Divošky černice ako liek

Pôvodom týchto malých čiernych bobúľ z čeľade ružovitých je Ázia a Severná Amerika. Práve august je najvhodnejším obdobím na ich zber. Tieto „divošky“ s nezvyčajne vysokým obsahom vitamínu C rastú väčšinou divo.

 

Obsahujú veľa vlákniny, vitamínu C, kyselinu listovú – vitamín B a dôležité minerály.To, že je černica „divoška“ súvisí s miestom, kde rastie. Nájdeme ich na okrajoch lesov či chodníkov, medzi inými kríčkami, ale tie kultivované odrody pestujeme v našich záhradách. U nás dozrievajú koncom leta, v stredomorskej oblasti aj skôr.

Liečivé účinky černíc

Liečivé účinky černíc majú dužinaté plody, ale aj ochlpené lístky. Obsahujú vitamín C, čím posilňujú našu imunitu. Liečivé účinky majú vplyv aj na spomalenie starnutia, pomáhajú pri  cievnych chorobách a kŕčových žilách. Majú tiež protizápalové účinky na sliznice. Viažu voľné radikály a pomáhajú tak predchádzať nádorovým, srdcovým a pečeňovým ochoreniam. Zároveň nám pomáhajú zbaviť sa nervozity, zvyšujú odolnosť voči stresu.

Aj ich jadierka sú pre naše  telo užitočné. Obsahujú éterické oleje a salicyláty, ktoré pomáhajú pri liečbe reumy, zápalov a nachladenia. Černice obsahujú aj veľa vlákniny. Tá reguluje cukor v krvi a pomôže pri chudnutí – znižujú hmotnosť aj cholesterol. Okrem toho nám pomáhajú udržať pamäť v lepšej kondícii.

Ich listy sa zasa využívajú na prípravu čaju, ktorý má protizápalové účinky na sliznice ústnej dutiny a hrtana a tiež na liečbu močových a žlčových ciest, cukrovky i proti hnačke. Listy sa tiež pridávajú do kúpeľových zmesí na liečbu kožných chorôb.

Černice proti kašľu

Veľmi účinné sú proti kašľu a zachrípnutiu. V prírodnom liečiteľstve sa využíva čaj z černicových listov a šťava z plodov. Čerstvo vylisovanú šťavu ohrejte, použite sčasti na kloktanie, zvyšok po dúškoch vypite. Takáto kúra má priaznivý vplyv na preťažené hlasivky a dodáva aj osviežujúce ovocné kyseliny.

Najlepšie sa o účinkoch presvedčíte sami. Dokonca už známy Hippokrat vychvaľoval jej liečivé účinky vo svojich spisoch. Výborne chutia aj v podobe sirupu, džemu či v koláči.

Autor: INA
Foto: http://ak6.picdn.net/shutterstock