Naši predkovia mali medovku vo veľkej vážnosti. Verili, že odháňa od dvier zlých duchov a privoláva lásku. Či je to skutočne tak, neviem. Výskumy potvrdili, že medovka obsahuje látky, ktoré pôsobia ako balzam na vystresovanú nervovú sústavu. Hovorí sa o nej ako o bylinke pre dobrý spánok a má aj antibakteriálne účinky.
Medovka patrí do čeľade hluchavkovitých rastlín. Spoľahlivým znakom, že ide o medovku, je citrónová vôňa listov. Zbierať by sa mali pred kvitnutím. Bylinkári odporúčajú zbierať medovku v popoludňajších hodinách za suchého počasia a sušiť na tienistom, vzdušnom mieste. Do novej sezóny treba bylinky minúť. Ak sa nedodrží čas zberu, môže sa sťať, že miesto príjemnej citrónovej vône, zacítime nepríjemný pach.
Osviežujúci spánok
Pri ľahšej forme nespavosti spôsobenej najmä stresom, nemusíme hneď siahať po tabletkách. Pomôcť môže čaj z medovky. Sedatívne účinky sa pripisujú terpénom, skupine chemických látok. Čaj z medovky sa odporúča piť aj pri migrenóznych stavoch a pri bolestivej menštruácii.
Pohon na vírusy
Ďalšou terapeutickou oblasťou medovky sú choroby z nachladnutia a chrípkové ochorenia. Medovka sa odporúča aj pri liečbe pásového oparu. Výskumy potvrdili, že účinkuje proti herpetickým vírusom. Prechladnutie spôsobuje vírus, ktorý sa správa podobne ako vírus pásového oparu. V skutočnosti obidva vírusy patria do rovnakej skupiny. Do odvaru pripraveného z dvoch lyžičiek sušených listov namáčame tampón a prikladáme ho priamo na postihnuté miesto. Odvarom môžeme potrieť aj miesto po uštipnutí hmyzom. Rovnako dobre poslúžia aj čerstvé listy, lebo majú repelentný účinok. Z listov medovky a 70-percentného alkoholu sa dá pripraviť medovková tinktúra. 10 g listov zalejeme 100 ml alkoholu a necháme cez noc vyluhovať. Vatovú tyčinky namočíme do tinktúry a niekoľkokrát za deň zvlhčujeme postihnuté miesto. Z histórie je známy tzv. karmelitánsky lieh. Ako univerzálny liek ho vyrábali parížski mnísi karmelitáni.
Posilňuje srdce
Už v stredoveku pripravovali odvar z medovky na posilnenie a osvieženie srdca. Potvrdilo sa, že bylinka je vhodná najmä pri slabosti srdca spojenej s nepravidelným pulzom a tiež pri vysokom krvnom tlaku. Odporúča sa denne vypiť dve až tri šálky medovkového čaju. Jednu lyžicu medovkových listov zalejeme ¼ litrom vriacej vody. Po pätnástich minútach precedíme a popíjame.
Zlepšuje trávenie
Medovka obsahuje okrem iného aj látky, ktoré povzbudzujú látkovú premenu, chuť do jedla a trávenie. Tým, čo majú problémy s trávením, môže pomôcť pravidelné pitie medovkového času podľa vyššie uvedeného receptu. Pre deti, ktorým chýba chuť do jedla, ponúkame špeciálny detský likér. Potrebujeme lyžičku ďumbiera, lyžičku kardamónu, lyžičku koriandra, 10 g rasce, 10 zrniek badiánu, 15 g sušených kvetov púpavy, trochu medovky, 100 g medu a liter jablčnej šťavy. Korenie a bylinky prevaríme s jablčnou šťavou a osladíme medom. Necháme prejsť varom a vychladnúť. Ešte raz prevaríme a po vychladnutí precedíme a nalejeme do sterilnej fľaše. Liečivý likér ponúkame raz za deň v malom poháriku. Piť medovkový čaj sa odporúča aj pri žalúdočných a črevných problémoch spôsobených stresom. Pravidelné pitie čaju sa odrazí aj na hodnotách cholesterolu v krvi, samozrejme, smerom dole. Medovka má ešte jednu výbornú vlastnosť. Eliminuje nadúvanie. Odvar medovky môžeme pridať do kúpeľa a príjemne relaxovať.
Použitie v kuchyni
Medovka má uplatnenie aj v kuchyni. Vhodná je do polievok, omáčok, do príloh k hlavným jedlám, do šalátov, do jedál z rýb a húb. Treba vedieť, že citrónová vôňa listov sa varením stráca. Do zeleninových a ovocných šalátov sú preto vhodnejšie čerstvé listy.
Autor: Sofia
Foto: Shutterstock