Spríjemnite si prichádzajúce sychravé a studené dni lahodnou írskou kávou. Tento nápoj je zamatovo nežný a zároveň v sebe skrýva silu whisky, na perách chladí, no vo vnútri hreje a povzbudzuje.
„Píše sa rok 1942. Na írskom letisku Shannon zavládlo nepriaznivé a chladné počasie. Letecká doprava je obmedzená, lietadlá meškajú a mnoho skrehnutých cestujúcich mieri do miestneho baru, aby si tam spríjemnili čakanie na svoj let. Barman Joe Sheridan pozoruje vzniknutú situáciu a pre svojich unavených, uzimených a mrzutých zákazníkov pripraví originálny kávový nápoj, ktorý do dejín vstúpi pod jednoduchým názvom Írska káva,“ takto poeticky vykresľuje vznik Írskej kávy Jaroslav Útly, ktorý pestuje svoju kávu Columbo® na úpätí kolumbijskej sopky Puaracé. Sám ju dodnes ponúka uzimeným dámam, ktoré potrebujú vzpruhu a energiu.
Írska káva
300ml kávy (príprava French press, Moka express, Aeropress, Vakuum pot, Dripper, prípadne predĺžené espresso)
100 ml írskej whisky
6ks jednoporciový trstinový cukor
smotana na šľahanie
Whisky zvaríme s trstinovým cukrom a nalejeme do predhriatych pohárov. Pridáme kávu, dobre premiešame a na povrch opatrne po vypuklej strane lyžice nalejeme smotanu, ktorú sme iba jemne ušľahali, aby zostala tekutá. Pre správny pôžitok nápoj nemiešame, ale horúcu kávu so silou whisky pomaly pijeme cez studenú smotanu. Fantastické!