Jar sa už neodvratne blíž a my sa chystáme čo všetko si urobíme z jarných plodov. Ale najskôr sú k dispozícií bylinky, ktoré naše babinky radi v domácnosti využívali. Z mladých lístkov púpavy, žihľavy a medvedieho cesnaku si robili šaláty a polievky, voňavé čaje si varili z listov brezy, prvosienky jarnej či materinej dúšky. Niečo si vyberte z našich receptov…
Žihľava dvojdomá
Patrí k našim najznámejším a najpoužívanejším liečivým bylinkám. Zbiera sa do konca mája a má výrazné protivírusové a močopudné účinky. Čerstvo nasekaná žihľava vás nabije vitamínmi a železom, zbaví reumatických bolestí, pomôže pri zápaloch močových ciest. Pri zápale nervov alebo seknutí v krížoch pomáha, ak si postihnuté miesto potriete čerstvou žihľavou.
Žihľavový čaj
Dve kávové lyžičky nasekanej mladej žihľavy zalejte na 20 až 30 sekúnd vriacou vodou, nechajte lúhovať 3 až 5 minút a sceďte. Jednu šálku čaju vypite nalačno pol hodiny pred raňajkami a dve šálky potom počas dňa. Túto kúru by ste mali držať aspoň dva týždne, zlepší sa vám prekrvenie a prečistí krv.
Žihľavový šalát
Mladé listy žihľavy poumývajte, nasekajte, potom ich polejte lyžičkou citrónovej šťavy a olivového oleja. Pridajte biely jogurt a nastrúhanú mrkvu. Žihľavové lístky môžete použiť aj do omelety, alebo si z nich uvarte prívarok.
Púpava lekárska
Všetky časti tejto rastlinky, ktorú paradoxne záhradkári vnímajú viac ako škodlivú burinu, majú liečivý účinok. Skoro na jar – ešte pred jej rozkvitnutím – sa zbierajú mladé listy, v máji zase kvety. Koreň, ktorý obsahuje horčiny – triesloviny, inulín, steroly, aminokyseliny, živice, silice, kaučuk a minerálne látky, sa zbiera hlavne na jar a na jeseň. Vďaka obsahu draslíka má púpava mierne močopudné i žlčopudné účinky a pôsobí pozitívne na metabolizmus. Mladé listy púpav, v ktorých je veľa vitamínu C, sa používajú aj pri príprave šalátov. Svojich priaznivcov si získal tiež med z púpavových kvetov. Zbierajte ich na obed, keď sú najviac rozkvitnuté.
Odvar z púpavy
Polievkovú lyžicu zmesi vňate a koreňov púpavy zalejte litrom vriacej vody a nechajte 15 minút lúhovať. Scedené pite trikrát denne.
Žihľavovo-púpavový elixír
Polievkovú lyžicu listov žihľavy a lyžicu listov púpavy rozmixujte v pol litri studenej vody a nechajte niekoľko hodín, najlepšie cez noc, odstáť. Potom sceďte a vypite.
Jarný mix
Vyrobte si zmes z kvetov prvosienky, mladých bazových púčikov, žihľavových listov a koreňov púpavy. Jednu čajovú lyžičku zmesi zalejte štvrť litrom vody a nechajte 3 minúty lúhovať. Denne vypite dve šálky tohto liečivého odvaru, ktorý vašu krv postupne zbaví škodlivín.
Zdroj: Tina