Domov Lifestyle Zdravie 5 dobrých dôvodov, prečo jesť pomaranče po päťdesiatke

5 dobrých dôvodov, prečo jesť pomaranče po päťdesiatke

Toto vám asi ešte nikto neprezradil: Ak chcete byť po päťdesiatke v dobrom zdraví, pomaranč je jeden z vašich najlepších spojencov!

 

Pomaranč má neuveriteľne veľa zdravotných výhod pre ľudí v zrelom či staršom veku. V tomto období je dôležité venovať pozornosť svojej strave, a to aj v takom zmysle, aby ste obmedzili účinky veku. Jedno z ovocí, ktoré vám ozaj prospeje v mnohých smeroch, je pomaranč.

Bojuje proti starnutiu buniek

Pomaranč je výborným zdrojom antioxidantovvďaka vysokému obsahu vitamínu C a flavonoidov, teda molekúl, ktoré neutralizujú voľné radikály. Tým znižujú oxidačný stres a spomaľujú starnutie buniek.

 

Zabraňuje vzniku niektorých druhov rakoviny a kardiovaskulárnych ochorení

Jeho antioxidačné pôsobenie zohráva úlohu aj pri prevencii niektorých závažných ochorení, ako sú rakovina – najmä tie, ktoré súvisia s tráviacim systémom, pretože pomáha bojovať proti rakovinovým bunkám a zároveň zachovať tie zdravé. Denná konzumácia pomarančov tiež znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorenívďaka ich vysokému obsahu pektínu, čiže vlákniny, ktoráznižuje zlý cholesterol.

Zlepšuje stav anémie

Jesť pomaranče sa odporúča, ak ste anemický, teda chudokrvný. K tomu dochádza, keď telu chýba železo a je zaznamenaný pokles červených krviniek, čo vedie k silnej únave, bolestiam hlavy, nepohodliu alebo dokonca pádom.Riziká, ktorým sú viac vystavení starší ľudia. V spojení so stravou bohatou na hémové železo – obsahujú ho potraviny živočíšneho pôvodu, prispieva vitamín C z pomarančov ku lepšiemu vstrebávaniu železa.

 

Je spojencom chudnutia

Vieme, že s pribúdajúcimi rokmi je ťažšie udržať sa vo forme. Ak máte tendenciu priberať alebo trpíte obezitou, dajte sa na pomaranče! Pomaranč tvorí viac ako 85 % vody, patrí medzi najmenej sladké ovocie – len 8 gramov sacharidov na 100 g, a je veľmi nízkokalorický – len 47 kalórií na 100 gramov.

 

Udržuje kostnú hmotu

Kosti s vekom slabnú a hrozí osteoporóza. Preto je dôležité zvoliť si stravu bohatú na vápnik, ktorý je nevyhnutný pre stavbu a posilnenie kostí. Ak sa pre dobrý príjem vápnika odporúčajú mliečne výrobky, k jeho vstrebávaniu prispievajú aj potraviny bohaté na vitamín D, ako sú pomaranče.

Zdroj: Zdravie.sk
Foto: Shutterstock