Vajcia sú jedným z pilierov našich jedálničkov. Dôležitý je ich pôvod a čím sú nosnice kŕmené. Farmári z Babičkinho dvora sú presvedčení, že pri výrobe krmiva nemajú byť používané geneticky modifikované plodiny. Ako prví na Slovensku certifikovali svoje dve výrobne kŕmnych zmesí bez genetických modifikácií – GMO Free.
“Používame sóju a ďalšie suroviny vypestované v prírodnom variante, a nie geneticky laboratórne modifikované odrody. Laboratórne rozbory vajíčok znesených nosnicami kŕmenými týmito čistými krmivami potvrdzujú ich odlišné zloženie. Je tam rozdielna úroveň HDL a LDL cholesterolu (zdravého verzus nezdravého)” vysvetľuje JUDr. Jaroslav Novák, majiteľ spoločnosti Babičkin dvor.
Bohužiaľ na Slovensku je napr. geneticky modifikovaná sója používaná pre výrobu krmív štandardom, o ktorom sa verejne nehovorí. Spotrebitelia tak často ani netušia, čo im je v potravinách ponúkané. Vajíčka znesené nosnicami, ktorým nebola podaná geneticky modifikovaná sója alebo iné geneticky modifikované plodiny, nie sú na Slovensku takmer vôbec k dispozícií. Okrem spoločnosti Babičkin dvor, ktorá sa na trhu prezentuje vajcami s GMO free a tiež Bio vajcami.
Slováci preferujú slovenské vajcia
Preferencia slovenského pôvodu vajec je z výsledkov prieskumu jednoznačná. Dokonca až 96 % respondentov preferuje slovenské vajcia. „Teší nás, že spotrebitelia preferujú lokálne potraviny. Naše vajíčka pochádzajú z fariem v okolí Veľkého Krtíša. K tomuto regiónu farmárčenie vždy patrilo a my v tejto tradícii pokračujeme,“ uvádza Adriana Pavlovová, vedúca obchodného úseku spoločnosti Babičkin dvor.
Babičkin dvor v regióne vlastní 8 menších a stredných slepačích fariem. Nosnice nechová vo veľkokapacitných chovoch, ale naopak v celkom 38 chovných halách s chovom podstielkovým, klietkovým a chovom vo voľnom výbehu. Nosnice sú v tesnom kontakte so svojimi ošetrovateľmi, majú lepší zdravotný dozor a kvalitnejší život, ako ich kolegyne vo veľkokapacitných chovoch.
Tým nadštandardná starostlivosť o nosnice nekončí. „Babičkin dvor pre svoje nosnice vyrába kŕmne zmesi v troch malých vlastných výrobniach. Suroviny kupujeme na Slovensku v okolí fariem a od miestnych farmárov a družstiev. Pri výrobe krmiva nepoužívame žiadne chemické farbivá či iné chemikálie,“ dodáva Adriana Pavlovová.
Poľské vajcia nemusia byť čerstvé
Eduard Hrdý, šéfkuchár Hotela Tatra v Bratislave používa pri príprave jedál najmä vajcia od slovenských producentov a tie, ktoré sú označené číslom 0 (Bio vajcia), 1 (vajcia s voľného výbehu) alebo 2 (vajcia z podstielkového chovu). Takéto vajcia sú podľa jeho slov zdravšie a vhodnejšie pre vyváženú stravu, nakoľko tieto nosnice majú prístup k dennému svetlu a zelenej strave, čo sa odráža na kvalite vajec a následne v samotných jedlách.
„Okrem toho, že tieto vajcia sú zdravšie, ako vajcia z klietkového chovu, podporujeme nákupom vajec od slovenských producentov aj sami seba. Keď nebude dopyt po lacných, menej kvalitných vajciach z nehumánnych chovov, postupne zanikne aj ich ponuka. Takéto produkty sú k nám dovážané najmä z Poľska, takže neexistuje žiadna záruka ich čerstvosti. A čím je vajce staršie, tým je v ňom viac tuku,“ hovorí Eduard Hrdý.
Vajcia patria do kategórie najvýživnejších potravín
Vajcia sú bohatým zdrojom bielkovín, omega 3 mastných kyselín, vitamínov a minerálov. Na druhej strane majú minimálne množstvo sacharidov.
V minulosti boli vajcia spájané s vysokým obsahom cholesterolu, čo je však už dávno vyvrátený mýtus. Vajcia obsahujú dennú dávku cholesterolu a tiež látky, ktoré ho znižujú. Napríklad lecitín, ktorý podporuje odbúravanie tukov. Vedci aj výživoví poradcovia sa zhodujú v tom, že vajcia sú vhodné aj ako súčasť rôznych redukčných diét, pri ktorých sú odporúčané najmä bielka, ktoré sú bohaté na bielkoviny a nemajú žiadny tuk. Žĺtok obsahuje približne 300 miligramov cholesterolu a okolo 6 gramov tuku. Ak si teda k tomu neplánujete dať nič „mastné“, a zvolíte napríklad zeleninu, či celozrnné produkty, prípadne chudé mäso, celé vajce je v poriadku.
Kvalitné vajíčka, a špeciálne bielok používajú i vrcholoví športovci, hlavne kulturisti na zväčšenie svalovej hmoty.
Ako zistíte čerstvosť vajec?
Dajte celé vajce do pohára s vodou. Ak zostane na dne, je čerstvé. Vajce má totiž na svojej vnútornej strane vzduchovú bublinu, ktorá sa časom zväčšuje. Takže čím je vajce staršie, tým je v ňom viac tuku. Keď teda vajce vypláva na povrch, je staršie a E. Hrdý ho do praženice už neodporúča.
Spoločnosť Babičkin dvor, jeden z troch najväčších dodávateľov vajec na Slovensku má najvyššie zastúpenie konzumných vajec z neklietkových chovov. „Okrem toho sme tiež jediní na Slovensku, kto v takom veľkom rozsahu používa v krmive na zafarbenie žĺtka prírodné farbivá (paprika, okvetné lístky) a sme momentálne prvý a jediný producent na Slovensku, ktorý produkuje aj vajcia na báze NON GMO,“ hovorí Adriana Pavlovová.
Ako vajcia správne skladovať?
Vajcia musia byť od výrobcu až po predaj konečnému spotrebiteľovi uchovávané v suchu, chránené pred slnkom, skladované a prepravované v chlade pri nekolísavej teplote prostredia najviac +18 °C. Vajcia vydržia najdlhšie čerstvé pri skladovaní v chladničke pri teplote 5 až 8 °C.