K prázdninám a letu patria aj chvíle strávené u babičky na chalupe, alebo len tak na návšteve, kde k pohode patria domáce koláče plné ovocia a nezameniteľnej domácej chute. Táto spomienka nás bude sprevádzať dlhé roky.
Babičkin slivkový koláč:
Prísady:
Na mrveničku:
- 200 g hladkej múky
- 100 g cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 100 g zmäknutého masla alebo margarínu
Na cesto:
- 150 g zmäknutého masla alebo margarínu
- 150 g cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 4 vajcia
- 100 g hladkej múky
- 50 g Gustinu jemného kukuričného škrobu
- 1 zarovnaná kávová lyžička kypriaceho prášku do pečiva
- nastrúhaná kôra z polovice chemicky neošetreného citróna
Na náplň:
- 500 g polotučného tvarohu
- 50 g cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- šťava z polovice citróna
- 100 ml mlieka
- 1 kg sliviek
- 1 balíček škoricového cukru
Na ozdobenie:
- 1 zarovnaná polievková lyžica práškového cukru
Príprava:
1. Na prípravu mrveničky v mise ručne alebo ručným miesičom spracujeme múku, cukor, vanilínový cukor a maslo alebo margarín.
2. Na prípravu cesta vyšľaháme maslo, cukor a vanilínový cukor elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni do peny. Postupne pridávame vajcia a vyšľaháme. Múku premiešame so škrobom a kypriacim práškom a ručne vmiešame spoločne s citrónovou šťavou do peny. Hotové cesto rozotrieme na vymastený plech.
3. Na prípravu náplne vymiešame tvaroh, cukor, vanilínový cukor, citrónovú šťavu a mlieko elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni dohladka. Hotovú náplň rozotrieme na cesto a poukladáme na ňu umyté a rozpolené slivky. Posypeme škoricovým cukrom a mrveničkou, vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Čas pečenia: asi 40 minút
4. Upečený múčnik necháme na kuchynskej mriežke vychladnúť a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Autor: Lujza B.