Kedysi potravina pre chudobných, dnes jedna z najzdravších uznávaných „superpotravín“. Pohánka by mala byť pravidelne zastúpená v jedálničku všetkých tých, ktorí chcú mať pevné zdravie a štíhlu líniu. Vďaka svojim nutričným hodnotám je prospešná pre diabetikov, ľudí s vysokým krvným tlakom a s kardiovaskulárnymi ochoreniami. Pohánka posledné roky zaznamenáva obrovský kulinársky návrat a vďaka novým receptom sa môže stať súčasťou aj vašej kuchyne.
Pohánkové rizoto so šampiňónmi a balkánskym syr Potrebujeme: · 500 ml (dva hrnčeky) pohánka lúpaná krúpy“ Postup: Pohánku dáme do hrnca a pridáme k nej tri hrnčeky vody. Varíme asi tri minúty, kým sa voda nenasaje do pohánky. Na panvicu prilejeme olej, na kocky nakrájanú cibuľu a rozdrvený cesnak. Opečieme ich do sklovita. Pridáme nakrájané šampiňóny a opražíme ich. Panvica musí byť dosť veľká, aby sa huby opekali, nie dusili. Opekáme asi 5 minút, ochutíme soľou, korením a posypeme nasekanými čerstvými bylinkami podľa chuti. Pridáme uvarenú pohánku, zamiešame a prípadne dochutíme. Do rizota vmiešame studené maslo, aby sa vytvorila krémová zmes z pohánky a húb. Podávame posypané rozmrveným balkánskym syrom a dozdobené bylinkami.
Pohánkové palacinky Potrebujeme:
Plnka: Postup: Palacinky môžeme syrom aj posypať, prípadne dochutiť kečupom. Zdroj: Billa. |