Kandizovaný zázvor je vynikajúci nielen do množstva receptov, ale aj ako pochúťka, ktorá uľaví od bolestí hrdla a horných dýchacích ciest. Tento recept som začala robiť najmä preto, že moje deti zázvor v inej podobe nezjedia.
Pri zápaloch hrdla, infekciách, alebo iných problémoch je zázvor nenahraditeľný a hoci v sladkej podobe, jeho účinky sú vynikajúce.
Vyskúšajte túto liečivú sladkosť aj vy!
Účinky zázvoru, ktoré sa oplatí poznať
Chrípka, nádcha, angína
Vďaka svojmu obsahu vitamínov a iných dôležitých živín je zázvor ideálny pomocník pri chrípke, nádche, angíne a horúčkach.
Môžete si síce zázvorový čaj kúpiť v lekárni, ale sile domáceho čaju sa nevyrovná.
A keď je príprava zázvorového čaju taká jednoduchá (recept na konci článku), tak načo ho kupovať
Zlepšuje dýchanie a vykašliavanie
Zázvor pomáha uvoľňovaniu hlienov z dýchacích ciest, ktoré pomôže pri chrípke alebo inému zápalu dýchacích ciest
Podporuje imunitu
Všetky vitamíny, éterické oleje a ostatné látky zvyšujú prirodzenou formou imunitný systém, aby sa dokázal uchrániť, pred rôznymi ochoreniami
Zlepšuje trávenie
Pozitívne ovplyvňuje fungovanie žalúdka a čriev.
Podporuje správne vyprázdňovanie, teda odstraňuje zápchu. Pomáha aj pri hnačkách, kde účinne odstraňuje vírusy z črevného systému
Detoxikuje telo
Zvyšuje činnosť pečene, ktorá pomáha prečistiť telo od toxínov.
Taktiež má antiseptické a antibiotické látky, takže ak v tele objaví nejakého „cudzopasníka“ určite si s ním poradí
Zlepšuje prietok krvi a znižuje riziko srdcovo-cievnych ochorení
Zázvor rozširuje cievy, riedi krv a preto podporuje prietok krvi v celom tele. Je vhodný pri nadmernom zrážaní krvi a vytváraniu krvných zrazenín.
Tiež je nápomocný pri studených rukách, či nohách. Uvoľní cievy a prehreje celé končatiny
Potrebujeme na prípravu cukríkov:
125 g čerstvého zázvoru
1 – 2 šálky vody
1 šálka kryštálového cukru
2 lyžičky citrónovej šťavy
Cukor na obaľovanie
Postup:
Koreň zázvoru očistíme a nakrájame na plátky hrubé 2-3 mm.
Zázvor zalejeme vodou, preložíme na plameň.
Keď voda zovrie, varíme pod pokrievkou cca 20 minút.
Z tejto vody si môžeme časť odobrať a pripraviť z nej skvelý čaj.
Pridáme cukor.
Podľa potreby pridáme ďalšiu vodu.
Pridáme aj šťavu z citróna.
Varíme ešte 15 – 20 minút, alebo kým sirup nezhustne a nie je lesklý.
Zázvor po dovarení necháme cca 1 hodinu oležať v tomto sirupe.
Potom zázvor zo sirupu zlejme.
Necháme odkvapkať a obalíme v cukre.
Necháme na tanieri voľne do druhého dňa, aby zázvor vyschol.
Užívame podľa potreby, najmä počas chorôb.
Nezabúdajte však, že so závovrom to netreba preháňať.
Podľa odporúčaní dospelí môžu užívať denne maximálne 50 g vareného alebo 5 g (2,5 čajovej lyžičky) surového zázvoru.
Zdroj: To je nápad.sk