Nie všetci holdujú klasike, ale keď Vianoce sú predsa o tradícií… diléma hlavne v mladých rodinách. Tak tradičné, alebo trochu iné a možno aj zdravšie?
Ingrediencie:
· 4 filety kapra
· soľ
· 1 pór
· ½ lyžičky mletej sladkej papriky
· 500 g zemiakov
· 150 g sójovej smotany
· 30 g rastlinného tuku
· rastlinný tuk na vymazanie
Návod na prípravu:
1. Kapra osolíme.
2. Zemiaky umyjeme, ošúpeme a nakrájame na lupienky.
3. Pór umyjeme a nakrájame na kolieska.
4. Rúru predhrejeme na 220 °C.
5. Pekáč vymažeme rastlinným tukom.
6. Do pekáča dáme polovicu cibule a naukladáme na ňu vrstvu zemiakov.
7. Osolíme a ochutíme trochou mletej papriky.
8. Pridáme porcie kapra a zalejeme smotanou.
9. Posypeme zvyšnou jarnou cibuľkou a mletou paprikou.
10. Pečieme v predhriatej rúre asi 60 minút a podávame.
Ingrediencie:
· 3 vajcia
· 150 g trstinového cukru
· 100 g rastlinného tuku
· šťava a kôra z jedného citróna
· 150 g špaldovej múky
· 1 kypriaci prášok
· 80 g strúhaného kokosu
· 170 g farmárskej strúhanej mrkvy
· 3 lyžice hrozienok
· práškový cukor na posypanie
Návod na prípravu:
1. Vajcia, cukor, rozpustený rastlinný tuk, kôru a šťavu z jedného citróna vyšľaháme do peny.
2. Postupne pridávame múku, kypriaci prášok, kokos, mrkvu a hrozienka.
3. Do formy na koláč vložíme papier na pečenie a nalejeme cesto.
4. Pečieme pri 180 °C asi 40 minút.
5. Pred podávaním posypeme cukrom.