Jedlo je tým najlepším a najprístupnejším liekom, ktorý nám príroda vkladá do rúk. Stredomorská kuchyňa je príjemná cesta, ako jesť zdravo a zároveň chutne a pestro. Zelenina, olivový olej a koreniny predstavujú základ stredomorskej kuchyne. Dnes sa naučíme niekoľko receptov zo Stredomorskej kuchyne.
Nepoznám človeka, ktorý by nemal rád aspoň niečo zo Stredomorskej kuchyne. Všetko je zdravé, chutné a pestré a už na pohľad je fantastické. Všetky tie úžasné farby a chute, nás fascinujú, ale máme odvahu si to uvariť? Dnes sa naučíme, podľa rád odborníkov, aspoň zopár receptov :
Minestrone
Ingrediencie:
· Petržlen – 100g
· Paradajky
· cibuľa
· Stopkatý zeler – 100g
· Pór – 100g
· Cesnak – 10g
· Šafran – 10g
· Brokolica – 100g
· Hrášok – 50g
Soľ, korenie – podľa chuti
Príprava:
Zeleninu nakrájame na kocky, cibuľu osmažíme na olivovom oleji, pridáme zeleninu, miešame a smažíme pár minút. Pridáme paradajky (paradajkový pretlak), premiešame, po chvíľke zalejeme vodou. Ku koncu varenia dochutíme soľou, č. korením, šafranom a varíme do zmäknutia zeleniny.
Šalát Nicoise
Ingrediencie :
· listový šalát
· zemiaky
· zelená fazuľka
· cibuľa
· čierne olivy
· kapary
· tuniak v oleji
· cherry paradajky
· sardely
· vajcia
· citrónová šťava
· ocot
· olivový olej
· soľ, čierne korenie
Príprava :
Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Vajcia uvaríme natvrdo, necháme vychladnúť, ošúpeme a nakrájame na štvrtiny. Fazuľkové struky povaríme domäkka, necháme vychladnúť a ak sú dlhé, prekrojíme ich na polovicu. Listový šalát umyjeme, osušíme a premiešame s cibuľou nakrájanou na tenko, paradajkami nakrájanými na kúsky, olivami, kaparami, zemiakmi a fazuľkou. Konzervovaného tuniaka a sardely zlejeme a rozdelíme na menšie kúsky a nakoniec ich pridáme do šalátu spolu so štvrtinami vajec.
Na zálievku zmiešame olivový olej s citrónovou šťavou, mletým čiernym korením a obľúbeným octom podľa chuti a pokvapkáme ňou celý šalát.
Paella
Ingrediencie:
· 200 g kuracích stehien bez kosti alebo plody mora
· 1 malá cibuľa
· 2 plátky slaniny
· 4 strúčiky cesnaku
· 6 lyžíc oleja
· farebná paprika
· paradajková zmes
· 1/2 hrnčeka hrášku
· 1 ostrejšia papriková klobása
· 1 hrnček dlhozrnnej ryže
· štipka šafranu
· 2 hrnčeky kuracieho vývaru
Príprava:
Na polovičke oleja osmažíme do zlatista na malé kúsky nakrájané kura.
Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu s cesnakom a nadrobno nakrájanú slaninu. Pridáme nakrájanú klobásu, papriku, paradajkovú zmes a hrášok. Zalejeme vývarom a pridáme štipku šafranu. Prisypeme ryžu, osolíme, okoreníme čiernym korením a neprikryté varíme asi 15 minút. Voda sa čiastočne vyparí a celá zmes zhustne.
Potom na povrch položíme osmažené kúsky kuraťa a morských plodov, opatrne ich stlačíme do hmoty, prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni varíme ešte asi 15 minút.