Cítite sa vyčerpane, po obede sa neviete ani pohnúť a ani psychicky to nie je bohvie čo? Možno na vás sadá typická jarná únava. Nejde o žiadnu diagnózu. To len dlhá zima, ktorá nám odoberá energiu, nedostatok slnka, znížená hladina vitamínu D, menej čerstvého ovocia, zeleniny i aktívneho pohybu na čerstvom vzduchu sa takto podpíšu na organizme. Môžeme však proti nej bojovať, napríklad vitamínovými preparátmi, pohybovou aktivitou i správne zvolenou stravou, ktorá organizmus nabudí.
V jarnom jedálničku je dôležitý najmä prísun čerstvej zeleniny a ovocia, nemali by chýbať ani strukoviny, celozrnné obilniny, orechy a semená či kvalitné kakao. Prostredníctvom týchto potravín dodáte telu potrebné vitamíny, minerálne látky a vlákninu. Dôležitý je však aj prísun kvalitných živočíšnych bielkovín. „Vhodným a navyše aj chutným zdrojom živočíšnych bielkovín, je mlieko a mliečne výrobky, vrátane kvalitného masla. Mlieko je výborným zdrojom bielkovín, sacharidov, tukov, minerálnych látok (hlavne vápnika), vitamínov (vitamín D, A, E, K, B) a stopových prvkov. Je tiež hlavným zdrojom tzv. konjugovanej linolovej kyseliny (CLA), ktorá má významné imunostimulačné účinky,“ uvádza odborník na výživu MUDr. Michal Piják, v rámci projektu Biele plus. Primerané zastúpenie a pestrý výber mliečnych výrobkov je podľa jeho slov optimálnym spôsobom, ako sa pobiť s prejavmi jarnej únavy a naštartovať správnu funkciu metabolizmu a imunity v tomto období. Na potlačenie prejavov jarnej únavy sa osvedčili aj tzv. fermentované mliečne potraviny, ktoré obsahujú probiotiká a komplexne posilňujú imunitu čreva a črevnú bariéru. Vyskúšajte jogurt, cmar, kefír, kyslú smotanu, acidofilné mlieko a niektoré druhy syrov. A samozrejme, netreba zabúdať na aktívny pohyb ;).
Viac o pozitívach mlieka a mliečnych výrobkov nájdete na www.bieleplus.sk