Chcete krásne a silné vlasy? Pomôcť môžu aj probiotiká!

Vypadávanie vlasov nie je ničím nezvyčajným. Každému človeku každý deň vypadne cca 50-100 vlasov čo je výsledkom prirodzenej obnovy vlasovej pokožky. Ak však máte pocit, že vám vlasy vypadávajú nadmerne, môže ísť len o náročnejšie životné obdobie,  avšak tiež o signály vážnej choroby. Ako k vypadávaniu vlasov pristupovať a ako môžete rastu vlasov pomôcť aj prirodzeným spôsobom prezrádza nasledujúci článok.

 

Vypadávanie vlasov je prirodzené

Vypadávanie vlasov je celkom prirodzený jav. Človeku sa v rámci rastového cyklu vlasov ich počet opakovane mení. Strieda sa fáza rastu, pokoja, vypadávania a opätovného rastu. Tieto fázy nie sú rovnaké pre všetky vlasy, preto aj k vypadávaniu, či rastu jednotlivých dochádza v iných obdobiach. Fázy teda nie sú synchrónne čo znamená že nám vlasy naraz nevypadajú ani nenarastú.

Denne nám vypadne okolo 50-100 vlasov čo je úplne bežný jav. Sú však rôzne životné obdobia a situácie, ktoré môžu mať na fázu vypadávania vlasov negatívny vplyv a teda zvýšiť intenzitu ich vypadávania. Tomuto nepriaznivému javu vieme predísť zdravou životosprávou, avšak tiež vhodnými výživovými doplnkami.

 

Ako zistím či je vypadávanie mojich vlasov v norme?

Fázy vypadávania vlasov sa zväčša delia do troch skupín. Prirodzené vypadávanie vlasov, dočasné vypadávanie vlasov a trvalá strata, takzvaná Alopécia.  Prirodzené vypadávanie sme si opísali vyššie a na jeho intenzitu majú vplyv rôzne fyziologické javy ako genetika, vek, či zdravie vlasu ako aj vonkajšie faktory ako správna strava a vhodná starostlivosť.  Asi najviac rozšírené a aj najviac ovplyvniteľné je dočasné vypadávanie vlasov, ktoré vzniká z dôvodu rôznych životných impulzov ako stres, alebo obdobie po pôrode, môže tiež vzniknúť z dôvodu poruchy štítnej žľazy, nedostatočnej výživy, diét, liečby, či chemoterapie. Všetko sú to vplyvy na naše telo, ktoré negatívne ovplyvňujú prísun živín do jeho rôznych častí. Tento nedostatok vitamínov môže mať za následok práve neprimerané vypadávanie vlasov. V poslednom rade je trvalé vypadávanie vlasov, takzvaná Alopécia. Ak máte podozrenie že vypadávanie vlasov je u vás dlhodobejšie a extrémnejšie, môže ísť práve o Alopéciu, teda o autoimunitné ochorenie spôsobujúce nadmerné vypadávanie vlasov. Existuje viacero alopécii , správnu diagnostiku v takomto prípade najlepšie určí lekár a tiež takzvané trichologické vyšetrenie.

 

Ako vypadávaniu vlasov predísť, alebo ho zmierniť

Ak máte problém s vypadávaním vlasov ideálne je zamyslieť sa nad tým, čo môže byť príčinou tohto javu. Odborníci tvrdia, že vypadávanie vlasov môže efektívne znížiť aj užívanie správnych výživových doplnkov. Na trhu nájdete rôzne druhy, dôležité však je aby ste vedeli aké účinné látky by mal takýto preparát obsahovať. Veľmi účinná je napríklad patentovaná látka ANAGAIN NU, ktorej benefity podporujú aj rôzne klinické štúdie, kedy 86% zúčastnených zaznamenalo výrazný pokles vypadávania vlasov. Efektívnou zložkou je napríklad aj Moringa – superpotravina, ktorá obsahuje množstvo živín, ktoré môžu pomôcť s vypadávaním, rastom vlasov, suchou pokožkou hlavy a tiež lupinami, takisto omega mastné kyseliny aj železo, ktorého nedostatok môže takisto viesť k zvýšenému vypadávaniu vlasov. V doplnkoch tiež hľadajte kyselinu hyalurónovú a vitamín D3. zinok, meď, selén, vitamíny B2 až B9 a takisto rôzne aminokyseliny. Pred kúpou vhodného výživového doplnku sa vždy uistite, že ide o kvalitný, produkt, ktorý obsahuje látky. Všímajte si tiež množstvo jednotlivých zložiek v aj to či neobsahujú nepotrebné výplne ako napríklad mikrokryštalickú celulózu, ktorá sa bežne používa ako plnidlo.

Novinkou na SK trhu je aj  výborný produkt s názvom Lovely Hair Therapy,ktorý  ponúka napríklad slovenská značka Organic Oasis Lab. V LOVELY HAIR THERAPY sa spája až 22 aktívnych zložiek vrátane 4 patentovaných látok pre zdravé a krásne vlasy.
Medzi kľúčové zložky tohoto výživového doplnku patrí tiež patentovaný organický prášok z klíčkov hrachu 
AnaGain™ Nu. Práve tento extrakt stimuluje vlasové folikuly, čím sa obnovuje rovnováha cyklu rastu vlasov. Obsahuje aj vysoký podiel L-arginínu, čo je aminokyselina, ktorá zvyšuje mikrocirkuláciu a podporuje tak prirodzený rast vlasov. Ďalšie účinné zložky, ktoré nájdete v Lovely Hair Therapy sú superpotravina moringa, aminokyseliny, mikroenkapsulované železo, vitamín D3, vitamín K2, alebo aj patentovaná kyselina hyalurónová. Táto špeciálne navrhnutá receptúra obmedzuje vypadávanie vlasov, podporuje rast nových vlasov a zlepšuje ich hustotu.

 

Príčinou môžu byť aj hormóny..

V prípade vypadávania vlasov môže ísť  tiež o obdobie menopauzy či iných ženských hormonálnych zmien. Do úvahy teda pripadá aj kombinácia doplnkov určených na vlasy a doplnkov určených na reguláciu hormonálnej hladiny. V Organic Oasis LAB sú to špeciálne patentované probiotické kmene, ktoré sú určené  na podporu vaginálnej rovnováhy, regulácie hormonálnej hladiny, kontroly hmotnosti a prevencie osteoporózy.

A ešte zopár tipov  na záver:

Okrem zdravej životosprávy, ktorú bezpochyby podporíte vhodnými výživovými doplnkami, existuje ešte niekoľko tipov ako obmedziť vypadávanie vlasov:

  • Vyhnite sa noseniu copov a vysokých výčesov
  • Vlasy si neumývajte v extrémne studenej, ani v extrémne teplej vode.
  • Vlasy si nefarbite doma, ale radšej využite služby profesionála
  • Obmedzte používanie kuliem a žehličiek na vlasy
  • Nehrajte sa so svojimi vlasmi, nerobí im to dobre
  • Pomôže vám zdravá a vyvážená strava v kombinácii s vhodnými výživovými doplnkami

Lovely Hair Therapy a Probio Woman Therapy od Organic Oasis Lab kúpite na www.organic-oasis.sk

Zdroj: Nina M.