiešajte s medom v rovnakom pomere.
Teraz je pripravený na užívanie.
Džem získaný z plodov šípok je veľmi zdravý, pretože šípky sú použití v surovom stave. 
Čerstvé šípky môžete sušiť na teplom a tienistom mieste alebo v rúre.
Z 2,5 – 3 kg čerstvých šípok získate asi 1 kg sušených šípok.

 

Prečo šípky pomáhajú pri redukcii hmotnosti?

Pôsobenie šípok proti obezite je spôsobené hlavnou účinnou látkou, nachádzajúcou sa v ich semenách.

Nazýva sa tyrozín a extrakt použitý v štúdii, uvedenej vyššie, obsahoval 0,1 % tejto látky.

Tyrozín funguje dvoma súčasnými mechanizmami: urýchľuje spaľovanie tukov a spomaľuje hromadenie tuku v tkanivách. 

Foto: pixabay

Okrem iného sa preukázalo, že šípky sú veľmi prospešné aj pri bolestiach chrbta, osteoartritíde kolena alebo bedra a reumatoidnej artritíde.
Majú protizápalové vlastnosti a výsledky tiež ukázali, že majú schopnosť znížiť hladinu glukózy, inzulínu a cholesterolu. Pomáhajú zvyšovať obranyschopnosť organizmu, predchádzať prechladnutiu, chrípke a v 100 g sušených šípok sa nachádza približne 1 700 až 2 000 mg vitamínu C.
To je dokonca viac ako obsahujú pomaranče, ktoré ho majú okolo 50 až 100 mg.
Šípky tiež obsahujú vitamín A a vitamín E, nezanedbateľný je aj obsah minerálov: horčík, selén, železo, vápnik a mangán. Zo šípok si môžete pripraviť nielen čaj, ale napríklad aj omáčku, džem, sirup, či džús.

Prajeme veľa zdravia!

Zdroj: To je nápad.sk