Chcete skúsiť niečo iné, ale predsa len vianočné?

Nie všetci holdujú klasike, ale keď Vianoce sú predsa o tradícií… diléma hlavne v mladých rodinách. Tak tradičné, alebo trochu iné a možno aj zdravšie?

Pečený kapor s pórom

Ingrediencie:

·         4 filety kapra

·         soľ

·         1 pór

·         ½ lyžičky mletej sladkej papriky

·         500 g zemiakov

·         150 g sójovej smotany

·         30 g rastlinného tuku

·         rastlinný tuk na vymazanie

 

Návod na prípravu:

1.    Kapra osolíme.

2.    Zemiaky umyjeme, ošúpeme a nakrájame na lupienky.

3.    Pór umyjeme a nakrájame na kolieska.

4.    Rúru predhrejeme na 220 °C.

5.    Pekáč vymažeme rastlinným tukom.

6.    Do pekáča dáme polovicu cibule a naukladáme na ňu vrstvu zemiakov.

7.    Osolíme a ochutíme trochou mletej papriky.

8.    Pridáme porcie kapra a zalejeme smotanou.

9.    Posypeme zvyšnou jarnou cibuľkou a mletou paprikou.

10.  Pečieme v predhriatej rúre asi 60 minút a podávame.

 

 

Farmársky mrkvový koláč
Ingrediencie:

·         3 vajcia

·         150 g trstinového cukru

·         100 g rastlinného tuku

·         šťava a kôra z jedného citróna

·         150 g špaldovej múky

·         1 kypriaci prášok

·         80 g strúhaného kokosu

·         170 g farmárskej strúhanej mrkvy

·         3 lyžice hrozienok

·         práškový cukor na posypanie

 

Návod na prípravu:

1.    Vajcia, cukor, rozpustený rastlinný tuk, kôru a šťavu z jedného citróna vyšľaháme do peny.

2.    Postupne pridávame múku, kypriaci prášok, kokos, mrkvu a hrozienka.

3.    Do formy na koláč vložíme papier na pečenie a nalejeme cesto.

4.    Pečieme pri 180 °C asi 40 minút.

5.    Pred podávaním posypeme cukrom.