Fettuccine, v Taliansku obľúbený typ cestovín, znamenajú v preklade “malé stužky”. Pôvodom pochádzajú z rímskej a z toskánskej kuchyne a ich história sa píše už od renesancie.
Ploché dlhé cestoviny môžu pripomínať rezance. Dokonca rozlišujeme medzi fettuce širokými cca 13 mm a fettucelle široké cca 3,2 mm. Ani pri týchto cestovinách sa však nekladú medze tomu, ako ich použijete. Výborné sú s ľahkým mletým mäsom, syrovými omáčkami a vynikajúce môžu byť s rybacím mäsom. Preto vám dnes prinášame recept so zubáčom.
Fettuccine so smotánovou omáčkou a zubáčom
Počet porcií :
4 porcie
Doba prípravy:
Cca 30 minút
Čo budeme potrebovať :
300 g fettuccine cestovín
1 cibuľu
1 lyžicu olivového oleja
300 g šampiňónov
150 ml smortany na varenie
50 g syru eidam
1 lyžicu masla
Pol lyžičky mletej sladkej papriky
Čerstvý koriander
500 g filet zubáča
Soľ
Korenie
Šťavu z polovice limetky
Postup :
- Pripravíme si rybu. Zubáča umyjeme, osušíme, pokvapkáme limetkovou šťavou, osolíme aokoreníme ho. Na panvici ho pečieme najprv kožou dole 10 minút, potom naopak 5 minút.
- Cestoviny uvaríme v osolenej vode.
- Cibuľu nakrájame na kocky a šampiňóny olúpeme a taktiež nakrájame.
- V hrcni zohrejeme lyžicu olivového oleja, orestujeme cibuľu, pridáme nakrájané huby a túto zmes osolíme aposypeme červenou paprikou. Miešame aspoň 3 minúty a následne vlejeme do hrnca smotanu.
- Pridáme na tenko nastrúhany syr amiešame, kým sa neroztopí. Omáčku privedieme k varu a hneď potom pridáme maslo. Keď sa roztopí vypneme sporák.
- Uvarené cestoviny pridáme k omáčke a poriadne premiešame. Pridáme aj nasekaný koriander a podávame.
- Na vrch cestovín uložíme kúsky hotového zubáč
Viac na www.zrodene.eu
Zdroj: Zrodené v EÚ