Kulinárske inšpirácie

Kedysi potravina pre chudobných, dnes jedna z najzdravších uznávaných „superpotravín“. Pohánka by mala byť pravidelne zastúpená v jedálničku všetkých tých, ktorí chcú mať pevné zdravie a štíhlu líniu. Vďaka svojim nutričným hodnotám je prospešná pre diabetikov, ľudí s vysokým krvným tlakom a s kardiovaskulárnymi ochoreniami. Pohánka posledné roky zaznamenáva obrovský kulinársky návrat a vďaka novým receptom sa môže stať súčasťou aj vašej kuchyne.

 

Pohánkové rizoto so šampiňónmi a balkánskym syr
4 porcie / 20 minút

Potrebujeme:

·         500 ml (dva hrnčeky)  pohánka lúpaná krúpy“
·         200 g šampiňónov
·         100 g balkánsky syr
·         1 cibuľa
·         1 lyžica olivového oleja „ extra virgin“
·         1 lyžica masla
·         čerstvý tymián a rozmarín

Postup:

Pohánku dáme do hrnca a pridáme k nej tri hrnčeky vody. Varíme asi tri minúty, kým sa voda nenasaje do pohánky. Na panvicu prilejeme olej, na kocky nakrájanú cibuľu a rozdrvený cesnak. Opečieme ich do sklovita. Pridáme nakrájané šampiňóny a opražíme ich. Panvica musí byť dosť veľká, aby sa huby opekali, nie dusili. Opekáme asi 5 minút, ochutíme soľou, korením a posypeme nasekanými čerstvými bylinkami podľa chuti. Pridáme uvarenú pohánku, zamiešame a prípadne dochutíme. Do rizota vmiešame studené maslo, aby sa vytvorila krémová zmes z pohánky a húb.

Podávame posypané rozmrveným balkánskym syrom a dozdobené bylinkami.

 

Pohánkové palacinky
4 porcie / 25 minút

Potrebujeme:
·         200 ml pohánka lúpaná krúpy
·         kečup jemný
·         400 ml vody
·         1 lyžica solamylu

 

Plnka:
·         250 g špenátu
·         1 cibuľa
·         balkánsky syr “
·         2 strúčiky cesnaku
·         soľ, korenie

Postup:
Pohánku namočíme aspoň na hodinu do vody a zmes rozmixujeme na palacinkové cesto. Ak je príliš husté, pridáme vodu. Aby sa palacinky netrhali, môžeme pridať jednu lyžicu solamylu. Na nepriľnavej panvici smažíme palacinky na troche olivového oleja. V menšom hrnci zohrejeme olej a opečieme prelisovaný cesnak a nakrájanú cibuľu. Pridáme posekaný špenát a povaríme päť minút. Odstavíme z ohňa, necháme trochu vyhladnúť a v sitku zo špenátu vytlačíme čo najviac prebytočnej vody. Hotový špenát dochutíme soľou a korením, zmiešame s nakrájaným alebo rozmrveným balkánskym syrom.

Palacinky môžeme syrom aj posypať, prípadne dochutiť kečupom.

Zdroj: Billa.