Leto pomaličky vystrieda jeseň prinášajúca bohaté dary prírody. Jedným z nich sú aj huby. Tí správni „závisláci“ milujú nielen ich chuť, ale určite aj prechádzky a proces ich hľadania a nachádzania. Preto jedlo z nich pripravené chutí lepšie a má osobité čaro. Ponúkame vám tri zaujímavé recepty, ktoré ozvláštnia jesenný čas.
Hubové canneloni
Prísady:
200 g húb
60 g sušených paradajok naložených v oleji
150 g ovčieho syra
150 g bylinkového syra
tymian
12 kusov canneloni
1 strúčik jemne nasekaného cesnaku
300 ml vývaru
200 g cr?me fraîche
150 g nastrúhaného syra
soľ, mleté čierne korenie
Príprava:
Huby, rajčiny a ovčí syr nakrájame na jemné kúsky, zmiešame s čerstvým syrom a dochutíme tymianom a korením. Zmesou naplníme canneloni a dáme do nákypovej formy. Vývar zmiešame s cr?me fraîche, cesnakom a dochutíme soľou a korením. Omáčku nalejeme na canneloni, posypeme syrom a nákyp upečieme do zlatista.
Divoký guláš s hubami
Prísady:
1 500 g mäsa na guláš z diviny
75 g nakrájanej prerastenej slaniny
300 g póru nakrájaného na kolieska
500 g nakrájaných húb
100 g paradajkového pretlaku
100 g múky
2 bobkové listy
10 bobuliek jalovca
3 ČL soli, 1/2 ČL čierneho korenia
250 ml červeného vína
750 ml vody
100 g šľahačky
50 g šípkovej marmelády alebo ríbezľového želé
Príprava:
V pekáči na varnej doske podusíme cibuľu s margarínom dohneda. Vložíme kocky mäsa a opečieme, pridáme pór a huby a ešte 10 minút podusíme. Pridáme paradajkový pretlak, múku, bobkový list, jalovec, soľ, korenie, marmeládu a všetko dobre premiešame. Prilejeme červené víno a neprikryté pečieme v rúre asi 45 minút (170–19
0°C). Mäso obrátime a zalejeme vodou, pečieme ďalších 45 minút. Všetko premiešame a pred podávaním lyžičkou na povrch nanesieme kopčeky hustej šľahačky.
Kuracie prsia na hubách a slanine
500 g húb (kuriatka, hliva…)
1 strúčik cesnaku
1 zväzok oregana
2 PL rozpusteného masla
1 ČL nastrúhanej citrónovej kôry
80 ml bieleho vína
1 zväzok petržlenovej vňate
8 plátkov slaniny
2 PL lyžice créme fraîche
Príprava:
Nasekáme cesnak a oregano, zmiešame v mise s maslom, citrónovou kôrou, korením a trochou morskej soli. Zmesou obalíme kuracie prsia a asi 15 minút marinujeme. Śtyri listy alobalu uprostred preložíme a okraje zahneme tak, aby vznikla kapsa. Do každej vložíme kuracie prsia, nakrájané huby, podlejeme vínom a uzavrieme. Pečieme na rošte pri 200 °C 25 až 30 minút. Medzitým na panvici opečieme slaninku a petržlenovú vňať, mierne dosolíme. Kuracie prsia servírujeme v alobale, ozdobené slaninkou, vňaťou a kvapkami créme fraîche.