
Štyri tuby, štyri bohaté chute, ktoré sa stanú vaším kulinárskym esom v rukáve. Pasty Podravka NATUR budete chcieť mať neustále v kuchyni, najmä pre ich skvelú chuť, praktickosť a varenie bez námahy. Aj pre tieto vlastnosti si ich obľúbil televízny šéfkuchár slovenských i svetových celebrít Peter Varga. V receptoch pripravených špeciálne pre Podravku využil Cesnakovú, Bazalkovú, Cibuľovú a Zeleninovú koreniacu pastu Podravka NATUR, aby vás inšpiroval a ukázal vám, že aj šéfkuchári majú svoje tajné triky v kuchyni. Recepty nafotil fotograf Dušan Křístek.
Ragú alla Bolognese (Cesnaková pasta Podravka NATUR)
Ingrediencie:
- 1 stredná červená cibuľa
- 1 menšia mrkva
- 2 stonky zeleru
- 50 g pancetty (slaniny) nakrájanej na malé kocky
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 100 ml červeného vína
- 250 ml Pasírovaných paradajok Podravka
- 3 lyžice oleja
- 1 lyžička sušeného tymiánu
- 2-3 bobkové listy
- soľ, korenie, muškátový oriešok
- 2 lyžice Cesnakovej pasty Podravka NATUR
- 1 balenie špagiet Podravka
Postup:
Cibuľu nakrájame na malé kocky. Zeler a mrkvu nastrúhame alebo tiež nakrájame. Čím menšie kúsky, tým hustejšia omáčka (ragú). Pancettu opražíme na oleji, potom na ňu vysypeme nakrájanú cibuľu a dusíme do sklovita. Pridáme mrkvu a zeler, prudko opečieme. Tento cibuľovo-zeleninový základ sa nazýva soffritto. Buďte trpezliví a dajte mu čas na dosiahnutie správnej hustoty, pretože ak je soffritto dobre urobené, konečný výsledok bude hustý, šťavnatý a chutný. Keď základ začne hustnúť, pridáme mleté mäso a opečieme ho spolu so zeleninou. K orestovanému mäsu prilejeme červené víno, chvíľu povaríme. Pridáme pasírované paradajky a 2 lyžice Cesnakovej pasty Podravka NATUR.
Všetko dochutíme soľou, korením, muškátovým orieškom, tymiánom a pridáme bobkový list. Nalejeme toľko vody, aby bola zmes takmer zakrytá a necháme ju variť aspoň 1 hodinu. Pomalé varenie je kľúčové, pretože vďaka nemu sa prepoja sa chute, voda sa vyparí a ragú tak môže zhustnúť. Počas varenia ragú občas skontrolujeme a premiešame, aby neprihorelo.
Podávame so špagetami alebo inými obľúbenými cestovinami.
DOBRÝ TIP: Ak sa voda z ragú príliš vyparí, trochu jej prilejeme. Avšak len toľko, aby sa omáčka nepripálila. A naopak, ak je v ragú aj po 1 hodine ešte príliš veľa vody, povaríme ho o niečo dlhšie.
Hovädzie s paradajkovou omáčkou (Bazalková pasta Podravka NATUR)
Ingrediencie – príprava mäsa a vývaru:
- 750 g hovädzieho stehna alebo chudého krku
- 1 cibuľa
- 1 mrkva
- 1 petržlen
- 1/3 menšieho zeleru
- 2 bobkové listy
- 4 guľôčky nového korenia
- 1 lyžička celého korenia
- soľ
Ingrediencie – na omáčku:
- 1 cibuľa
- olej a maslo
- 2 – 3 lyžice hladkej múky
- 1 l mäsového vývaru
- 1 l Pasírovaných paradajok Podravka (alebo pretlak v 0,5 l balení)
- 2 bobkové listy
- 2 – 3 guličky nového korenia
- 3 klinčeky
- 1 tyčinka celej škorice
- 1 lyžička sušeného tymiánu
- 2 lyžice Bazalkovej pasty Podravka NATUR
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- cukor, soľ
Postup – príprava mäsa a vývaru:
Hovädzie mäso opláchneme, osušíme, očistíme a prípadne odblaníme. Do väčšieho hrnca dáme mäso, cibuľu, koreňovú zeleninu (približne v rovnakom pomere), korenie, bobkové listy a privedieme do varu. Keď voda začne vrieť, pozbierame penu. Zakryjeme pokrievkou, stiahneme teplotu na minimum a necháme 3 hodiny dusiť. Podľa potreby pridáme trochu studenej vody.
