Neurčitý pocit únavy a vyčerpanosti je takmer príznačný pre súčasnosť. Či už ide o špičkových manažérov, matky na materskej, pracujúcich na smeny, alebo študentov v predskúškovom období. Potvrdzujú to lekári, ale aj psychológovia a lekárnici.
Tri jednoduché rady pre lepší život
1. Raňajkujte
„Optimálne rozloženie stravy v priebehu dňa by malo byť – raňajky 20, desiata 10, obed 35, olovrant 10 a večera 25 percent z celodenného príjmu energie a živín,“ tvrdí MUDr. Katarína Babinská zo Združenia pre zdravie a výživu
Raňajky sú dôležité, poskytujú nášmu telu a najmä mozgu prísun energie pre správne fungovanie. Ak neraňajkujete, vaša pozornosť klesá a s ňou aj vaše pracovné výkony. Dôležitou zložkou raňajok sú okrem sacharidov a bielkovín aj tuky. Kľúčovú úlohu zohráva dostatočný prísun nenasýtených mastných kyselín, naopak, činnosť mozgu nepriaznivo ovplyvňujú tuky s obsahom trans mastných kyselín. „Omega-3 mastné kyseliny sú nevyhnutné pre činnosť mozgu a mentálne funkcie, pomáhajú udržiavať duševné zdravie a psychickú kondíciu. Podporujú pamäťovú kapacitu, sústredenosť. Pomáhajú stabilizovať emocionálnu rovnováhu, potláčať poruchy spánku, depresie a pocity úzkosti,“ radí doktorka.
2. Hýbte sa
„Dôležitou súčasťou boja proti vyčerpaniu je dostatok fyzického pohybu. Zdravé telo pomáha udržiavať koncentráciu pozornosti. Psychológovia dnes často hovoria o ‚všímavosti‘, je to niečo ako stav ľahkosti, slobody, a uvedomovania si sveta okolo seba,“ vysvetľuje psychológ PhDr. Radomír Masaryk.
Ak je to možné, choďte do práce peši alebo zaparkujte auto ďalej a vymeňte výťah za schody. Alebo choďte jednoducho na prechádzku. Aj malé zmeny v zaužívanom stereotype sa rýchlo odzrkadlia na vašom zdraví. „Dostatok pohybu posilňuje imunitu, poháňa lymfatický systém, ktorý odvádza z tela nežiaduce látky z metabolických procesov, zabezpečuje pohyblivosť a pevnosť kĺbov, svalov a šliach, posilňuje psychiku a regeneráciu organizmu,“ vysvetľuje doktorka Babinská.
3. Naučte sa povedať „nie“
Chcete byť s každým dobre vychádzať a v práci dokázať, že všetko zvládnete. Tento prístup sa môže otočiť proti vám. „Príčinou vyčerpania môže byť napríklad nadmerné preťaženie informáciami, úlohami, termínmi a stretnutiami. Najlepším riešením je naučiť sa deliť úlohy na tie, ktoré je potrebné urobiť, a na tie, ktoré sa dajú odložiť, delegovať – prípadne aj úplne ignorovať. Preťažení ľudia často nedokážu hovoriť ‚nie‘, a pre množstvo nepodstatných úloh nestíhajú tie dôležité,“ vysvetľuje psychológ R. Masaryk.
Únava je prirodzenou reakciou organizmu na telesnú alebo duševnú záťaž. Keď si oddýchneme, zvyčajne ustúpi a my sa opäť cítime fit. „Ak únava neustupuje a dlhodobo nám znepríjemňuje život, môže byť signálom zdravotných problémov. Chronická únava patrí medzi sprievodné príznaky napríklad anémie, porúch funkcie štítnej žľazy, chorôb obličiek alebo pečene, ochorení srdcovo-cievneho alebo dýchacieho systému. Keď nás únava trápi už dlhší čas, mali by sme navštíviť lekára,“ uzatvára doktorka Babinská.
Mrkvová nátierka s medom a vlašskými orechami
Ingrediencie:
- 30 g rastlinnej tukovej nátierky
- 2 mrkvy
- 1 PL medu
- 1-2 PL vlašských orechov
Návod na prípravu:
- Očistenú mrkvu nastrúhame, vlašské orechy nasekáme nadrobno a všetky ingrediencie zmiešame a podávame s hriankou alebo tmavým pečivom.
Tuniaková nátierka podávaná s tmavým pečivom
Ingrediencie:
- 30 g tuniaka v konzerve
- 1 vajce
- 20 g rastlinnej tukovej nátierky
- 20 g Lučiny
- jarná cibuľka, soľ, čierne korenie, pažítka, horčica podľa chuti
Návod na prípravu:
- Ingrediencie zmiešame, dochutíme podľa chuti a podávame s tmavým celozrnným pečivom.
Jahodová nátierka
Ingrediencie:
- 150 g čerstvých jahôd
- 50 g rastlinnej tukovej nátierky
- 3 lyžice jogurtu
- 250 g mäkkého tvarohu
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžička jahodového sirupu
- 1 lyžica trstinového cukru
Návod na prípravu:
- Rastlinnú tukovú nátierku, biely jogurt, tvaroh, jahodový sirup, citrónovú šťavu a trstinový cukor vymiesime dohladka, pridáme 100 g vidličkou roztlačených jahôd, premiešame a necháme na chladnom mieste uležať.
- Podávame ozdobené zvyšnými jahodami.
Tip:
Môžeme podávať s celozrnnou palacinkou alebo k sladkému pečivu