DOBRÝ TIP: Mäso s vývarom si môžete pripraviť aj deň vopred. Prebytočný vývar, ktorý nepoužijete v recepte, môžete zamraziť alebo z neho urobiť polievku.
Postup – príprava omáčky:
V hrnci na masle s trochou oleja opražíme cibuľu. Zlatistú cibuľku zaprášime múkou a orestujeme na svetlo hnedú zápražku.
Uvarený mäsový vývar precedíme. (Mäso odložíme a uchovávame v teple. Ak bolo pripravené deň vopred, nakrájame ho a ohrejeme až pred podávaním, napríklad na pare.)
Cibuľovú zápražku zalejeme vývarom, paradajkami a pridáme všetko korenie okrem mletej škorice. Osladíme, osolíme a necháme 30-40 minút povariť, občas premiešame.
Hotovú omáčku precedíme, aby sme sa zbavili kúskov cibule (dá sa aj premixovať ponorným mixérom, avšak potom omáčka zredne).
Na záver pridáme 2 lyžice Bazalkovej pasty Podravka NATUR a poriadne premiešame, aby dodala omáčke dokonalú a jedinečnú chuť. Podľa potreby dochutíme soľou, cukrom a mletou škoricou.
Podávame s varenými zemiakmi alebo kroketkami.
Hubové rizoto na víne (Cibuľová pasta Podravka NATUR)
Ingrediencie:
- 40 g masla
- 3 lyžice Cibuľovej pasty Podravka NATUR
- 250 g ryže /Arborio/
- 125 ml bieleho vína
- 500 g čerstvých húb (napríklad šampiňónov)
- 1 l zeleninového vývaru
- 70 g parmezánu
- soľ a korenie
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
Na troche masla opražíme Cibuľovú pastu Podravka NATUR. Pridáme ryžu a opekáme, aby sa pekne obalila tukom. Pridáme víno a varíme na miernej teplote, kým ryža absorbuje všetko víno.
Medzitým na zvyšnom masle orestujeme nakrájané huby. Pridáme soľ a korenie.
Keď ryža absorbuje víno, začneme prilievať vývar. Za stáleho miešania varíme ďalej a vždy pridávame len toľko vývaru, koľko ryža práve nasaje. Keď je ryža takmer hotová, primiešame orestované huby a strúhaný parmezán. Dochutíme soľou a korením. Ozdobíme petržlenom.
Kurací paprikáš (Zeleninová koreniaca pasta Podravka NATUR)
Ingrediencie:
- 1 lyžica tuku
- 1 červená cibuľa
- štipka soli
- 2 lyžice Zeleninovej koreniacej pasty Podravka NATUR
- štipka korenia
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 ml suchého bieleho vína
- 2 papriky
- 1 lyžica červenej mletej papriky
- 1 paradajka
- 800 g kuracích pŕs
- 100 ml sladkej smotany
- 1 lyžica kyslej smotany
Postup:
Ošúpeme a nakrájame červenú cibuľu a cesnak. Kuracie prsia nakrájame na približne dvojcentimetrové kocky. Papriku a paradajky umyjeme a nakrájame na polcentimetrové kúsky.
Rozohrejeme v hrnci tuk na strednom ohni, pridáme červenú cibuľu a jemne osolíme, aby sa ľahšie uvoľnila vlhkosť. Keď bude cibuľa orestovaná do sklovita, pridáme 2 lyžice Zeleninovej koreniacej pasty Podravka NATUR. Tiež korenie a cesnak, pár minút dusíme a zalejeme bielym vínom. Keď sa alkohol odparí, pridáme čerstvú papriku. Premiešame a prisypeme červenú mletú papriku. Pridáme paradajky, ešte raz poriadne premiešame a zalejeme trochou vody. Prikryjeme a dusíme na nízkej teplote, varíme asi 30 minút. Následne rozmixujeme tyčovým mixérom do hladka. Vložíme kuracie prsia a premiešame. Necháme variť asi 20 minút. Keď mäso zmäkne, pridáme sladkú smotanu a po lyžičkách pridáme aj kyslú smotanu. Premiešame a opäť necháme prejsť varom. Ak je to potrebné, dochutíme soľou a čiernym korením.
Podávame s maslovými haluškami.
Zdroj: Lucia P.
